Koro rummulta vai ristikolta?

Aloittaja Ossi_v, kesäkuu 03, 2004, 17:24

« edellinen - seuraava »

Ossi_v

TA-tähtäimiltä vaaditaan yleensä paljon korkeuden säätövaraa pitkälle matkalle ampumista varten, vaikka toisaalta olen kuullut jonkun alaa harrastavan sanoneen, että sekä koron että sivun säätöön rummuilta ei aina ehdi vaan ainakin jompi kumpi pitää ottaa ristikolta. Miten asia on palstalle kirjoittavien mielestä? Toimiiko esim. Mildot- tai MP8-ristikko pitkän matkan ammunnassa ilman korosäädön muutosta eri matkoille? Jos toimii, mille etäisyydelle kohdistaisitte?



Ossi

HJu

#1
Jos pitää valita kumpaan käyttää ristikkoa niin kyllä korosäädön voi helpommin ottaa ristikolta. MP-8, mildot yleensä ja NF:n mildot erikseen toimivat korosäätönä aika hyvin etenkin suoralentorataisille kalipereille kuten 300 Win Mag tai 338 LM. Hitaammille kalipereille mildot on vähän krouvi mutta toimii se silti.



338 LM:lle peruskohdistus kannattaa tehdä 600 tai 700 metriin riippuen siitä miten kauas haluaa ampua ristikolla. 308:lla peruskohdistus on hyvä tehdä 500m paikkeille.



Sivusäätöä joutuu tekemään sen verran vähän että jos ajasta tekee tiukkaa niin parempi käyttää koroon ristikkoa ja sivusäätöön rumpua.



Horuksen ristikolla sekä koro- että myös sivusäätöjen tekeminen useimmille etäisyyksille onnistuu ristikolla.



Tarkkuuden kannalta olisi kyllä tavanomaisissa ristikoissa että se säädettäisiin ampumaetäisyyden ja tuulen osalta kohdalleen.
Terveisin,


HJu

john

#2
Samoilla linjoilla HJu:n kanssa.



Mielestäni valintaan vaikuttaa käytössä oleva aika. Ehdottomasti säätäisin koron ja tuuliennakon torneista jos aikaa on riittävästi. Mutta jos aika on kortilla, niin ensisijaisesti koro ristikolla ja tuuli säädöistä ja jos on todella kiire niin harkitsisin sitä, kannattaako ollenkaan laukaista. Mutta pakon edessä tällöin sekä koro että tuuli ristikolla. MP 8 ristikko toimii tässä perinteistä mildottia paremmin.



Itse kohdistan perinteisesti 300 metriin, kun näitä ratoja on paremmin käytössä.

MJ

#3
Moi,



Eiköhän HJu & TM sanoneet jo kaiken oleellisen.



Lisään vain sen, että tein itselleni aikoinaan tst-tähtäimenkuvion/taulukon NF-tähtäinkiikariin, jossa etäisyydet eli koro tähdättiin ja ammuttiin vain ja ainoastaan doteilla ja niiden reunoilla ja väleillä. Hyvin osui välillä 100 - 1100 metriä aina kun tiesi etäisyyden tarkasti. Toki pitää muistaa seuraavat seikat, kun tekee tst-tähtäintaulukon:



1) Ballistiikka-ohjelmalla pitää laskea tarkasti lentorata, mieluusti käyttäen molempia sekä PCB 1.8 että QL-ohjelmia.



2) Laskea huödyntäen ballistiikkaohjelmien arvoja napsut, MOA:t, milliradiaanit, kiertopoikkeamat ja tuulikorjaukset.



3) Piirtää tst-tähtäintaulukko tähtäinkiikarin ristikon mukaiseksi ja merkitä etäisyydet siihen 25 metrin intervallein, samoin kiertopoikkeamat & tuulikorjaukset.



4) Ampua kaikki etäisyydet (100-1100 metriä) ja näin verifioida tst-tähtäintaulukon pitävyys.



5) Tarvittaessa tehdä tarvittavat korjaukset tst-tähtäintaulukkoon ammuntojen jälkeen.



Sivusäädöt on syytä aina korjata sivusäätötornista, samoin kuin kiertopoikkeamat ja tuulikorjaukset.



Liikkuvan maalin ennakko puolestaan on syytä tehdä dotteja hyväksikäyttäen, kun muut sivusäädöt on ensin tehty pohjille.



Edellä mainittu tähtäinkäyttö on erittäin nopea, kun siihen harjaantuu.



Carpe Diem,



MJ