Mystinen nopeusvaihtelu 6.5x284 9g MolyScenu

Aloittaja Karhuma, marraskuu 22, 2011, 08:27

« edellinen - seuraava »

MikaS

#15
Kun kaikki on tehty niin, oletko mitannut luodit? Itse käytän omassa 6,5-284:ssa vain N165 ruutia ja Federalin magnum nalleja. Vanhasta piipusta tuli mitattua nopeuksia ja vaihtelua oli maksimissaan 15m/s yleensä kuitenkin noin 10m/s pinnassa

Karhuma

#16
Lainaus käyttäjältä: "torrehaa"Joo..kannattaa..ja kannattaa itsenikin tarkistaa..sekoitin kahden eri asian kirjoittajan :oops: ,nimittäin Lisää kyytiä,piippu vaihtoon säikeen vaatimukset kiireessäni :oops: ..

Hylsyjen valikointi saman merkkisiiin..samanalaisiin saman valmistajan kantaleimoihin(sama valmistuserä),ja punnitseminenkin keskenään ja samanpainoisten valikoiminen samaan erään,supistusöljyn maltillinen käyttö kaulan sisäpuolella(myös puhdistus) auttavat tasaamaan vaihteluita.Ja se nalli?

Vois kokeilla eri nallia..jopa magnum nallia?Ja lopuksi..mikä sitten on suurta vaihtelua metsästyskäytössä?

Kasa-ammunnassakin on lähtönopeusvaihtelua..on vain joillain nopeuksilla ikkunoita,joiden sisällä lataukset ovat tarkkoja..


Pääkäyttö ei ole metsästyksessä mutta tarvittaessa kyllä.

Lähinnä tässä askarruttaa, että kun ennen vaihtelut olivat melko pieniä ja nykyäänkin toisinaan vaihtelut saa kuriin melko hyvin mutta sitten yhtäkkiä pompsahtaa +20m/s niin siinä tulee taas iso kysymysmerkki, että mikä meni pieleen?



Itselläni jälleenlataus tavallaan vastapainoa palkkatyölle ja samalla terapeuttista hommaa niin iltaisin kun lapset nukkuu on aikaa nypertää ja tulee mieleen, että mitä voisi tehdä paremmin jotta ei tulisi tuommoisia íhmeellisiä karkulaisia.



Veikkaan kuitenkin, että lajiteltuani hylsyt uusiin ja vanhoihin saadaan nopeudet asettumaan. Olisi vaan pitänyt älytä sekin aiemmin.

Toki ei se välttämättä ainut syy ole.


Lainaus käyttäjältä: "MikaS"Kun kaikki on tehty niin, oletko mitannut luodit? Itse käytän omassa 6,5-284:ssa vain N165 ruutia ja Federalin magnum nalleja. Vanhasta piipusta tuli mitattua nopeuksia ja vaihtelua oli maksimissaan 15m/s yleensä kuitenkin noin 10m/s pinnassa


En ole luoteja mitannut mutta sekin on edessä jos muu ei auta.

Pääsääntöisesti olen käyttänut N165 kun N560 saanti keväällä vaikeentui. Nyt sitä vissiin taas saa? Tosin hankin jo purnukan N570 ja katsoa mitä sillä saa aikaan.

torrehaa

#17
Kaikki totta..sisäpurseen vois vaikka pyöräyttää pois hylsyn suun kautta..luoteja voi mittailla,menee vaan henkimaailman ja toiveajattelun puolelle löytää niistä NIIN suuri :lol:  vika että se aiheuttaisi epätasaista käyntiä huomattavassa määrin.

Satunnainen +-20m s heitto ja sen poistaminen muuten tasaisesta joukosta vois toimia sillai et jos mittaa kaikkien laukausten lähdöt...niin nakkaa menemään sen/ne hylsyt jotka antaa poikkeavia lukemia.Taitas olla wanhempaa PVn ampujien taktiikkaa ajalta ennen nopeusmittareiden yleistymistä..jos tiesi ampuneensa kaikkien taiteen sääntöjen mukaan oikein mutta reikä oli ns.pielessä..heitettiin SE hylsy haaskiokoppariin so.romuksi.

hv

MikaS

#18
Lainaus käyttäjältä: "JPu"Väittäisin, että luoteja mittaamalla ei saa mitään etua, jos valmistaja on Lapua tai joku muu luotettava taho ja luodit on ns. laatuluoteja. Toki vaan oma mielipiteeni. Joskus itsekin mittailin niitä ja kaikki erot mitä havaitsin johtui vain mittaamiseni epätarkkuudesta, mikrometrillä mitatessa eroja ei ollut, mutta työntömitalla "tuntui" olevan.. :D Olen ymmärtänyt, että luotien valmistusprosessissa on niin kovat kriteerit, ettei kotikonstein eroja yleensä löydä. Scenareissa saattaa olla pituuseroa aavistuksen, mutta, koska massa on pääsääntöisesti hyvin tarkka, niin eipä hyvin pieni ero kärjessä sanottavasti osuntaan vaikuta.



Tietenkin saa mittailla, mutta kirjoitin kun koen että isompia eroja saa muualta ja vaikka nysvääminen olisikin hauskaa, niin nysvää vaikka ne liekkireikien purseet hylsyistä :)


En ole scenuja mittaillut kun en ole vuosikausiin lapualaisia luoteja käyttänyt. Mutta 30-kaliiperin metsästysluodeissa valmistajan ilmoituksen mukaan olla muutaman satasen heittoja, että se siitä tarkkuudesta.



Aikaisemmin tässä säikeessä tuli esiin että uusilla hylsyillä lähtönopeusheitot olivat kurissa mutta sekalaisilla niissä oli tuo ero, joten todennäköisesti vika on siis hylsyissä ja ennenkaikkea ilmeisestikkin juuri kaulan supistuksessa --> erilaisia luodin lähtökitkoja. Aikanaan tein Lapuan 6,5-284:n hylsyistä rekkulan, joka meni jopa Lapualla läpi, mutta siinä ei ollut kysymys muusta kuin hylsyn kantalaipan mitoituksesta.



Oman metsästys/tarkkuuskiväärissä käytetään nyt Barnesin tipped triple-X luotia ladattuna sellaiseen pituuteen että ottaa rihloihin kiinni. Lähtöä reilut tonni ja kun viimeksi kokeilin käyntiä niin viisilaukausta oli sadassa metrissä 5,1mm läjässä. Tuuria tietysti :think:



Mitä mittaamiseen tulee niin tönärillä niitä on turha mitatya ja kaarimikrokin on vähän sinne päin.

Karhuma

#19
Jeppajee,



Eli sorttasin hylsyt uudempiin (oletus 1-2krt ammutut) ja sitten tummuneisiin vanhempiin (ammuttu ties kuinka monta kertaa)

Lokkasin pois myös ne hylsyt jotka olivat venähtäneet kannasta.



Nopean ratakäynnin tuloksena oli, että nopeusvaihtelut rauhoittuivat eräkohtaisesti. Eli useammin ammutut antoivat enemmän vauhtia kuin uudet.

Mutta lähtönopeusvaihtelut pysyivät hyvin kurissa.



Testit tehtiin samoilla latauksilla kuin aiemmin, eli mitään ei muutettu muuta kuin hylsyt valikoitiin. Luodit ammuttiin n.10cm CED:in kennojen yläpuolelta kuten ohjeistettu.



Mielenkiintoisempaa oli sitten testata N570 joka oli varsin lupaava.

Paineet ihan olemattomat ja vauhtia tuli ihan kiitettävästi, ilman mitään ylipaineen merkkejä.

935m/s saavutettiin tosi kivuttomasti ja 965m/s myös, eikä hylsyn kanta venähtänyt, eikä hylsy työntynyt plungerin koloon.



Pitää silti hommata tarkka digivaaka referenssiksi ja UÄ-pesuri jostain ja alkaa huoltamaan hylsyt.

Samoin purskeiden poisto työkalu tilaukseen.



Että tämmöistä.