Main Menu

SAP ja PAS

Aloittaja Long Range, helmikuu 13, 2021, 08:36

« edellinen - seuraava »

Long Range


Tuo PAS rakenne (Pin Around Spring) eli iskuri jousen ympärillä on osoittautunut tasaisemman iskun/käynnin/ värähdyksen antajaksi piekkareissa kuin SAP (Spring Around Pin).

Mietin,että onko missään keskisytytteisissä tuota PAS rakennetta?

Voisi olla syytä noita rakennella myös keskisytytteisiin...

Timppa


jli

Periaatteessahan tuon systeemin voi rakentaa lukon suhteen täysin neutraaliksi/värähtelemättömäksi/vastuksettomaksi siten, että molempiin suuntiin on aina sama liike samalla hetkellä. Toisin sanoen, jos irrallan olevassa lukossa päästää jousikuormitetun iskurin irti, lukko ei liikahda lainkaan, vaikka roikkuisi siiman varassa ilmassa.
Tuo siis poistaisi iskurin/jousen liikkeen vaikutukset.

Liikkeen lopussa tapahtuvan iskun tasoittaminen on vähän haasteellisempaa, enkä tiedä onko se edes tarpeellista. Sopivalla tahdistuksella, ja vastaavilla ominaisuuksilla olevan iskupinnan tarjoamisella toiseen päähän voisi onnistua.

Suurin ongelma lienee se, ettei mitään aseenosia saa rakentaa itse.

jthyttin

Lainaus käyttäjältä: jli - helmikuu 13, 2021, 09:16
Suurin ongelma lienee se, ettei mitään aseenosia saa rakentaa itse.

Toki saa, ja kokeilla variaatioita kaksi vuotta yhdellä luvalla (tai nykyään siis luvalla johon on kytketty valmistamisoikeus).

Ja aseen osiahan ovat vain tietyt luetellut osat, niitä saa yksityisessä tarkoituksessa korjata ilman erillistä lupaa. On siellä sekin klausuuli, "aseen osan osat eivät ole aseen osia" joka on sinällään hupaisa mutta siitä voi johtaa että esim. lukossa korkeintaan osa joka varsinaisesti muodostaa sulun on aseen osa (ja pikkuhilut eivät).

HJu

Nallipiikkejä ja laukaisukoneistoja ja normaaleja tukkeja saa rakennella ilman lupaa kunhan asetyyppi ei muutu esim liian lyhyeksi tai ase ala päästelemään sarjstulta.

Tuon nallipiikin rakenteen uusiminen toki voi monessa tapauksessa tarkoittaa että lukko ja lukonkehys pitäisi toteuttaa uusiksi ja se on sitten luvanvaraista toimintaa.
Terveisin,


HJu

JEPN

Eikös TRG:n iskuri noudata rakenteeltaan tuota PASsia, jos keskisytytteisistä esimerkkejä haluttiin.

Long Range

Kun Flash Ebert (RIP) kehitti aikoinaan alkuperäisen Turbo PAS version kehyksen pienoiskivääriin, se on ollut kyllä vaikeasti voitettava rakenne.

Kun Nousiaisen Tapanille saimme tänne Turbo kehykseen tehdyt raudat,on Tapani ollut lähes pitelemätön täällä sen jälkeen.

"Isä" Calfee valmistanut 30 vuoden aikana n.500 kasapiekkaria.Hänen valmistamilla piekkareilla on voitettu kaikki mahdollinen/mahdoton ja hän testannut paljon asioita fixulla ajattelulla.

Hänellä on "slave" eli orja piippuja,kehyksiä ja tukkeja,joista hän tietää mihin jokainen noista komponenteista parhaimmillaan pystyy.
Ellei joku kehys anna orja piipulla ja tukilla parasta hän tietää kohdistaa jatko hieromisen kehykseen.

Tai jos joku piippu ei anna orja kehyksessä & orja tukissa parasta eli ei ole orja piipun veroinen kehittäminen kohdistuu piippuun.

Eli noin hän pystyy "kohdistamaan" vian tai heikomman ominaisuuden ja käymään sen kimppuun.

Tuo Turbon PAS rakenne antaa hänen lukemattomien testien mukaan tasaisen iskun lyönnistä toiseen ja lähettääpähän samalla tasaisen värähdyksenkin aseelle/piipulle.
Jousen,iskurin ja lukkokehyksen välisestä kitkan vaihtelustahan tuon on johduttava.

Toisaalta olen ajatellut sitäkin kun Turbon liikkuva iskuri painaa 57 grammaa eli on tosi painava vrt. Euroopassa käytössä oleviin rakenteisiin.
Antaako tuo hitaahko ja painava iskuri matalataajuuksisemman värähdyksen ja se helpottaisi käynti ikkunaa tuneria säädettäessä.

Niin tai näin tärkeintä on tasainen isku lyönnistä toiseen ja jostakin syystä SAP versioiden virittäjät eivät ole sitä onnistuneet rakentamaan aivan yhtä hyväksi.

Pienillä laukausmäärillä yksittäisiä välähdyksiä on,mutta kun Jenkkien PSL ja ARA ammunnassa ammutaan 6 korttia a 25 kilpalaukausta,niin 150 kilpalaukausta vaatii kaikilta osin toistuvaa/toistettavaa toimintaa.

Timppa

Ps. Mutta on Suomessa ammuttu 100 m:iin pieniä 10 ls kasoja piekkarilla ilmankin Turbo kehystä.Ja mie tykkään kun kasa on vielä KESKELLÄ taulua,kuten kuva paljastaa.


Long Range


Jahas. Tulikin viestiä,että Bix & Andy setä on PAS rakenteen keskisytytteisiin rakennellut:

https://bixn-andy.at/elypse/

Tuon sedän tekemät laukaisukoneistot eivät ole pöljempiä.

Timppa

HxM

Sako A7:ssa ainakin on juuri tuollainen PAS. Muistaakseni myös 75 ja 85 Sakoissa sama rakenne. Ja CZ 452 / Brno Mod 2e piekkarissa, mutta tuo PAS rakenne ei taida siitä kasapiekkaria silti tehdä...

Long Range


Yxi hyvä ominaisuus ei pelasta.Kokonaisuus tietty aseeessa ratkaisee.

Itseasiassa Valmet Leijonassakin on Aimo Lahden & Kump.(Mänttäri?)jäljiltä PAS rakenne.

PAS toimi jo v.1939.....

Timppa

Copy/Paste:

Toivo Mänttäri on suunnitellut osia Suomen Leijonaan sekä ampunut sillä kilpaa. Legendaarisen maineensa Mänttäri saavutti vuoden 1939 MM-kilpailuissa Sveitsissä ampumalla pienoiskiväärillä ME-tuloksen 400 pistettä: 40 laukausta ja kaikki kymppiin. Tätä täydellistä tulosta sivuttiin seuraavan kerran vasta 1952. Neljäkymmentä 50 metrin päässä olevaa luodinreikää olisi voinut peittää nykyisellä 10 eurosentin kolikolla! Toki taulua vaihdettiin laukausten välillä.






Long Range

#9
Onhan nuo Calfeen rakentamat piekkarit kyllä tehdyn näköisiä.

Kuvassa "Paladin",jolla viimeksi eilen voitettiin Louisiana State Indoor Championship kisa.

Noissa mietitty vähän muutakin kuin PAS iskuri...

Timppa

Ps.Joku velmuili,että varo miestä jolla on ruma ase...Kaikki aika/energia on käytetty käynnin paranteluun....

Kuitenkin on hienoa kun käy ja kukkuu ja on vielä silmällekin kaunis.


jsr85

Lainaus käyttäjältä: JEPN - helmikuu 13, 2021, 14:14
Eikös TRG:n iskuri noudata rakenteeltaan tuota PASsia, jos keskisytytteisistä esimerkkejä haluttiin.
Kyllähän se siltä näyttää

JR

<t></t>

Kumpumäen seppä

Lainaus käyttäjältä: Long Range - helmikuu 13, 2021, 17:33

Jahas. Tulikin viestiä,että Bix & Andy setä on PAS rakenteen keskisytytteisiin rakennellut:

https://bixn-andy.at/elypse/

Tuon sedän tekemät laukaisukoneistot eivät ole pöljempiä.

Timppa

Se mitä olen tuosta aseesta kanssa ihaillen katsonut, on tuo kuulalaakeroitu iskuri ja myös iskurin taakse veto tapahtuu yläpuolelta luultavasti sen takia, että on saatu iskuri tasapainoon. Ja ilmeisesti tuossa on pyörät varmistamassa sen, ettei tuo iskuri pääse pyörähtäessään tekemään mitään kitkaa ohjain urien reunaan. Eli siinä vaiheessa kun iskuri osuu nalliin, niin se ei pyri kääntämään itseään mihinkään suuntaan. Eikä tuo säädettävä jousivoimakaan hullummalta idealta tunnu. Jotenkin jää sellainen vaikutelma, ettei tuon aseen valmistuksessa ole tyydytty kompromisseihin, vaan on haettu sitä parasta lopputulosta.

rum

Eikös nykyään vois olla parempiakin systeemejä tähän iskuri juttuun ;D? Muistatta varmaan Remarin sähkösytys patruunat oli vähän aikaa mainoksissa siten katosivat,PTK muistaaseni noistakin kirjoitti että tästäkin jotkut esi-isät oli 100v. takaa.

Long Range


Noita sähkösytytys versioita noussut framille aika ajoin,mutta syystä tai toisesta ne eivät ole yleistyneet kansan keskuuteen.

Tuostakaan Voeren kehittämästä Laser sytytytyksestä ei ole kuulunut juurikaan uutta julkaisun jälkeen.

www.thefirearmblog.com/blog/2016/12/08/laser-ignition-system-voere-x3-rifle/

Timppa

Kumpumäen seppä

Kyllähän noiden kehitystä hidastaa pari asiaa. Keskisytytteisissä UL luokan aseissa ei paljon muuta ole rajoitettu, kun että pitää olla turvallinen mekaaninen laukaisukoneisto samoin kun muissakin luokissa. Latvalinnustajat noita huippu tarkkoja välineitä tietysti kaipailee, mutta entä kun vihdoin pääse ampuma hollille, ja ase ilmoittaa kylmyyden vuoksi "Low Battery". Sitten tulee tietysti lisäksi se muutosvastarinta uusia keksintöjä kohtaan.