Millaiset laukaisuvastukset teillä on aseissanne?

Aloittaja Long Range, marraskuu 24, 2022, 07:28

« edellinen - seuraava »

Long Range


Kun noissa Jewell,Bix&Andy ja Flavio kasakoneistoissa laukaisuvastus on ihan olematon eli esim.25-40 grammaa.

Itse siirryin latvalintu kivääreissä takaisin jäykkiin koneistoihin tämmöisen tapahtuman vuoksi: Löysin katselukiikareilla hakovan metson kaukana männyn latvassa.Lähdin hiippailemaan metsäkoneen jättämää uraa pitkin lähemmäs ja uran vierellä oli puupino.
Ajattelin että pinon päältä jo yllän ampua.
Kiipesin pinon päälle ja suljin lukon.Aseessa ei varmistinta.Muokkasin vielä hiukan asentoa ja työnsin asetta eteenpäin.Ohut risu ylti liipasimeen ja bang ja metso lähti jatkamaan sukua.
Harmitti kovasti,kun ei noita kivääri metso tilanteita liukuhihnalta tule.

Tämän syksyn metsästänyt jäykällä vain hiukan alle 1 kg laukaisulla ja käyttänyt tiukkaa otetta aseesta ja hyvin on sujunut vaikka tuntuuhan tuo hiukan kuin leukaa vetäisi tangossa vrt herkkiin koneistoihin.
Tarkoituksellista taantumista?

Timppa


ttimonen

Omassa 600g luokkaa ja olen tyytyväinen, en kyllä herkempää tarvitse ja riittävän herkkä alkuperäiseen Tikan kiloiseen verrattuna.
Pieni tuntuma pitää mielestäni olla ettei ihan karkaa ajatuksesta, monessa asiassa  8)

saku_s-t

Ratkaisu ongelmaan: lukko kiinni kun ollaan oikeasti valmiita ampumaan


Itselläni on tac a1 koneistoa muistaakseni koheltajan jousilla ja niin löysällä kun ruuvit antaa myöden enkä koe mitenkään vaaralliseksi tai liian herkäksi. Laukaisuvastuksesta en osaa sanoa kun en mittaria omista mutta selkeästi esim vanhaa trg koneistoa kevyempi

HxM

Minulla oli joskus, vähän pyssystä riippuen, herkkiä ja raskaampia liipaisimia. Kuitenkin siinä meni aina muutama laukaus totutellessa erilaiseen liipaisuun kun vaihtoi pyssyä, joten nyt on kokeilumielessä kaikkiin säädetty suunnilleen sama vastus. Ei ole kunnollista mittaria, mutta keittiövaa'alla mitattuna noin kilon luokkaa. Haulikoissa on toki reilusti enemmän. En ole sen jälkeen kiinnittänyt huomiota liipaisimen tuntumaan, kun aiemmin laukaisuvastuksen muuttuminen aseesta toiseen aina kiinnitti huomion.

Näin amatöörinä tuollainen kilon laukaisuvastus tuntuu myös "helpommalta" ampua varsinkin metsällä. Ei tarvitse "pelätä" liipaisinta yhtään, vaan laukaus lähtee juuri silloin kun haluaa. Varmasti riippuu siitä mihin sormi on tottunut. Toki pitää keskittyä laukaisun puhtauteen, mutta kilon laukaisu ei ole vielä kovin paha.

Ehkä vielä joskus palaan siihen, että pyssyissä on erilaisia laukaisuvastuksia. Jos huomaan jotain käytännön hyötyä kevyestä liipaisimesta. Tähän asti kevyt liipaisin ei pitkissä aseissa ole juuri tarkkuutta parantanut, muut asiat tuovat hajontaa enemmän. Lyhyillä aseilla puolestaan liipaisin vaikuttaa ammuntaan huomattavasti.


Niin tuo kilon vastus tuli siitä, kun yhden aseen laukaisuvastusta ei voi kätevästi säätää, niin säädin muut sitten siihen samaan.

Jokke Espoosta

Kilon luokkaa, säädetty kaikissa suht samanlaiseksi niin ei pääse tottumaan liian erilaiseen. Olen mm todistanut tapausta jossa kaveri lainasi tasan samanlaista kivääriä hirvijahtiin kaveriltaan kuin itsellä on, mutta laukaisuvastus oli säädetty niin erilaiseksi että laukaus osui paisteille kun "lähti perkele heti kun vei sormen liipasimelle". Koetan välttää tuota sillä että ei ole aivan järjettömän kevyt, ja on suht samanlainen. Aikanaan kun piekkarissa oli luokkaa 2 kg ja peurakiväärissä 1 kg niin huomasi että kontrolli huononee jos ampuu enemmän piekkarilla.

Ymmärtääkseni armeijoiden ja puolustusvoimien tarkka-ampujatkin käyttävät kohtalaisia laukaisuvastuksia eikä mitään kilpailmakiväärin hipaisusta laukeavia, joten en näe syytä toimia toisin.

Trying is the first step towards failure
-Homer Simpson

metsienmies

Kyllä mielestäni n 900g etuvedottomissa on herkin mitä tarvii. Jos sillä ei osu niin harjoittelun puute. Itsellä trgssä ohjekirjan minimi on 1200g, mutta etuvedollinen koneisto joten osan lopullisesta paineesta tulee juurikin etuvedolla poistettua. Kyllä liipaisimeen pitää pystyä antamaan painetta ilman että se lähtee, sitä herkemmät koneistot opettavat väärää laukaisutekniikkaa, kun koneistoa "pelkää" koska lähtee hipaisusta. Liipaisu menee tällöin helposti nykiväksi.

HJu

Kivääressä yleensä jotain vähän päälle kilon luokkaa.
Terveisin,


HJu


ssg69

Steyr ssg normi jääpuikko laukaisu 1100g ja herkistimellä 350g


Sent from my iPhone using Tapatalk

MaR

Tikka Tac A1 normi jousilla säädetty minimiin, eli abouttiarallaan pikkasen päälle kilo ja MR308 vakkari liipaisulla parin kilon luokkaa.

Mun perspektiivi on toiminnallinen/sotilastarkka-ammuntaan. Kiväärin tulee olla kenttäkelpoinen. Samoin kanssa arvostan liipasinkoneistossa sitä, että eri olosuhteissa sekä erilaisissa vireystiloissa pystyy tuntemaan liipaisimen toiminnan -> Liian painava huono, liian kevyt huono. Ampujalla tulee pysyä kontrolli.

Koheltaja

#10
Pulteissa 600g ja ilman etuvetoa reilu parinkymmenenvuoden ajan, itselataavissa pitkissä pyritty samaan tai alle kiloon. En pidä etuvedollisesta koneistosta mutta itelataavissa joutuu sitä sietämään.
Kylätason ampuja

Kumpumäen seppä

Tuntemukset on joskus vähän koomisia. Olin joskus radalla ampumassa kasapukin päältä. Oli tullut ammuttua muutaman kerran jo tuollaisella n. 30 g laukaisulla. Siinä kun ase oli hyvin hollillaan, niin tuntui tuo oman aseen liipaisuvastus aivan tolkuttomalta, vaikka olin mielestäni säädellyt sen jo aika herkäksi. Jälkeenpäin mittasin tuon. Se "tolkuttoman jäykkä" oli n. 250 g.  ::) Jevellin koneiston laukaisuvastusta meinasin joskus mitata. Jäi yritykseksi, kun tuolloin käytössä ollut vaaka ei näyttänyt 50 g pienempiä arvoja. Tuokin kuitenkin sallii sen, että liipaisimen tuntee sormessaan ensin, ja sitä voi hallitusti puristaa. No ei ehkä kohmeisin sormin.

JSR

700g, digivaakalla kellotettu kaikissa aseissa samaan.

Vanhoissa tiloissa kannattaa muistaa että säätöruuvi on nopealla kierteellä ja pieni liike vaikuttaa jo paljon. Tämä tuli testattua kun ruuvi liikkui helposti ja passia purkaessa lukon liike riitti laukaisemaan aseen.. Onneksi nämä "piippu turvalliseen suuntaan jne on selkärangassa.

Kannattaa lukita ruuvi säädön jälkeen uudelleen, esim UV-lakalla, joka ei pääse livahtamaan läpi,se kuolettaa koneistossa olevaan jousen ja ase ei pysy enää vireessä. . Tämä tuli testattua kun pistin ruuvilukitetta suoraan sinne säätöruuvin vastakierteen reikään.


jukka71

Onkos muuten jo tietoa minkälainen koneisto tuossa uudessa Tarkkuuskivääri23:ssa on? Onkos etuvedollinen ja minkämoisella laukaisuvastuksella?

oho osu

Tuota kun olisi hoksannut kysyä. Sen verran tiedän TKIV23:sta ja KIV23:sta uutta, että edellinen on 18" ja jälkimmäinen 16". Molempiin ilmeisesti AU:n vaimennin. Rihlanousuksi hyviä arvauksia lienee joko 1:10" tai 1:11". Patruunaksi voisi arvailla tätä 175gr OTM/HPBT: https://www.ruoto.fi/fi/metsastys/sako-trg-precision-308-win-11-3g-20pcs/p/6438053116579/ kun Lapualtakin löytyy sama. Eiköhän molempien tehtaiden oleteta pystyvän kaikkia sodanajan kuteja tekemään tasalaatuisesti.

Yleensä sotilasaseissa on aika jäykkä laukaisu. Mulla on yksi pistooli ja kolme kivääriä, kaikki alkuperäisessä milspec/lähes -jäykkyydessä. Joskus kun kokeillut muiden viritettyjä laukaisuja niin onhan eri planeetalta. Mutta pidän toistaiseksi kaikki jäykkinä, hyvä opetella niin, niin onnistuu se noilla höyhenlaukaisuillakin.