TARKKA-AMPUJAKILTA

Avoin Keskustelu => Tarkka-ammunnasta yleisesti => Aiheen aloitti: MVe - tammikuu 14, 2006, 21:01

Otsikko: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: MVe - tammikuu 14, 2006, 21:01
Tarkka-ammunnan harjoittelu.

Minua on pitkään hieman vaivannut, että pääosa keskustelusta on hiipinyt enemmän kasa-ammunnan kuin TA-ammunnan puolelle. Toisaalla LSa avasi hyvän keskustelun varustepuolesta, joten päätin herätellä henkiin keskustelua hieman harjoittelusta ja perusteista.



Nykyaikainen sodan kuva on muuttunut -40 luvulta ja siirtynyt korpien kätköistä enemmän asutuskeskuksiin. Joskus kaupungilla kävellessäni olen miettinyt, mitkä ovat todellisia ampumamatkoja kaupunkialueella ja päätynyt siihen, että pääosa etäisyyksistä jää alle viidensadan metrin.



Toisaalta tietyt TA-tehtävät vaativat samanlaisia etenemiseen ja tulenkäyttöön liittyviä taitoja kuin perus jv-sotilaalla. Aina ei ole mahdollista ampua makuulta vaan pitää pystyä ampumaan pikatilanteissa myös pystystä, polvelta, istualtaan jne. Toisaalta olen joskus karrikoidusti sanonut, että makuulta ja tuelta pystyy koulutettu apinakin ampumaan kohtuudella.

Edelleen jos aseista rakennellaan painavia ja eritysen pitkiä ja vielä hyvin etupainoisia on edellä mainituista asennoista erittäin hankala ampua.



Siispä kysymyksiä.



1. Annammeko riittävästi arvoa harjoittelulle alle 500m etäisyyksille?



2.Pitäisikö harjoitella enemmän monipuolisia ampumataitoja ja testata niitä myös kilpailuissa?



3. Mikä TA- harjoittelussa on todella tärkeää? Tiukka patruunapesäkö? Yksitellen tarkkuusladatut patruunat? Huippuun viritellyt aseet? Viimeisin optiikka?

Vai onko kohtuu hyvillä välineillä monipuolinen harjoittelu kaikkein tärkeintä kuitenkin?



4. Miten voi harjoitella perusasioita  edullisesti ja melkein missä vain?

Oma harjoittelu alkoi pari viikkoa sitten.

Ensin ilmakiväärillä ja pienoiskiväärillä tuonne maalis - huhtikuulle ja sen jälkeen radalla .308 kaliperisella aseella. (harjoittelua 3-5krt/vko. Harjoittelun pääpaino muissa kuin makuuasennossa ensimmäiset kuukaudet.

Samalla silloin tällöin etäisyyden määrittelyä ilman asetta peltoaukeiden laitamilla jne.

Makuuasennon harjoittelulla on pienin painoarvo omassa harjoittelussa.

Sitä kun ei tarvitse harjoitella niin paljon.

Myös liikemaali ammunna harjoittelu hirviradalla kuuluu osana harjoitteluun ja palvelee myös metsästysharrastusta.



5. Milloin lähtisin radalle?

Helpointa lähtö on hienolla säällä, mutta tuulinen ja sateinen sää kyllä opettaa kaikkein eniten. Sillä mikä on helpompaa, kuin ampua tuelta hyvällä säällä tunnetulle etäisyydelle.



6. Varusteiden perinpohjainen tuntemus ja yksinkertainen käytettävyys.

Harjoitteletko aina samoilla varusteilla ja löydätkö ne nopeasti myös pimeällä ja kilpailutilanteessa paineen alla?



7. Kumpaan käytät enemmän aikaa varusteiden rakenteluun vai varsinaisen toiminnan ja ampumisen harjoitteluun?

Jos vastaus on, että sain juuri aseen valmiiksi ennen kisoja.

 Mieti onko painopiste ollut varmasti oikeissa asioissa?  



VÄITE



Tuhannen euron tehdas aseella ja tehdaspatruunoilla, sekä 1000-1500 euroa maksavalla kiikarilla voi pärjätä harjoittelemalla kisoissa aivan yhtä hyvin kuin viimeisen päälle rakennetulla 5000 euroa maksavalla paketilla ja vajavaisella harjoittelulla.
Otsikko: Harjoittelu kaiken a ja o.
Kirjoitti: er - tammikuu 15, 2006, 14:13
Naulan kantaan osut teeseissäsi. Itse uskon kaavaan tunne aseesi ja ammu, ammu vielä lisää ja harjoittele muitakin perustaitoja riittävästi  kuten liikkumista, etäisyyden arviointia, naamoitumista, suunnistusta ja  jne. Tämä pätee mielestäni kaikkeen urheiluunkin. Kohtuulliset  kamat pitää olla, mutta lopullta ratkaisevaa on kuinka paljon ja miten harjoittelee. Harmaalla säällä tuulella ja tuiskussa voi toki olla mukavampi olla sisällä, mutta tulosta sillä ei tule.  Huono keli pakottaa ottamaan huomion kaikki asiat ja mukaan tulee vielä sään aiheuttama keskittymiskykyä haittaava tekijä. Tämän itse koin harjoitellessani ampuhiihtoa aikanaan. Jos harjoittelee ampumista vain  kun olosuhteet on kivat, niin ei välttämättä osaa ampua kelin ollessa huonompi. Olen hieman ihmetellyt miksi kilpailujen matkat on suunniteltu lähestulkoon vain pääaseella tapahtuvaa ampumista varten. Maaleja ja yllättäviä suojaustilanteita tulee olla spotterillekkin matkoille 1-400m. Eli nyt kun kisataan kahdella pulttilukkoisella asella, niin toiminta ei ole puhtaasti ottaen normaalia ta-parin toimintaa. Vallankin AKE touhussa asemat vaihtuu nopeasti ja matkat on melko lyhyitä ja suojaustehtäviä tulee spotterille tämän tästäkin. Lähes kaikissa nyky konfliteissa tilanteet tapahtuvat  pääosin asutuskeskuksissa, joissa  ta-toiminta on helposti luonteeltaa enempi tulituki tark-ammuntaa.



Lähden ampumaan, nuoskaan makaamaan ja sen päälle lenkille.
Otsikko: Re: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: HJu - tammikuu 15, 2006, 14:26
: 1. Annammeko riittävästi arvoa harjoittelulle alle 500m etäisyyksille?



Itse ammun käytännön syistä vähintään 3X enemmän 300m ja alle matkoille koska pidemmät matkat vaatii aina +100km siirtymisen että pääsee edes ampumaan. Pitkään matkaa pääsee ampumaan sen verran harvoin että tilanne on lähinnä valitettavan huono.



: 2.Pitäisikö harjoitella enemmän monipuolisia ampumataitoja ja testata niitä myös kilpailuissa?



Polvelta ja pystystä ammuntaa pitäisi mielestäni testata ja harjoitella  enemmän. Tasapainoittaisi myös kalustokisaa siinä mielessä että painava .338LM on makuulta aika helppo ammuttava mutta pystystä ei niinkään.



Radallakin polvelta ja pystystä ammuntaa pitäisi varmasti kaikkien harjoitella enemmän kuin nyt tehdään. Itse kyllä syyllistyn samaan makoiluun kuin muutkin.



: 3. Mikä TA- harjoittelussa on todella tärkeää? Tiukka patruunapesäkö? Yksitellen tarkkuusladatut patruunat? Huippuun viritellyt aseet? Viimeisin optiikka?

Vai onko kohtuu hyvillä välineillä monipuolinen harjoittelu kaikkein tärkeintä kuitenkin?



Kai se on niin että kun puhutaan harrastuksesta jota vapaaehtoisesti omalla ajalla ja rahalla tehdään niin jokainen tekee sen puitteissa mitä haluaa. Ei tämä eroa esim. autojen virittelystä millään lailla paitsi että autojen ostoon ei tarvita poliisin lupaa ja niillä saa ajaa yleensä julkisilla teillä :-)



Tarkkuusnysväys kuuluu minulla tähän hommaan mm. sen vuoksi että 3 Euroa/kpl kaupanpatruunoita ei ole varaa eikä halua ampua. Nysväämällä tiedän että jos osumat on pielessä niin syy yleensä on ampujassa eikä patruunassa tai aseessa. Tosin itse olen kyllä sitä koulukuntaa että etsin aika pienellä vaivalla toimivan latauksen ja sen jälkeen vaan lataan ja ammun sitä. Ikuiset latauskokeilut on mielestäni ruudin ja aseen turhaa kuluttamista.



Sinänsä näkisin että oman aseen ja patruunna ominaisuuksien tunteminen ja sisäistäminen on TA:n aivan perusjuttuja. Jos niitä ei omaksu niin paukutteluksi menee.



: 4. Miten voi harjoitella perusasioita  edullisesti ja melkein missä vain?

Oma harjoittelu alkoi pari viikkoa sitten.



Laatuilmäkivääri ei sisäradalla anna kyllä mitään anteeksi. Eli jos osuma on pielessä niin syy on ampujan ja piste. Halpaa harjoittelua mutta toki vaatii taas sen laatuilmakon.



: Ensin ilmakiväärillä ja pienoiskiväärillä tuonne maalis - huhtikuulle ja sen jälkeen radalla .308 kaliperisella aseella. (harjoittelua 3-5krt/vko.



3-5 krt/viikko on kyllä kova tavoite ainakin minulle. Tulokset on kyllä hyviä jos noin toimii.



: Harjoittelun pääpaino muissa kuin makuuasennossa ensimmäiset kuukaudet.



Monelle ampujalle tämä vaatii jonkin motivointitekijän, esim. kisat joissa pystystä ja polvelta pitää ampua. Eli maastoammuntakisat, 3-asentokisat tms. Jos motivaatiotekijää ei ole niin jää helposti harjoittelematta.



: Samalla silloin tällöin etäisyyden määrittelyä ilman asetta peltoaukeiden laitamilla jne.



Itsellä tämä ainakin vaatii laserin hankinnan (ei ole vielä) koska arvointi ilman palautetta ei oikein opeteta. Kartta voi joissain tapauksissa toimia myös etäisyysreferenssinä.



: Makuuasennon harjoittelulla on pienin painoarvo omassa harjoittelussa.

Sitä kun ei tarvitse harjoitella niin paljon.



: Myös liikemaali ammunna harjoittelu hirviradalla kuuluu osana harjoitteluun ja palvelee myös metsästysharrastusta.



Liikemaaliharjoittelu on kyllä hyvästä. Itse en metsästä joten ei ole tullut kokeiltua.



: 5. Milloin lähtisin radalle?

Helpointa lähtö on hienolla säällä, mutta tuulinen ja sateinen sää kyllä opettaa kaikkein eniten. Sillä mikä on helpompaa, kuin ampua tuelta hyvällä säällä tunnetulle etäisyydelle.



Pk-seudulla tilanne alkaa olemaan siinä mielessä "onnellinen" että jos 300m radalle haluaa niin voi valita meneekö tämän kuun ainoalla vuorolla säästä riippumatta  vai siirtääköäharjoittelun kuukauden päähän seuraavaan vuoroon. Pk-seudulla on ratatilanne aivan surkea ja PV:n radoilla ei välimaastosta saa ampua johtosääntösyistä eli tuntemattomille etäisyyksille on aidosti vaikea päästä ampumaan luvallisesti ainakaan ampumaradoilla.



: 6. Varusteiden perinpohjainen tuntemus ja yksinkertainen käytettävyys.

Harjoitteletko aina samoilla varusteilla ja löydätkö ne nopeasti myös pimeällä ja kilpailutilanteessa paineen alla?



Tässä on kyllä paljon hajontaa. Itsellä ei ole kilpailukokemusta joten homma on testaamatta ja vermeet muutenkin "sinne päin".



: 7. Kumpaan käytät enemmän aikaa varusteiden rakenteluun vai varsinaisen toiminnan ja ampumisen harjoitteluun?

Jos vastaus on, että sain juuri aseen valmiiksi ennen kisoja.

 Mieti onko painopiste ollut varmasti oikeissa asioissa?



Itsellä tämä on sen sortin harrastus että jos "ei tänä vuonna niin sitten ensi vuonna". Tarkkaa näköä on silmälääkärin ennusteen mukaan vielä noin 15-20 vuotta jäljellä joten turha hättäillä :-) Totta puhuen en jaksa väkertää hirveästi kamojen kehittelyn kanssa. On hyvä että joku väkertää muuten mitään ei tapahdu. Suomen Sotilaassa on TA-naamioasua väkerrelty kai kohta 3 vuotta. Pikkuhiljaa sieltä kai on tulossa joku esitys sellaisesta joka myös toimii modernilla taistelukentällä high-tech vastustajaa vastaan.



: VÄITE



: Tuhannen euron tehdas aseella ja tehdaspatruunoilla, sekä 1000-1500 euroa maksavalla kiikarilla voi pärjätä harjoittelemalla kisoissa aivan yhtä hyvin kuin viimeisen päälle rakennetulla 5000 euroa maksavalla paketilla ja vajavaisella harjoittelulla.



Tuo on totta mutta oma kokemus/näkemys on että muu harjoittelu TA-piireissä ammunnan lisäksi on 9 kertaa kymmenestä vajavaista joka tapauksessa. Harrastus on harrastus ja siihen helposti liittyy kaikenlaista epärationaalista kuten 3000 Euron kiikaritähtäimiä ja 2000 Euron spotterikaukoputkia.
Otsikko: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: MJ - tammikuu 15, 2006, 16:32
Moi,



Hyviä ajatuksia MVe:ltä. Samoin HJu:ta hyviä pointteja.



Ehdotetussa lyhyiden ja keskipitkien matkojen (150 - 800 m) TA-kisoissa juuri näitäkin tässä keskustelussa käytyjä asioita voi harjoitella, testata ja hioa.



Carpe Diem,



MJ
Otsikko: Re: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: JL - tammikuu 15, 2006, 16:58
Lainaus käyttäjältä: "MVe"
olen joskus karrikoidusti sanonut, että makuulta ja tuelta pystyy koulutettu apinakin ampumaan kohtuudella.

Edelleen jos aseista rakennellaan painavia ja eritysen pitkiä ja vielä hyvin etupainoisia on edellä mainituista asennoista erittäin hankala ampua.



1. Annammeko riittävästi arvoa harjoittelulle alle 500m etäisyyksille?



2.Pitäisikö harjoitella enemmän monipuolisia ampumataitoja ja testata niitä myös kilpailuissa?


Harvinaisen samaa mieltä.



1.

Ei. Jokainen lienee lukenut juupas-eipäs jankutuksen tuosta 6.5mm kaliberirajan poistamisesta.

Hämmästyttävän moni on vilpittömästi sitä mieltä että keveämmän aseistuksen käyttämisellä (lähinnä tähystäjä) alle 600m matkoilla ei ole mitään tekemistä "oikean" tarkka-ammunnan kanssa.



2.

Ehdottomasti kyllä.

Hankalat ampuma-asennot sekä yllättävät nopeat tilanteet vaikkapa hyvinkin lähelle.

Jos haiskahtaa jonkin nenään liikaa SRA:lta niin minkäs sille voi.




Lainaus käyttäjältä: "MVe"
Tuhannen euron tehdas aseella ja tehdaspatruunoilla, sekä 1000-1500 euroa maksavalla kiikarilla voi pärjätä harjoittelemalla kisoissa aivan yhtä hyvin kuin viimeisen päälle rakennetulla 5000 euroa maksavalla paketilla ja vajavaisella harjoittelulla.


Tästä hieman eri mieltä.

1500€ kalustolla varustettu huonommin treenannut saattaa voittaa kisoissa 5000€ kalustolla varustautuneen paremmin treenanneen...  :wink:
Otsikko:
Kirjoitti: HJu - tammikuu 15, 2006, 20:17
Jos nyt halutaan aloittaa keskutelua siitä spotterin aseen käytöstä niin siitä voidaan todeta heti lähtöön kaksi asiaa:



Spotteri-TA-kisa vaatii SM kisan pidentämisen vähintään päivällä, ehkä kahdella. En tiedä onko realistista, kuulostaa omaan korvaan epärealistiselta. Sen sijaan omana kisan varmasti mielenkiintoinen ja toteutettavissa esim. MJ:n ideoimalla tavalla.



PV:n spotterin ase on avotähtäimillä varustettu AKM tai Rk62. Ei niillä juuri yli 300m tee yhtään mitään. 300m on itseasiassa sekin jo aika haastellista.



Se mitä ehkä pitäisi/kannattaisi/olisi hyvä testata olisi kolmen henkilön ta-partion toiminta. Käytännössä siinä voisi olla yksi rk-mies, yksi TA ja toinen TA-esim. TA-tulitukiaseen kanssa. Tällä kombinaatiolla on tositoimissakin jotain mahdollisuuksia vaikka joutuisivat yllätetyksi.



SM-kisoissa testataan tällä hetkellä pitkän aseen käyttöä kauas (+500m) koska sitä ei missään muussa kisassa testata sitten yhtään. Tässä spotteria tarvitaan koska ampuja itse ei pysty tähystämään osumiaan kunnolla. Voisi tähän jotain ympätä lisää muutakin ammuntaa mutta kisa pidentyy ja kalustokulut eivät ainakaan laske.
Otsikko:
Kirjoitti: JHa - tammikuu 15, 2006, 23:05
Juupas eipäs väittelyt nykyaiksesta sodankuvasta on melko turhat koska jokainen kriisi on oman näköisensä. Voi varmaan toteda alustukseksi, että jos ammutaan tulitukea on siihen parempaakin kalustoa lyhelle matkalle kuin pulttilukkoinen 338 LM. Kuitenkin asevoimat ovat hankkineet yhä enemmän pitkälle kantavaa TA kalustoa. Onko tässä ristiriitaa? TA maaleiksi on enemmässä määrin tulleet myös kovat maalit. Suojaliivien kehittyminen sekä muun suojavarustuksen lisääntyminen vaatii entistä enemmän läpäisyä. Rakenteiden antama suoja ei suojaa 338 LM:ltä samoin kuin kevyemmiltä kalibereilta. TA mielletään yleensä taistelemasta ainoastaan rintarinnan jääkäreiden kanssa samassa rakennuksessa ja PV koulutusvideoiden tapaan ylävoittoisissa tulisemissa. Toki tällöin TA kannattaa unohtaa yksittäiset harkitut laukaukset ja opetella ampumaan fakiiriasennoista 20-100 m matkoille nopeasti ja paljon. Tähän käyttöön PV onkin hankkinut RK95 optiikalla varustettuna. Pienillä erikoisjoukkojen iskuilla ei oteta kaupunkeja haltuun. Siihen vaaditaan joukkoja ja raskasta kalustoa. Jos kalusto ei lennä on odotettavissa pitkiä siirtymämarsseja. Toki nykyajan sodan ratkaisutaistelut enemmissämäärin ovat rakennetulla alueella. Suomesta ei Helsingin kantakaupunkia lukuunottamatta löydy kovinkaan isoja ahtaasti rakennettuja laajoja keroostaloalueita löydy. Suurinosa alueista on pientalovoittoista asutusta ja hajanaisia pieniä kerrostalolähiöitä.  



"Joskus kaupungilla kävellessäni olen miettinyt, mitkä ovat todellisia ampumamatkoja kaupunkialueella ja päätynyt siihen, että pääosa etäisyyksistä jää alle viidensadan metrin."



Jos katsoo mahdollisia ampumaetäisyyksiä esim. suomessa ei mielestäni pidä siis tuijottaa pienien kerrostalolähiöiden ampumaetäisyyksiin. Yksi massiivinen pommitus parantaa kyllä näkymiä. Koska sodankuva ei ole enään pelkkää asemasotaa. On valvottava laajoja alueita ja rintaman muttuessa on tilaa pienille koulutetuille tuhoojapartioille. Miksi mennä tuntumalle, jos pystyy toimimaan kauempaakin? Miettikää esim. mitä etäisyyksiä saaristo ja vesitöt tarjoavat sekä luonnollisesti peltoalueet. Ennen ratkaisutaisteluita on myös tilaa taistella. Oman sotilaallisen koulutukseni tai sen mihin sillä pyritään suuntaan katseeni mielellään vihollisen sivuistoille ja selustaan. En siis aina pysty ymmärtämään miksi ei voida mieltää TA ensisijaiseksi taisteluympäristöksi toimintaa puolustuskeskuksen ulkopuolella. Tällöin voidaan ampua +500 etäisyyksille helposti.



Harrastan metsästystä TA touhujen lisäksi ja ehkä TA käyttöperiaatteet voisi kuvata esimerkillä. Kumpaan käyttöön kannattaa koutettua TA käyttää



Vaihtoehto 1;Hirvijahdissa max 100 m tornissa istumiseen



Vaihtoehto 2; Latvalinnustuksessa maalin etsimiseen ja eliminointiin +200 m alue laaja



Eli mihin tarvitaan TA kiväärillä suoritettavia pystyammuntataitoja? Ei mielestäni mihinkään järkevään TA ammuntaan ellei käytetä mitään tukea ja ammuta ikkunaraamista katuun. Korkein ampuma-asento on mielestäni polviasento. Se, että jokin ampuma-asento on vaikea opetella ei tee siitä mitenkään hyödyllistä. Kannattaa keskittyä siis harjoittelemaan ampuma-asentoja joita voi myös hyödyntää.



Mielestäni on hyödyllistä harjoitella TA ammuntaa myös lyhyillematkoille. Se valmentaa rutiinomaiseen aseenkäsittelyyn ja nopeaan ammuntaan. Kun taas ammutaan Häyhän malliin pitkillematkoille pitäisi kiire jättää pois ja nautiskella ensimmäisen laukauksen osumista. Häyhässäkin on liikaa kiirettä mukana ja liikaa laukauksia yhteen maaliin. Mielestäni yhtä maalia ei saisi antaa kahta laukausta enempää ampua. TA ei ole tulenjohtoa ja tulenkorjausta.



Pidetään siis erikseen kisoja, jossa ammutaan tulitukiammuntoa ja harjoitellaan Häyhässä tiedusteluTA ammuntoja ilman SRA höystettä. Sitten kun kaikki maalit ammutaan +1000 m etäisyyksille nurin niin apinoiden koulutus on mennyt niin pitkälle, että tehdään sama pystystä tai vaikka selällään maaten :lol:
Otsikko:
Kirjoitti: AUG - tammikuu 16, 2006, 17:18
pv.n aseet spotterille on tosiaan rk62 tai norinco joilla ei tosiaan ilman optiikkaa ammuta kuin max.300m sekin isoon maaliin hyvissä valaistus olosuhteissa ja hämärässä lyhyempi.

Mutta ei se pv:ta-kiväärikään ole kuin tak85 tai dragunov ja optiikka max.6x suurin osa 4x ja ei näilläkään juuri 600-800m kauemmas max.kannata ampua ja et.mitt.näillä ei mahdollista riittävän tarkkaa mittausta välttämättä edes 800m.Toki 338:kin on muutama valmius joukoille jakaa.Joten jos pv:n kalustosta puhutaan sporilla ja sen amp.et. niin silloin pitäisi myös ta-kiväärin kohdalla puhua pv:jakokalustosta ja sen tehokkaasta kantamasta.

Yksinkertaista olisi kun kaikki kisat saisi ampua 5.45-8.6mm aseilla koska kisat käydään omilla aseilla ja tositilanteessa jakokalusto on muutamaa 338:a valmiusjoukoilla lukuunottamatta rk62/norinko/tak85/dragunov.

Jos joku haluaa harjoitella ja ampua kisoissa kauas puolimoottori 5.56/7.62 aseilla ja toinen lähellekkin usean maalin pikatilanteissa 6.5-284/300wm/300lm/338lm pulttilukolla niin ok!

Kyllä varmaan moni pyrkii saamaan kisoissa hyviä tuloksia ja kun kisat on rasteiltaan monipuolisia ja nykyaikaista realismia vastaavia niin kehitys ohjaa parien kalustoa parhaaseen lopputulokseen.

Eikä lyhyemmillä kisoilla 150-800m ole sra:n kanssa paljoa yhteistä kun ne kisat/harjoitukset ammuttaan pääsääntöisesti 5-100m matkoilta...

Nyt on hyvät kisat suunnitteilla ja niitä ei kannata pilata juupas/eipäs pykälillä,hyvä kun jotkut viitsii nähdä vaivaa!
Otsikko:
Kirjoitti: JL - tammikuu 16, 2006, 19:16
Lainaus käyttäjältä: "HJu"
SM-kisoissa testataan tällä hetkellä pitkän aseen käyttöä kauas (+500m) koska sitä ei missään muussa kisassa testata sitten yhtään. Tässä spotteria tarvitaan koska ampuja itse ei pysty tähystämään osumiaan kunnolla.




Hmmm.

Mitä tarkoitat sillä että "missään muussa kisassa ei testata +500m ammuntaa yhtään"



Etkö laske Lapua Sniperiä kilpailuksi? Tai Vaasan TA-kilpailua?

Hirveästi ihmettelen tämmöistä.
Otsikko:
Kirjoitti: MVe - tammikuu 16, 2006, 22:04
Ennen kuin aihepiiri livahtaa tarkoittamani ulkopuolelle, tulkoon todetuksi etten ole haluamassa muuttaa Häyhä kisan luonnetta.



Olen peräänkuuluttanut aiemminkin avarakatseisuutta, eikä pelkästään omiin välineisiin ja tarpeisiin kohdistunutta ajattelua.

Tosi asia on, että niin kotimaan kamaralla, kuin muuallakin maailmassa pääaseistus on 7,62 pohjaista tarkka-ampujilla, eikä tilanne ihan lähi vuosina ratkaisevasti muutu.

Toisaalta täytyy huomioida, että tarkka-ampujista suuri osa on esim. jv- ja psjv-joukkojen tarkka-ampujina joukkueissa tai yksikön tarkka-ampujina, eikä suinkaan sissi kiilusilmänä kaukana vihollisen ryhmityksessä. Toisinsanottuna peräänkuulutin ajattelua siihen suuntaan, että halusimmepa tai ei kaikki eivät tehtävänsä puolesta saa .338 L-M asetta ja niistä jotka saavat todennäköisesti ampuisivat 80% laukauksista alle 600m:iin ja alle 5% 1000m etäisyydelle, tai kauemmas.



Edelleen olkoon ase mikä tahansa sodassa ei valitettavasti pääse aina tehtäväalueelle tai pois joutumatta yllättäviin tillanteisiin, tällöin monipuolinen aseenkäyttötaito saattaa pelastaa itselle niin tärkeän nahan naarmuttomana.



Edelleen ajoneuvot ja kaupunkitaistelun luonne tuovat tilanteita, joissa täytyy osua liikkuvaan maaliin ja vielä nopeasti. Makuu asento ei aina ole paras mahdollinen tallaisessa tilanteessa, tai alueella olevat rakenteet ja romut eivät mahdollista sen käyttöä. Kohtaamistilanteessa etenemisen aikana ei ole mahdollista käydä valmistelemaan tuliasemaa jne.( Huom. tarkka-ampujakin joutuu ihan oikeasti liikkumaan vaarallisella alueella, eikä aina voi maata turvassa kaukana tuliasemassa.)



Mikä tärkeintä rauhan ajan onnellisessa tilanteessa jolloin voimme pohdiskella vain kilpailuissa pärjäämistä, eikö ole järkevämpää keskittyä kehittämään taitoja tarvittaessa myös edullisesti ja monipuolisesti, eikä aina itkeä pitkien ratojen puutetta, TAI KALLIITA VÄLINEITÄ.



VÄITE

Kaikki kiväärikaliperiset aseet ovat varsin vaatimattomia välineitä, jos pitää läpäistä esim. kerrostaloissa käytettävä elementti seinä.(käytännössä ei läpäise)

Ainoa mahdollisuus esim. vasta ta- toiminnassa on osua seinään tehtyyn tähystysaukkoon. Miltä etäisyydeltä se onnistuu varmasti , jos aukon koko on esim. 15x15 cm?
Otsikko: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: MJ - tammikuu 16, 2006, 23:31
Moi,



Edelleen hyviä ajatuksia MVe:ltä. Fakta Faktum tosiaan on MVe:tä lainaten, että maailmassa pääaseistus on 7,62 pohjaista tarkka-ampujilla, eikä tilanne ihan lähi vuosina ratkaisevasti muutu.



Jottei mennä asian sivuun, niin kuten jo aiemmin totesin:


Lainaa Ehdotetussa lyhyiden ja keskipitkien matkojen (150 - 800 m) TA-kisoissa juuri näitäkin tässä keskustelussa käytyjä asioita voi harjoitella, testata ja hioa.


Tämä pätee edelleenkin, ellei ehdotelmaa lyhyiden ja keskipitkien matkojen (150 - 800 m) TA-kisoista täysin tyrmätä - ja siinä ohessa minua polteta velhona roviolla, kun ehdotin moista  :cry:  :shock:



MVe:n mielenkiintoiseen kysymykseen
Lainaa Miltä etäisyydeltä se onnistuu varmasti , jos aukon koko on esim. 15x15 cm?
vastaten:



Oletus kesä keli, lämpöä noin 18 - 20 astetta Celsiusta, tuuli max. 5 m/s, korkeus merenpinnasta 100 metriä ja normaali ilmanpaine, eli kohtuullisen ideaali keli, no ok, sadekeli sopii myös ihan hyvin.  8)



7,62 NATO kaliiperin itselataavalla ta-kiväärillä max. 500 metristä, koska aseen ominaistarkkuus noin 1,0 MOA (käytännössä alle MOA:n) ja 1,0 MOA on 14,5 cm 500 metrissä. Joten pelivaraakin vielä löytyy ja kivääri on itse asiassa helppo ja mukava ammuttava, eikä lentoratakaan ole vielä paha, 3,5 mrad koroa, nopeus noin 550 m/s ja lentoaika 0,74 sekuntia. Luotina 10 g Scenar.  :lol:



.338 LM:llä juttu onkin jo toinen, pitäisi osua helpostikin 1000 metristä, kun ase käy vaivatta 0,5 MOA:aa 1200 metriin, mutta eipä sitä aina kisoissakaan osu.  :wink: OK, jos etäisyyden saa mitattua varmasti 1000:ksi metriksi, niin sitten kyllä osuu 1000 metriin, koroa vain 8,4 mrad, nopeus noin 500 ja lentoaika 1,5 sekuntia. Luotina joko 16,2 g LB tai Scenar -ihan sama.  :lol:



5,56 NATO kaliiperin kiväärillä ehkä 300 metriä, todennäköisesti 250 metriä; riippuu enemmän kuulasta ja olosuhteista kuin kahdella edellä mainitulla kaliiperilla - sanotaan vaikka näin 3,6 g NATO -kuulalla max. 250 metriä, 4,0 g luodista alkaen raskaampaan 300 metriä.  :?



Aseiden ominaistarkkuus ja a-tarvikkeiden ballistiikka rajaavat etäisyydet aika maltillisiksi loppupelissä. Olosuhdetekijöillä on luonnollisesti oma vaikutuksensa, etenkin tuulella. Etäisyyden oikea arvionti on tietysti merkittävä tekijä, jos menee pieleen, niin ei osu varmasti.  :arrow: eli siis spotterin vika jos ei osu  :lol:  :wink:



Carpe Diem,



MJ





PS Hyvä idea testata vaikka Niinisalossa tuo 15x15cm.  :idea:
Otsikko: Re: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: KSa - tammikuu 17, 2006, 04:33
1. Annammeko riittävästi arvoa harjoittelulle alle 500m etäisyyksille?



Parempi harjoitella lyhyellä matkalla vaikka pienempään maaliin, kuin jättää harjoittelematta kun ei ole mahdollisuutta pitkiin matkoihin. Muutenkin myös lyhyempiä matkoja kannattaa harjoitella sekä eri tehtäviä, erityisesti tulituki-TA tehtäviä.



2.Pitäisikö harjoitella enemmän monipuolisia ampumataitoja ja testata niitä myös kilpailuissa?




Kun osuu makuulta hyvin, niin ehdottomasti kannattaa harjoitella eri ampuma-asentoja ja muita ampuma- ja aseenkäsittelytaitoja.



Olen suunnitellut tulituki-TA kilpailua etäisyyksille 100 - 300m, yhden päivän kilpailuna. Saa nähdä ehdinkö ja jaksanko saada valmista paperille.



3. Mikä TA- harjoittelussa on todella tärkeää? Tiukka patruunapesäkö? Yksitellen tarkkuusladatut patruunat? Huippuun viritellyt aseet? Viimeisin optiikka?



Vai onko kohtuu hyvillä välineillä monipuolinen harjoittelu kaikkein tärkeintä kuitenkin?




Simo Häyhä ampui rautatähtäimillä.



Jos pitää valita joko kallis ase ja vähän patruunoita tai edullinen ase ja paljon patruunoita, niin valitsen jälkimmäisen.



Hyvä fyysinen kunto, hyvä näkö, perusampumataito, havaintokyky, etäisyyden ja tuulen arviointi taito, perusteet kiväärimiehen ja TA:n taistelutekniikasta, perusteet ballistiikasta ja harjoittelua, harjoittelua, harjoittelua...  Ihan sama millä kivääri/optiikka yhdistelmällä. Jos haluaa pärjätä pitkän matkan kilpailuissa voi joutua sijoittamaan jonkin verran kalustoon, mutta venäläisellä Vomtz 8x56 (noin 100e) optiikalla vanhan 7.62x53R kaliiberin sotilaskiväärin päällä (200-300e) on kaadettu janttereita 900m asti yhdessä Häyhässä.  



Paremmat varusteet tekevät toiminnan helpommaksi ja mukavammaksi, eivät sen enempää.



Kun osaa yksinkertaisen taistelijan perustaidot ja TA:n perustaidot, niin kisoihin voi lähteä vaikka laina aseella ja optiikalla. Asejärjestelmän erityispiirteet opettelee kohtuullisen lyhyessä ajassa ja hyvin järjestetyissä kisoissa perussuoritusten osaaminen ratkaisee, aivan kuten sodissakin.



4. Miten voi harjoitella perusasioita  edullisesti ja melkein missä vain?



Tuliasematoiminnan harjoittelu onnistuu niin metsässä kuin radallakin. Siis tuliasemaan meno, asemassa toiminta ja irtautuminen.



Tuliasemakortin tekoa voi harjoitella samalla kun etäisyyden arviointiakin, yksi tapa tarkistaa etäisyydet on kävellä arvioidut paikat läpi GPS kourassa ja sitten katsoa ko laitteesta tarkat etäisyydet tai jos omistaa mittavaijerin tai laserin, niin mittaa niillä.



Jos on näyttösuojallinen a-rata käytössä, niin laittaa kaverin nostamaan laudan päässä olevaa maalia milloin mistäkin luukusta ja liikuttamaan sitä sen verran kuin aukosta mahtuu (maali pahvia, kiinnityksessä ei saa käyttää metallia, varmuuden vuoksi hyvä käyttää suojalaseja näyttösuojassa). Tietysti vain jos radan käyttösäännöt sallivat tällaisen toiminnan ja takavallin leveys riittää koko ampumasektorissa. Miehitettyyn näyttösuojaan pitää luonnollisesti olla viestiyhteys (esim LA,pmr,gsm) ja jos se katkeaa, niin ampuja menee jalan ottamaan yhteyttä näyttösuojaan, ei toisin päin.



5. Milloin lähtisin radalle?




Kun pystyy irrottamaan siihen aikaa ja on tilaisuus.



Sateella pysyvät sisällä ne, jotka ovat sokerista.



VÄITE



Tuhannen euron tehdas aseella ja tehdaspatruunoilla, sekä 1000-1500 euroa maksavalla kiikarilla voi pärjätä harjoittelemalla kisoissa aivan yhtä hyvin kuin viimeisen päälle rakennetulla 5000 euroa maksavalla paketilla ja vajavaisella harjoittelulla.




Tämä taitaa olla näytetty toteen useammassakin Häyhässä.
Otsikko:
Kirjoitti: Koheltaja - tammikuu 17, 2006, 08:30
Lainaus käyttäjältä: "MVe"VÄITE

Kaikki kiväärikaliperiset aseet ovat varsin vaatimattomia välineitä, jos pitää läpäistä esim. kerrostaloissa käytettävä elementti seinä.(käytännössä ei läpäise)

Ainoa mahdollisuus esim. vasta ta- toiminnassa on osua seinään tehtyyn tähystysaukkoon. Miltä etäisyydeltä se onnistuu varmasti , jos aukon koko on esim. 15x15 cm?


Sen kummemmin en ala ruotimaan tätä mielenkiintoista ja erittäin aiheellista aihetta koska itse en nykyään keskity kuin ampumiseen, aseiden kustomointiin sekä opitun tiedon jakamiseen, mutta mutta...



Hyvin moni on sanonut mulle että ne 30lks kasojen ampuminen on täysin patruunoiden tuhlausta ja sillä testillä ei ole mitään tekemistä oikean TA-toiminnan kanssa vaan puhutaan enemmänkin kasa ammunnasta.



Voisin tässä vaiheessa sanoa että kuka kuuseen kurkoittaa niin se katajaan kapsahtaa. Jos tämänhetkisellä aseella ammun kulmaminuutin kasan 30 laukauksella 300 metriin niin voin uskoa että samalta matkalta osun 15X15cm aukkoon, pitemmälle en uskaltaisi yrittää jos panoksena on oma henkikulta. Realismia pojat, realismia  :wink:



Tämä asia voidaan mallintaa koska tahansa ampumaraalla, laitetaan osumanilmaisimeen halkaisijaltaan 15cm lätkä ja se raahataan jonnekkin 300-400m tuntumaan. Kukin ampuja ampuu päivän ensimmäisen laukauksen tähän lätkään joka kuvastaa aukkoa seinässä... mikä mahtaa olla osumaprosentti?



Helppoa kuin heinän teko  :shock:
Otsikko:
Kirjoitti: PL - tammikuu 17, 2006, 08:31
15x15 cm aukkoon taistelutilanteessa (jos ei ole LEMiä käytössä) osuisi 8,6x70 pyssyllä 300m etäisyydeltä.

Perustelut:

1. Tuuli ei vaikuta (ellei ole hurrikaani juuri tulossa)

2. Pyyhkäisyala riittää ko.matkalle vaikka etäisyydenarviointi menisi reisille

3. Sotapatruunan hajonta pysyy reiän sisällä vaikka käsi pelosta vapiseekin
Otsikko:
Kirjoitti: JHa - tammikuu 17, 2006, 12:04
"Ainoa mahdollisuus esim. vasta ta- toiminnassa on osua seinään tehtyyn tähystysaukkoon. Miltä etäisyydeltä se onnistuu varmasti , jos aukon koko on esim. 15x15 cm?"



Pilkun nussiminen on välillä mukavaa, joten ottakaa seuraava sellaisena  :lol:  Tuskin koulunsa käynyt TA ampuu aivan seinäntakaa eli vähintään 2-3 m seinän takana olevassa tuliasemasta. Aukko mahdollistaa 30-40 cm seinämävahvuus huomioiden tulituksen ainoastaan lähialueelle. Kiikarin ja optiikan tarvisema tila ampumisessa on lähes aukon kokoinen. Eli aukko on todennäköisesti ainoastaan tähystystä varten. Käytännössä tälläisestä aukosta vasta TA:n maaliin osuminen on onnenkantamoinen yli 100 m matkalta, jos aukko näkyy ampujalle edes riittävästi. Vasta TA tuskin myöskään erottaa aukosta mikä maali edes on koska tausta on pimeä ja aukko 30-40 cm seinänvahvuuden takia äärimmäisen pieni.varsinkin jos tuliasema on oikeaoppisesti rakennettu. Jos luukusta kuitenkin on laukaus lähtenyt, joka erottui suuliekistä ja paineiskun nostamasta pölystä voisihan aukkoon jotain tarjota. Noheva TA hoitaa ongelman pois tilaamalla paikalle Leon, joka tarjoaa suora-ammuntana mällin aukosta poistaen samalla kiusallisen ongelman. :P



Jos katsoo Häyhän-05 voitajien ase ja optiikan arvoa niin ollaan n.6000 € kalustossa/henkilö. Kun siihen laitetaan päälle muu optiikka niin hinta nousee kulut yhdelle henkilölle laskettuna n.10 000 €. Ei siis aivan halpaa ole kunnon vermeet.



Harjoittelumäärän osalta täytyy vain haikailla tilannetta, että A-tarviketta olisi saatavissa riittävästi ilmaiseksi ja sen voisi osin työaikana kuluttaa.  :wink:
Otsikko:
Kirjoitti: john - tammikuu 17, 2006, 19:07
Itse olettaisin osuvani 15 cm kokoiseen lätkään 300 metrin etäisyydeltä makuulta ja istuma-asennosta, polviasennosta ehkä ja seisten suuella varmuudella en.



Em. onnistuu jos saan käyttää tähtäinkiikaria etäisyydenarviointiin ja etäisyys arvioidaan vähintään 50 cm kohteesta.



Omalta osaltani voin sanoa, että harjoittelen niitä asentoja, joita oletan tarvittavan kisoissa. Joskus olen harjoitellut istuma-asennosta ampumista, kun makuuasento on alkanut kyllästyttämään.



Lisäksi oma harjoitteluni käsittää kylmäharjoittelua olohuoneen lattialla, eli otan ampuma-asennon silmät kiinni, yrittäen aina saada saman tuntuman tukkiin. Jos silmät avattuani näen tähtäinkuvan kirkkaana olen tyytyväinen. Näin yritän saada ampuma-asennon ajattelmatta samanlaiseksi ja luonnolliseksi joka kerta.



Itsekkin olen jo katsellut sopivaa ilmakkoa harjoitukseen. Ilmakiväärillä ampuminen on mielenkiintoista ja hyvin edullista.



Kyllähän kaikki kisat ovat tervetulleitä kunhan niitä vain joku järjestää :lol:
Otsikko:
Kirjoitti: MVe - tammikuu 17, 2006, 20:35
JHa:n kommentointiin voinee todeta, että ammatin valinnallisista asioista ei kannata olla katkera, sillä suurin viisaushan piilee todellisissa harrastajissa. :P

Mutta mielestäni suorastaan törkeyttä hipoo se, että 2005 voittajat käyttivät vain vakio tehdasvälineitä ml. aseet ja kaikenkukkuraksi epäkelpoa pitkänmatkan TA-kaliperia ja vielä vanhaa sellaista eli 6,5x55, puhumattakaan niistä kaikista kahdesta pitkän matkan (yli 300m)treenipäivästä kaudella 2005. Se se vasta epistä on! 8)
Otsikko:
Kirjoitti: Koheltaja - tammikuu 18, 2006, 08:34
Se mikä on alkanut pistämään silmään näillä sivuilla että ollaan liian paljon peiliin tuijottajia ja tietynlainen avarakatseisuus puuttuu välillä tyystin. Liikutaan periaatteella että älä tee kuten muut tekee vaan tee kuten minä sillä se on ainoa oikea tie eteenpöin kehityksen kulussa. Siinä vaiheessa kun joku laittaa eriävän mielipiteen liikkeelle niin sitten alkaa piilovittuilu ja henkinen suunsoitto.



Kysymys: Ollaanko täällä yhteisen hyvän vuoksi ja yritetään edistää TA-toimintaa sekä pitkänmatkan ampumista vai kuljetaanko itse kukin laput silmillä omaa syvää ja vankkaa uskoa tuijottaen että tämä on se ainoa oikea tie eteenpäin?



Jos tilanne on tämä niin eiköhän mun kirjoittelut ole kirjoiteltu näillä sivuilla asepuolen osalta.



Tappioista pitää oppia eikä katkeroitua.
Otsikko:
Kirjoitti: tikka 300 - tammikuu 18, 2006, 09:31
Eikös se Häyhäkin sanonut että, harjottelu, harjottelu kun kysyttiin millä hän pääsi noihin suorituksiin.
Otsikko:
Kirjoitti: JPa - tammikuu 18, 2006, 10:41
Lainaus käyttäjältä: "Koheltaja"Kysymys: Ollaanko täällä yhteisen hyvän vuoksi ja yritetään edistää TA-toimintaa sekä pitkänmatkan ampumista vai kuljetaanko itse kukin laput silmillä omaa syvää ja vankkaa uskoa tuijottaen että tämä on se ainoa oikea tie eteenpäin?


 Joskus on käynyt mielessä hyvinkin samansuuntaisia ajatuksia. Erästä paljon kirjoittavaa kehoitettiin taannoin olemaan jäähyllä jonkin aikaa kun piti päästä joka asiasta sanomaan, olisikohan meille kaikille samanlainen tauko paikallaan?! Tuntuu myös välillä hyvinkin voimakkaasti siltä että jos ei löydy juuri tietyn merkkisiä vehkeitä niin on turha mitään kysyä/sanoa koska ainut vastaus (mahdollisen piilovittuilun lisäksi) on se että osta paremmat vehkeet niin opit ampumaan. Ristiriitaistako..



-J-
Otsikko:
Kirjoitti: HJu - tammikuu 18, 2006, 18:27
Eiköhän se ole niin että näin talven pimeimpään aikaan on niin vähän mahdollisuuksia harrastaa itseasiaa eli ammuntaa että energiaa kanavoidaan nettivinoiluun kun ei päästä kunnolla radalle.



Kesällä täällä on hiljaisempaa kun on muutakin tekemistä :-)
Otsikko:
Kirjoitti: JHa - tammikuu 18, 2006, 23:18
Pääosa keskustelijoista on kinnostunut TA touhussa tarkoista aseista ja ampumisesta. Kuitenkin TA on paljon muutakin kuin tuhansia ja kymmeniä tuhansia laukauksia. Yksi TA tärkeimmistä taidoista on kuitenkin tuulen arviointi. Tuulen vaikutus alkaa näkyä todella vasta +300 m matkoilla. Kuinka moni miettii tuulen arvoja ampuessaan radoilla. Riittää, että kasat on pieniä ja vielä pienempiä. Kasan sijainnilla ja osuuko ensimmäinen laukaus maaliin on monelle merkityksetön vai onko? Mietitään paljon uusien kisojen järjestämistä (taitaa kaatua järjestäjäpulaan useammat), mutta pitäisikö kisata tuuliolosuhteiden arvioinnissa. Toinen hyvin tärkeä taito on tähystyksen harjoitteleminen. Laukaustakaan ei tarvitsisi ampua kisassa, jossa mitattaisiin tähystämisen taitoa. Yksi oleellinen elementti on vielä jäljellä mikä kisatessa korostuu koska LEM on yleensä kiellettyjä eli etäisyyden arviointitaito. Ei vaadi myöskää laukaustakaan, mutta parantaa onnistumisen edellytyksiä. Vaikeutena on vain hyvien ei aseen sidottujen välineiden puute. Ase optiikalla varustettuna ei ole luvallista viedä ihan jokapaikkaan.



Pitäisikö siis suunnata paukkukeskeisyydestä erittäin halpoihin TA harjoitusmuotoihin.
Otsikko:
Kirjoitti: Koheltaja - tammikuu 19, 2006, 07:41
Lainaus käyttäjältä: "HJu"Eiköhän se ole niin että näin talven pimeimpään aikaan on niin vähän mahdollisuuksia harrastaa itseasiaa eli ammuntaa että energiaa kanavoidaan nettivinoiluun kun ei päästä kunnolla radalle.



Kesällä täällä on hiljaisempaa kun on muutakin tekemistä :-)


Nyt tuli asiaa. Ei muuta kuin istutaan itse kukin alas ja rauhoitutaan hetkeksi, kyllä se pipo siitä löystyy ja olo helpottuu  :D



JHa:n ajatuksessa on pointtia, kuten meidän ressujen eräs kouluttaja on sanonut TA:n toiminnasta. Ensin tehdään erittäin suuri määrä valmisteluja ja jos kaikki natsaa niin päästään ejakulaatio vaiheeseen eli ampumaan se yksi laukaus, laukausta ei pääse ampumaan jos pohjatöissä on sössitty.
Otsikko:
Kirjoitti: MVe - tammikuu 22, 2006, 20:02
Aluksi asian sivusta. Olen hämmästellyt joskus aiemminkin erästä ristiriitaa. Häyhä kisoihin on alusta saakka haluttu järjestäjän puolesta edustajia ns. viranomaispuolelta, joka kuitenkin on jäänyt varsin vähäiseksi.

Kuitenkin toistuvasti eri yhteyksissä pulpahtaa esiin katkeroitumista harjoittelumahdollisuuksista ja välineistä, erityisesti kisojen jälkeen.

En oikein ymmärrä motiivia tähän ristiriita tilanteeseen ellei se ole ollut olettamus, että työkseen aseiden parissa toimivista ei löydy vastusta kisailutantereille. Osallistunut väki ei kuitenkaan työkseen harjoittele tämän tyyppisiä ammuntoja, vaan harrastavat ammuntaa laajemmin. Omasta puolestani olen varsin kyllästynyt tämän tyyppisiin kommentteihin, joilla usein ei ole edes tietoon pohjautuvia perusteita.

Tulevaisuudessa varmaan itse kukin pohtii, onko  tiettyihin kisoihin ja keskusteluihin osallistuminen sen aiheuttaman katkeruuden arvoista.

Edelleen olen hämmästellyt kotimaan vanhimman TA kisan Lapua Sniperin aliarvioimista. Olen itse osallistunut kaikkiin järjestettyihin Lapuan kisoihin ja joihinkin Häyhä kisoihin enkä ole kokenut Lapuan kisaa vähemmän vaativaksi, toisinaan jopa päin vastoin. Edellä on kuulutettu avarakatseisuutta, joten tässäkin on selkeä paikka siihen. Välillä on tuntunut, että suurimmat kisojen vertaajat löytyvät niistä, joita en koskaan ko. kisoissa ole edes nähnyt, joten niin kauan kun joku kisoja järjestää ja niin hyvin kuin tähän saakka on varmaan syytä pidättäytyä turhasta ja perusteettomasta kritiikistä tai vertailusta.



Pääasiaan eli TA harjoitteluun palatakseni, muutamia kommentteja.



Kuten aikaisemmin on todettu, voi harjoittelua suorittaa tarvittaessa ilman aseita, tai aseen kanssa vaikkapa kotona.

Kuitenkin esim. tuulen arvioinnissa vaikeutena on todentaminen ilman ammuntaa, eli jos ei ole mahdollisuutta ampua pitkälle etäisyydelle on varmuuden saaminen tuulen arvioinnista vaikeaa.



Ampumisen tekniikkaa on hyvin mahdollista harjoitella kotosalla ja perustekniikka ehkä pitäisikin.

Asento- ja pitoharjoittelua, sekä laukaisuharjoittelua on mahdollista tehdä vaikkapa olohuoneessa katsomalla samalla TV:stä elokuva aseen kanssa istuma-asennosta. Asennon pitäminen vakaana, sen löytäminen ja pitäminen tarvittaessa pitkään ja päälle hyvä laukaisu ei synny harjoittelematta, vaan sen eteen joutuu tekemään todella työtä.

Laukaisu yleensä on asia, jonka harjoittelua ei ehkä huomioida riittävästi.

Nopeatempoisissa tilanteissa tai kilpailuissa kokenutkin ampuja tekee helposti laukaisuvirheen, joka kostautuu epävakaassa asennossa tai pitkälle etäisyydelle.

Ammuttu laukausmäärä ei aina ole välttämättä se tärkein tekijä, vaan tapa jolla harjoittelu toteutetaan.



VÄITE

Etäisyyksien arvioinnin ja tuulenarvioinnin välineenä pienoiskivääri, suhteessa pienennetyt maalit ja 20-150m ampumaetäisyys vastaa hyvin harjoittelua .308 kiväärillä 100-600m etäisyyksille.

Mahdollisuuksia pienoiskiväärillä harjoitteluun löytyy lähes joka paikasta ja kulut ovat murto-osa korkeapaine aseella ammunnan kuluista.
Otsikko:
Kirjoitti: JHa - tammikuu 22, 2006, 23:19
Lainaus käyttäjältä: "MVe"Aluksi asian sivusta. Olen hämmästellyt joskus aiemminkin erästä ristiriitaa. Häyhä kisoihin on alusta saakka haluttu järjestäjän puolesta edustajia ns. viranomaispuolelta, joka kuitenkin on jäänyt varsin vähäiseksi.

Kuitenkin toistuvasti eri yhteyksissä pulpahtaa esiin katkeroitumista harjoittelumahdollisuuksista ja välineistä, erityisesti kisojen jälkeen.

En oikein ymmärrä motiivia tähän ristiriita tilanteeseen ellei se ole ollut olettamus, että työkseen aseiden parissa toimivista ei löydy vastusta kisailutantereille. Osallistunut väki ei kuitenkaan työkseen harjoittele tämän tyyppisiä ammuntoja, vaan harrastavat ammuntaa laajemmin. Omasta puolestani olen varsin kyllästynyt tämän tyyppisiin kommentteihin, joilla usein ei ole edes tietoon pohjautuvia perusteita.

Tulevaisuudessa varmaan itse kukin pohtii, onko  tiettyihin kisoihin ja keskusteluihin osallistuminen sen aiheuttaman katkeruuden arvoista.

Edelleen olen hämmästellyt kotimaan vanhimman TA kisan Lapua Sniperin aliarvioimista. Olen itse osallistunut kaikkiin järjestettyihin Lapuan kisoihin ja joihinkin Häyhä kisoihin enkä ole kokenut Lapuan kisaa vähemmän vaativaksi, toisinaan jopa päin vastoin. Edellä on kuulutettu avarakatseisuutta, joten tässäkin on selkeä paikka siihen. Välillä on tuntunut, että suurimmat kisojen vertaajat löytyvät niistä, joita en koskaan ko. kisoissa ole edes nähnyt, joten niin kauan kun joku kisoja järjestää ja niin hyvin kuin tähän saakka on varmaan syytä pidättäytyä turhasta ja perusteettomasta kritiikistä tai vertailusta.



Jos leikkimieliset vinoiluni aiemmin on tulkittu väärin ja aiheuttanut ärtymystä on kai parempi hiukan oikaista niitä. TA kisoissa on aina mukana tiimejä, jotka ovat mukanaan tosissaan ja tiimejä jotka eivät kuitenkaan pidä voittoa tärkeimpänä vaan omaa kehittymistä. Itse lukeudun näistä jälkimmäiseen. Se näkyy ehkä siinä, että pyrin toimimaan kisoissa taktisesti mielestäni oikein eli en lähde kisan voitto silmissä tekemään asioita toisin kuin pitäisi. Kisoissa voittoa tosissaan tavoittelevat panostavat jo huippu välineidensä jatkuvaan parantamiseen etua saadakseen. Viimevuoden uutuus oli solidit. Saa nähdä onko ensikesänä jotain uutta. MVe ja kumppanit ovat näyttäneet, että pelkästään uutta välinettä hankkimalla ei päästä tulokseen. Se, että osaa käyttää kalustoansa korostuu ja ratkaisee pelin. Harjoittelu tekee mestarin kunhan käytössä on hyvä kalusto. Häyhään on pyritty saamaan ulkomaisia ammattilaisia ja saatukin. Tavallisen ressun pärjääminen ammattilaisille parantaa lajin harrastajien itsetuntoa ja ehkä himmentää ammattilaisten turhaa sädekehää. Myös kotimaisten ammunnan puoliammattilaisten osallistumien TA kisoihin on toivottavaa. Mikä on parempi kuin mahdollisimman kovatasoinen kilpailu opettamaan TA. Ei siis pidä kadehtia kovan harjoittelun tuloksia. Näiden konkarien ammattitaidosta on etua myös lajille kunhan tietoa valutetaan koulutuksen kautta vähemmän kokeneille. Näin on myös tapahtunutkin. Eli en omalta osaltani halua syyllistyä vahvan ammattitaidon kadehtimiseeen vaan päinvastoin uuden oppimiseen.



Kaluston osalta ei pitäisi kuitenkaan ammattilaisten tai puoliammattimaisten ampujien vähätellä oman kalustonsa merkitystä TA:ssa. Kaikki, jotka lajista jotain tietävät arvostavat kyllä huippuoptiikan tuomaa lisäarvoa. Onnistumisen edellytykset paranevat, jos aseen päällä on laatuoptiikka, jota toki pitää osata äärimmäisen hyvin käyttää. Myös etäisyyden määrittäminen ja maalin tunnistaminen laatuoptiikalla on huomattavasti tehokkaampaa. Spottaamisessa myös laatuoptiikan merkitys korostuu. Ammattitaidoton ei pysty mittaamaan kalliin kaluston ominaisuuksia, mutta kokenut käyttäjä kylläkin. Eli hyväkalusto osaavissa käsissä on keskeistä TA:lle.



Tottakai jokainen voi toivoa tilannetta, että A-tarviketta olisi harjoitteluun saatavissa riittävästi ja ilman kustannuksia. Ei pidä kuitenkaan tulkita tätä kateudeksi. Ammatinvalinta ja hyvien sponsorien löytäminen on kaikille mahdollista. Näillä saaduilla perustarvikkeilla ei kisoissa juurikaan saa etua, joten omien rakentaminen on kuitenkin tarpeen ainakin lussuimmissa tehdaskalibereissa.



Harjoittelumahdollisuuksia pitkille matkoille ei ole koskaan tarpeeksi, joten kun näitä saadaan ei puoliammattilaisia ampujia ole sorsittu. Jos kateutta olisi näin olisi varmaan tapahtunut.



Jokainen Suomessa järjestetty TA-kisa on hatunnoston arvoinen asia. On turha laittaa kisoja samalle viivalle. Kakille on oma paikkansa. Pääasia on kunhan kisoihin pääseminen ei koskaan mene hyväveli-linjalle.



Lopuksi voisi todeta, että olisi mukava kun lajin huiput kertoisivat enemmän omista harjoittelumääristään, huippu kalustostaa ja miten niitä käyttävät. Se onko kalusto kuitattua tai omaa ei pitäisi olla merkityksellinen. Kaluston kalleus ei pitäisi latistaa harrastajia osallistumasta kisoihin, mutta on hyvä ymmärtää, että menestyminen ei onnistu ellei kalusto ole myös kunnossa ja osaaminen samalla huippua. Näinhän pitääkin olla kun puhutaan ehkä maailman vaativammasta ammunnan muodosta.
Otsikko:
Kirjoitti: Chillie - tammikuu 30, 2006, 20:08
Lainaus MVm:lta



VÄITE

Etäisyyksien arvioinnin ja tuulenarvioinnin välineenä pienoiskivääri, suhteessa pienennetyt maalit ja 20-150m ampumaetäisyys vastaa hyvin harjoittelua .308 kiväärillä 100-600m etäisyyksille.

Mahdollisuuksia pienoiskiväärillä harjoitteluun löytyy lähes joka paikasta ja kulut ovat murto-osa korkeapaine aseella ammunnan kuluista.



Niin...

En ole itsekkään oikein ymmärtänyt, miksi ei tämä .22:lla harjoittelu ja kilpailu ole tullut suositummaksi... Tai jos on, niin miksi ei sitä esille tuoda hyvänä ja edullisena keinona harjoitella tätä vaativaa alaa...

Joskus aikoinani yritin tarjota kisa mahdollisuutta piekkari snaipperi kisan muodossa, mutta kun ei osanottajia ollut tulossa kuin muutama, niin jouduttiin kisat perumaan...

Eihän se tietenkään ole läheskään niin seksikästä ampua pientä maalia muutamaan sataan metriin kuin tuikata jantteria tonniin... Mutta minkäs teet... Koska harjoitus mahdollisuuksia ei sinne tonniin ampumiseksi viljalti ole, niin miksi ei sitten harjoitella sen mukaan mikä mahdollista on...

Ja kilpailla myös... 50-200m ampumapaikkoja on kyllä pienoiskiväärille varmaan joka kylällä...

ja varmaan osa harjoitteleekin piekkarilla, mutta se kisa homma... Ei niitä kisojen ja tapahtumien järjestäjiä hirveästi ole... Vaivan näkeminen tapahtuman järjestämiseksi voi olla ylitse pääsemätön juttu, mutta pieni varmaan verrattuna johonkin häyhään verrattuna...



Haastan muutkin järjestelemään piekkari kisoja ja ammuntoja alueellaan....



Pohjois Savoon sen itse järjestän vielä näille lumille...



Lisätietoja laitan tuonne Kisat osioon...



S
Otsikko:
Kirjoitti: HJu - tammikuu 30, 2006, 20:45
Piekkarikisat olisi kyllä hyvä mauste. Pk-seudulla on ongelmana ollut se että tuntemattomille etäisyyksille ei pääse ampumaan kun vain taustavallia vasten saa ampua ja ampumapaikat saa olla vain valleilla. Hyrylän radalla pienoiskiväärillä saa ampua vain 50m piekkariradalla. Kivääriradalla kyseisen aseen käyttö johtaa radalta poistamiseen ja edustamansa yhdistyksen porttikieltoon kaikille radoille vähintään loppuvuodeksi. No tämä "kukkanen" loppuu kokonaan vuodenvaihteessa.



150m päästä piekkarilla on haasteellista ampua tauluun. 100m on vielä keskivertopiekkarille aivan helppo matka tuulettomalla säällä. Piekkarin ei ole pakko olla mikään 6-700 Euron Sako vaan puolet halvemmallakin saa uusia hyviä ja vielä halvemmalla käytettyjä.



Tuulenlukua tuo väkisin opettaa jos sitä harrastaa.
Otsikko: Re: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: FelisLeo - kesäkuu 18, 2006, 01:53
Lainaus käyttäjältä: "KSa"Paremmat varusteet tekevät toiminnan helpommaksi ja mukavammaksi, eivät sen enempää.


Vaikka nollasta aloitankin niin ilmeisesti voin erittäin hienosti hyödyntää kitaran soittamisesta saatuja kokemuksia aseen kanssa suhteessa laatuun ja harjoittelun määrään.
Otsikko: Vs: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: LSa - elokuu 21, 2020, 15:30
Vanhempaa keskustelua tarjolle.  :)
Otsikko: Vs: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: Long Range - elokuu 21, 2020, 19:15

Olen ollut innokas kirjoittelemaan jonkun toiminnan viemisestä "lihasmuistiin" ja tiedän että nykypäivänä tuo ao ei ole monelle mahdollista.Ja jos minua jo silloin monet asehulluksi leimasivat,niin nykypäivänä veisivät jo hoitoon...

Uskon aikoinaan vieneeni suoralta kädeltä pystystä ampumisen (ei vartalo tukea) ja lintujen lennosta tiputtamisen lihasmuistiin elämällä aseiden kanssa.

Oli vuosia jolloin laukausmääräni oli luokkaa 50000 ls/vuosi.Pääosa ilmaaseella.

En varsinaisesti tähdännyt mihinkään kilpailuihin  vaan siihen,että pystyn hyödyntämään kaikki mahdolliset metsässä vastaan tulevat tilanteet maksimaalisesti ja millään muulla kuin saalismäärällä ei ollut silloin merkitystä.

Ympärivuotisella jatkuvalla aseen kanssa elämisellä voi saavuttaa sellaisen itseluottamuksen tason ampumiseen ettei sitä voi ymmärtää ennenkuin sen saavuttaa.

Kuitenkin:

*Jos mahdollista rakentaa ilma-ase/ piekkari mahdollisimman samanlaisella tukilla/laukaisulla tms kuin on varsinainen keskisytytteinen ja tehdä niillä talviharjoittelua ja ne ovat loistavia välineitä tuulenlukemisen harjoitteluun.

*Opetella myös lähettämään hyvä laukaus NOPEASTI ja trimmattava välineet myös sellaisiksi,että se lähtee ilman taikinointia.
  Vaikka taulu harvoin ampuu takaisin,niin tositilanteessa sekin tulee vastaan ja tarkka&nopea  saattaa jäädä henkiin.

*Ja harjoitella niin paljon kuin mahdollista ja mikä tärkeää harjoitella paljon HUONOISSA olosuhteissa.Tuulta,sadetta,sumua jne.

*Harjoittelussa on vain mielikuvitus rajana.Metsässäkin voi liikkua ilma-aseen kanssa ja puut on täynnä hyviä maaleja eli käpyjä.Männyn käpy on ihan haasteellinen maali impparilla 20 m:n päästä kun tuulee/sataa-:).

Nyt suoralta kädeltä pystystä ampumataitoni on enää varjo noista "hulluista vuosista",mutta tuo lentoon ampuminen pysynyt yllättävän pienellä laukausmäärällä päivän valon kestävällä tasolla.

*Eli ampumaharjoittelua lisättävä ja välinekikkailua vähennettävä on näkemykseni.

Timppa



Otsikko: Vs: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: Jousimies - elokuu 22, 2020, 11:03
Hyvä nostaa näitä perusasioiden hieromisia tekemisen kärkeen. Harrastuksen suuntaamisessa tämä herättää itse kullekin ainakin ajatuksia siitä mitä pitäisi tehdä.
Otsikon asiaan liittyen minun mielestäni tekemisen keskiössä pitää olla se mikä löytyy PV:n TA ohjeesta. Hyvin pitkälle taistelija on edistynyt kun käy saatavilla olevia  ta kurssit  1 ja 2  joiden sisällön jatkuvaa hieromista suosittelen.
Ne Briljantit Perusasiat. 
Ampuminen on vain yksi osa-alue, kunto, maastotaito ja viestintä kuuluvat  tasavertaisina opintopakettiin.
Kasojen ampuminen mukavasta katoksesta on toki oma juttunsa mutta suoraan otsikkoon vastaten laajempikin tieto taito on saatavilla ja sitä on suositeltavaa toistaa jotta asiat ovat lihasmuistissa. Perusasioiden hyvällä hallinnalla saa jo paljon pahaa aikaiseksi.
Otsikko: Vs: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: Long Range - syyskuu 07, 2020, 06:25

Ja metsästys on monilta osilta "TA toimintaa".Olen metsästänyt piekkarilla kyyhkysiä ja sorsia kiinteästä "tuliasemasta" tänäkin syksynä PALJON ja kun tuulee kovin tai sorsa ui sivuttain pääosa osuma alueestaan veden alla niin haastetta riittää ja oppia kertyy.
Noissa tilanteissa ei kannata milliradiaaneja vatuloida,vaan toimia kuten kokemus ohjaa ja munissa tuntuu.

Yksi avain lause on:" Tilanteen hyväksi käyttö". Joskus on tarkan laukauksen lähdettävä PIRUN nopeasti,ettei tilanne mene ohi.

Tuon tyyppisessä metsästyksessä nousee monet samat asiat esille kuin TA touhussakin: Hyvä naamioituminen,tuulen/koron huomiointi/ kottaaminen,nopean ja tarkan laukauksen lähettäminen yms.

Nimimerkillä pahvitaulu odottelee vaikka iltaan asti, kyyhkynen ei-:).

Suosittelen!

Timppa
Otsikko: Vs: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: jli - syyskuu 07, 2020, 08:46
Aika pitkälti joo. Elukoiden aistit ovat joiltain osin ihmistä kehittyneemmät, etenkin nisäkkäiden hajuaisti ja kuulo, joten niiltä osin joutuu panostamaan "naamiointiin" vielä tavallistakin enemmän. Helpotuksena taas se, etteivät eläimet ammu takaisin ja ne ovat ihmistä tyhmempiä.

Esimerkiksi jos pystytät pellon keskelle kojun, ihminen välttäisi sitä kuin ruttoa, mutta eläimet tulevat lähelle, jos ihmisen hahmoa, hajua tai ääniä ei kojusta erotu. Älykkäimmät petoeläimet, esim susi, varmaan hetken aikaa välttäisivät pelkkää kojuakin, kuten mitä tahansa uutta, mutta tottuisivat siihen aika nopeasti. Ihminen taas osaisi pitää jotain kirkontornia tai kyttäyskoppia vaarallisena koko ikänsä, vaikkei sieltä olisi koskaan yhtään laukausta ammuttu.
Otsikko: Vs: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: J-MK - syyskuu 08, 2020, 23:54
Lainaus käyttäjältä: Jousimies - elokuu 22, 2020, 11:03
Hyvä nostaa näitä perusasioiden hieromisia tekemisen kärkeen. Harrastuksen suuntaamisessa tämä herättää itse kullekin ainakin ajatuksia siitä mitä pitäisi tehdä.
Otsikon asiaan liittyen minun mielestäni tekemisen keskiössä pitää olla se mikä löytyy PV:n TA ohjeesta. Hyvin pitkälle taistelija on edistynyt kun käy saatavilla olevia  ta kurssit  1 ja 2  joiden sisällön jatkuvaa hieromista suosittelen.
Ne Briljantit Perusasiat. 
Ampuminen on vain yksi osa-alue, kunto, maastotaito ja viestintä kuuluvat  tasavertaisina opintopakettiin.
Kasojen ampuminen mukavasta katoksesta on toki oma juttunsa mutta suoraan otsikkoon vastaten laajempikin tieto taito on saatavilla ja sitä on suositeltavaa toistaa jotta asiat ovat lihasmuistissa. Perusasioiden hyvällä hallinnalla saa jo paljon pahaa aikaiseksi.

Noista kursseista. TA-2 kurssilta eniten odotin yli 500m matkalle ampumista. Kuitenkin kurssin mielenkiintoisinta antia itselleni olivatkin suunnan ja sijainnin mittausharjoitukset ja parin kanssa tehdyt tähystysharjoitukset. Tottakai pitkälle ampuminenkin on mielekästä, mutta kursseilta saa hyvän kipinän muidenkin tärkeiden taitojen hiomiseen ja se todella kannattaa, ihan kuten Jousimies kirjoitti. Koordinaatti- ja yleistasomittari on pieni ja hyvä investointi ja kuuluu mielestäni TA varusteisiin siinä missä bipodikin. :)
Otsikko: Vs: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: Jousimies - marraskuu 22, 2020, 11:45
Jatkuvan harjoittelun merkitystä pitää korostaa reserviläiselle.
Linkitän tähän ajankohtaisen kirjoituksen Reservin Sanomista, pohjana siihen kuitenkin on Pääesikunnan tiedote  9.11.2020.
Lue tätä tekstiä niin että mikäli kertausharjoitus ei osu juuri sinun kohdallesi, voit hyvin ylläpitää toimintakuntoasi omalla harjoittelulla, osallistumalla MPK:n erilaisiin kursseihin ja tietenkin kantamalla oman kortesi kekoon TA-Killan järjestämissä tapahtumissa.

https://reservinsanomat.fi/art/kenraali-kivinen-voimavaroja-suunnattava-reservilaisten-koulutukseen/
"Puolustusvoimat tehostaa reservin kaikkia harjoitusmuotoja: kertausharjoituksia, Puolustusvoimien järjestämiä vapaaehtoisia harjoituksia, vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta sekä reserviläisten omatoimista osaamisen kehittämistä."

Jos kenraalin ajatuksen mukaan voimavaroja on suunnattava reserviläisten koulutukseen, se on hyvä viesti kannustamaan sinua myös hyvään omaan ta-harjoitteluun.
- käy radalla ampumassa, metsästä
- käy MPK:n suunnistustesteissä ja liiku
- opettele radiolaitteita ja kommunikointia
- osallistu Killan maastoharjoituksiin
- kertaa Sotilaan käsikirjaa jonka sait palvelusaikanasi
Otsikko: Vs: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: J.J - marraskuu 28, 2020, 22:58
Lainaus käyttäjältä: Jousimies - marraskuu 22, 2020, 11:45

- kertaa Sotilaan käsikirjaa jonka sait palvelusaikanasi

Tuohon kommenttina että sotilaan käsikirja on elänyt aika paljon viime vuosina (hyvään suuntaan). Kannattaa siis sen palvelusaikaisen (vanhentuneen) kirjan selaamisen sijaan ladata uusin versio pdf:nä ja päivittää osaamista sen kautta :)
Otsikko: Vs: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: Jousimies - marraskuu 29, 2020, 13:38
Oikein!  Käsikirja 2020 on ladattavissa netissä ja se toinen suositeltava on Taistelijan opas 2013, myös ladattavissa. Kertausta, kertausta.
Otsikko: Vs: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: Jousimies - lokakuu 09, 2022, 21:06

Iltalehden kirjoitus nostaa hyvin esiin sissitoiminnan merkityksen nimenomaisesti sitä sanaa käyttäen. Vanhaa kunnon sissitoimintaa on Ukrainassa toteutettu menestyksellisesti. Laitetaan tähän jatkoksi lisää luettavaa linkkinä tuohon artikkeliin.  Muutakin sissitoiminnasta kirjoitettua kannattaa lukaista. Tarkka-ampujalle on siinä paikkansa.


https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/157bca51-5b4d-4398-924b-efd24b7fc13e
Otsikko: Vs: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: MTä - lokakuu 09, 2022, 22:10
Jatkan muistuttamalla erästä aihetta sivuavaa teosta.

Sissisota, sen edellytykset ja sodankäynnin suuntaviivat
Ilmola, Paavo (2017-01-13)

https://www.doria.fi/handle/10024/130579 (https://www.doria.fi/handle/10024/130579)

Pitempiaikainen sissitoiminta vaatii aina kantaväestön tuen, johon pystyy myös ne joilla parasta ennen päivämäärä on mennyt vanhaksi...
Otsikko: Vs: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: Jousimies - maaliskuu 02, 2024, 10:40
Jaksan jauhaa hyvän kunnon ylläpitämisestä. Tässä taas samasta.
Säännöllinen liikunta ja lihasharjoittelu ovat keskeinen osa hyvän tiedustelijan (tarkka-ampujan) treenipakkia.
Valtiovallan taholta suomalaisia reserviläisiä on kehotettu olemaan elämänsä kunnossa vuoteen 2025 mennessä.
Kehotan kaikkia huolehtimaan omasta kunnostaan vaikkei valtiovallan kehotuksesta, mutta edes sotilastarkka-ampujan ominaisuuksien takia.

Nyt on tarjolla hyvää ja vaihtelevan tasoisia marssi-tapahtumia:

Varustelekan perinteinen etäsotilasmarssi   https://www.varusteleka.fi/fi/event/varustelekan-etasotilasmarssi-26-28-4-2024/75618
Itselle riittää tuo 25 km sotilassarja jo neljännen kerran.

Tai hiemaan rankempaa haluavalle on sitten Etelä-Karjalan sotilasmarssi  https://sotilasmarssi.com/

Nää on hyviä tapahtumia. Kannattaa osallistua ja mitata oma kestävyytensä tällä tavalla .
Otsikko: Vs: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: Patruuna - maaliskuu 06, 2024, 13:40
Tulin juuri vajaa viikon "harjoitusleirillä", eli Lapista riekon pyynnissä.  ;) Paljon kiikarointia, etäisyyksien mittausta, tuulen lukua, erilaisia ampua-asentoja makuulta, suksien päältä pystystä ja polvelta sauvatuelta jne. Samalla tuli testailtua uusia varusteita eli kivääri valjailla ja vyö mihin kaikki varusteet. Hyvää treeniä pienoiskoossa.

Siellä kun vaaran rinteeltä seurasi armeijan kelkkamiesten touhua niin tuli ensimmäisenä mieleen että polttomoottori vehkeet eivät ole nykypäivää tuollaisessa touhussa. Ainakin jos pieni mahdollisuus että vihollisia voi alueella olla. Siksi ne varmaan niitä sähköcrosseja kehuivat Ukrainassa, tai sitten vaan myyntikikka.
Otsikko: Vs: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: HJu - maaliskuu 06, 2024, 13:43
Niitä sähkövehkeitä on varmasti mielenkiintoista latailla jossain tunturin rinteessä. Voi jäädä lataamatta.
Otsikko: Vs: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: Seppä-70 - huhtikuu 18, 2024, 09:34
PRS ammunta mielestäni oiva ampuma ja harjoittelu muoto tukemaan TA-ammuntaa
Otsikko: Vs: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: saku_s-t - huhtikuu 18, 2024, 12:11
Lainaus käyttäjältä: Seppä-70 - huhtikuu 18, 2024, 09:34
PRS ammunta mielestäni oiva ampuma ja harjoittelu muoto tukemaan TA-ammuntaa


Ehdottomasti. Siinä kummasti on pakko oppia ottamaan tukeva asento tarjotulta tuelta ja ampumaan tarkkoja laukauksia vieläpä aika paineen alla. Jos taas kunnon tuen saaminen ei ole mahdollista niin se ei mielestäni kuulu oikein kumpaankaan TA eikä PRS. Etenkin jos tarkka-ampujana yrität tehdä hommaasi hyvin niin kyllä silloin etsitään joku kiinteä tuki eikä koiteta onnea mistään esim yhden suksisauvan varasta.
Otsikko: Vs: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: MOj - huhtikuu 18, 2024, 21:11
Lainaus käyttäjältä: saku_s-t - huhtikuu 18, 2024, 12:11
Lainaus käyttäjältä: Seppä-70 - huhtikuu 18, 2024, 09:34
PRS ammunta mielestäni oiva ampuma ja harjoittelu muoto tukemaan TA-ammuntaa


Ehdottomasti. Siinä kummasti on pakko oppia ottamaan tukeva asento tarjotulta tuelta ja ampumaan tarkkoja laukauksia vieläpä aika paineen alla. Jos taas kunnon tuen saaminen ei ole mahdollista niin se ei mielestäni kuulu oikein kumpaankaan TA eikä PRS. Etenkin jos tarkka-ampujana yrität tehdä hommaasi hyvin niin kyllä silloin etsitään joku kiinteä tuki eikä koiteta onnea mistään esim yhden suksisauvan varasta.

Samaa mieltä. Ilman tukea ei osu.
Otsikko: Vs: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: Jousimies - joulukuu 18, 2024, 21:23
Nostellaanpa taas.
Sotilastarkka-ammunnan harjoittelun tärkeyteen voi ottaa avuksi myös painoarvo-% helpottamaan oman viikko-ohjelman laatimista. Painoarvot toki voivat vaihdella annetun tehtävän ja organisaation vaatimusten mukaan, mutta seuraavat esimerkkipainot antavat aika hyvän käsityksen osaamisen tärkeyden suhteista taram-kokonaispaketissa.

Ehkä tärkeintä on se, ettei ammuntaan keskittyessä unohdu muu 75 % taram-paketista.


Tarkkuus ja ammunnan hallinta: 25 %
Tarkka-ampujan perusosaaminen perustuu kykyyn osua kohteeseen luotettavasti.

Havainnointikyky: 20 %
Tiedon kerääminen ja ympäristön havainnointi ovat ratkaisevia tehtävän onnistumiselle.

Maastossa liikkuminen ja selviytymistaidot: 15 %
Liikkuminen huomaamattomasti ja selviytyminen haastavissa ympäristöissä ovat tärkeitä.

Tiedustelutaidot: 15 %
Kyky kerätä ja raportoida tarkkaa tietoa vaikuttaa merkittävästi operaatioiden onnistumiseen.

Henkinen paineensietokyky: 15 %
Kyky käsitellä stressiä ja säilyttää toimintakyky kriittisissä tilanteissa on olennaista.

Fyysinen kunto ja kestävyys: 5 %
Vaikka fyysinen kunto on tärkeä, se voi olla hieman vähemmän keskeinen verrattuna teknisiin taitoihin ja henkisiin kykyihin.

Matemaattiset ja tekniset taidot: 5 %
Teknologian ja laskelmien hallinta tukee ammunnan tarkkuutta ja tehokkuutta.

Otsikko: Vs: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: A_Vieggi - joulukuu 20, 2024, 06:29
Kyllä mä nostaisin fyysisenkunnon yhtä tärkeäksi henkisen kunnon kanssa.

Hyvä fysiikka tukee paineensieto kykyä. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus ja kun fysiikka on kunnossa, niin tulee tunne, että minä pystyn tähän.

Jos reserviläisen viikko-ohjelmaa ajattelee niin fysiikka harjoittelu olisi suurimassa osassa viikkoa. Ehkä hyödyllisintä olisi harjoittelua ajatella "blokki" harjoitteluna, eli yhtä tai kahta taitoa harjoitellaan yhden blokki aikana, ammunta ja fyysinen harjoittelu luovat rungon joka blokille, muut vaihtelevat siinä ympärillä.
Otsikko: Vs: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: oho osu - joulukuu 20, 2024, 11:43
Hieman asian vierestä, mutta onko NATOlla sellaista standarditestiä joukko-osastolle, jossa laitettaisiin ampumaan ilman sykettä, juoksemaan, kantamaan tiettyjä kantamuksia tietty matka, ja sitten ampumaan suoraan rasituksesta. Olis kongeja/pleittejä ja yhä pienempiä pleittejä tai flippitauluja tai jastereita, että sujuu _koko_ osaston testaus pikatahtia. Jos ei ole niin Suomessa voitaisiin kehittää pioneereina.

Paljolti nuo kansväl sotilaskilpailumuodot ja kilpailut tuntuvat koskevan vain muutamia yksilöitä, tässä ideana olisi kaikki joukko-osastot.
Otsikko: Vs: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: MOj - joulukuu 20, 2024, 18:13
Jousimies kirjoitti:

Nostellaanpa taas.
Sotilastarkka-ammunnan harjoittelun tärkeyteen voi ottaa avuksi myös painoarvo-% helpottamaan oman viikko-ohjelman laatimista. Painoarvot toki voivat vaihdella annetun tehtävän ja organisaation vaatimusten mukaan, mutta seuraavat esimerkkipainot antavat aika hyvän käsityksen osaamisen tärkeyden suhteista taram-kokonaispaketissa.

Ehkä tärkeintä on se, ettei ammuntaan keskittyessä unohdu muu 75 % taram-paketista.


Tarkkuus ja ammunnan hallinta: 25 %
Tarkka-ampujan perusosaaminen perustuu kykyyn osua kohteeseen luotettavasti.

Havainnointikyky: 20 %
Tiedon kerääminen ja ympäristön havainnointi ovat ratkaisevia tehtävän onnistumiselle.

Maastossa liikkuminen ja selviytymistaidot: 15 %
Liikkuminen huomaamattomasti ja selviytyminen haastavissa ympäristöissä ovat tärkeitä.

Tiedustelutaidot: 15 %
Kyky kerätä ja raportoida tarkkaa tietoa vaikuttaa merkittävästi operaatioiden onnistumiseen.

Henkinen paineensietokyky: 15 %
Kyky käsitellä stressiä ja säilyttää toimintakyky kriittisissä tilanteissa on olennaista.

Fyysinen kunto ja kestävyys: 5 %
Vaikka fyysinen kunto on tärkeä, se voi olla hieman vähemmän keskeinen verrattuna teknisiin taitoihin ja henkisiin kykyihin.

Matemaattiset ja tekniset taidot: 5 %
Teknologian ja laskelmien hallinta tukee ammunnan tarkkuutta ja tehokkuutta.


[/quote]

Fyysinen kunto mahdollistaa/auttaa selviytymään paremmin kaikista yllämainituista aittemeista. Joten nostaisin myöskin reilusti prosenttia. Jos "huohotat" liikaa, et selviydy enää niistä asioista mistä normaalisti selviytyisit.
Otsikko: Vs: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: Jousimies - joulukuu 31, 2024, 13:14
Lainaus käyttäjältä: A_Vieggi - joulukuu 20, 2024, 06:29Kyllä mä nostaisin fyysisen kunnon yhtä tärkeäksi henkisen kunnon kanssa.


Kyllä minäkin isomman prosentin laittaisin fyysiselle kunnolle. Mutta tuli nyt hieman kyseltyä näkemystä tekoälyltä ja se koosti asiaa edellä esitetyllä tavalla. En lähtenyt sitä muokkaamaan. Fyysinen hyvä kunto on tärkeää jotta jaksaa raahata kaluston tuliasemaan kilometrien päähän. Sitten vasta homma alkaa.

Youtube/Tarkka-ampujakanavalla hyvä video reppukuntoilusta. Sopii joulukinkun jälkeiseen aikaan.  ;D

Otsikko: Vs: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: A_Vieggi - joulukuu 31, 2024, 14:24
Lainaus käyttäjältä: Jousimies - joulukuu 31, 2024, 13:14
Lainaus käyttäjältä: A_Vieggi - joulukuu 20, 2024, 06:29Kyllä mä nostaisin fyysisen kunnon yhtä tärkeäksi henkisen kunnon kanssa.


Kyllä minäkin isomman prosentin laittaisin fyysiselle kunnolle. Mutta tuli nyt hieman kyseltyä näkemystä tekoälyltä ja se koosti asiaa edellä esitetyllä tavalla. En lähtenyt sitä muokkaamaan. Fyysinen hyvä kunto on tärkeää jotta jaksaa raahata kaluston tuliasemaan kilometrien päähän. Sitten vasta homma alkaa.

Youtube/Tarkka-ampujakanavalla hyvä video reppukuntoilusta. Sopii joulukinkun jälkeiseen aikaan.  ;D



Tekoälyllä? Mielenkiintoinen. Nyt kun tuota sitten tarkastelee uusin silmin, niin mulle heräsin kysymys tuosta havainnointi kyvystä. Oletan että tuon sisään on ympätty monta etialaotsikkoa, mutta tuolleen isona otsikkona miten havainnointi kykyä harjoitellaan?

Itse poistaisin tuon kokonaan ja lisäisin osan tiedustelun alle ja loput liikuntaan. Oikeastihan tuo on lopen tekijän summa, liittyy ammuntaan tiedusteluun, tehtävän valmisteluun, jopa siihen liikuntaan..
Otsikko: Vs: Mikä on tärkeää TA-toiminnan harjoittelussa?
Kirjoitti: MTä - joulukuu 31, 2024, 15:35
Lainaus käyttäjältä: A_Vieggi - joulukuu 31, 2024, 14:24Oletan että tuon sisään on ympätty monta etialaotsikkoa, mutta tuolleen isona otsikkona miten havainnointi kykyä harjoitellaan?

Tiedustelutaitojen kanssa on tuossa paljon päällekkäistä ja monet voisi mennä kummankin alle.

Itse laittaisin tuon alle paljon asioita, mm. tähystäminen, ajan ja etäisyyden arviointi, muistin ja muistamismenetelmien harjoittelu, muistiinpanojen teko, piirtäminen, (pitkäjänteinen) tarkkaavaisuus, tilannetietoisuus, kaluston ja aseiden tunnistus, vihollisen toimintatavat ja perustaistelumenetelmät...

Harjoitella sitten voi miten haluaa, ihan perus KIM harjoittelu on yllättävän pätevä treeni.