TRG 22/42 piipun vaihto ?

Aloittaja Vipunen, heinäkuu 30, 2023, 19:31

« edellinen - seuraava »

MOj

Samanlainen on ajatusmaailma ja  375Cheytac on osa mun kalustoa vielä jonain päivänä.

Vipunen

Ketju on näemmä jatkunut parin sivun verran viime vierailusta.

Käsittääkseni 300NM on paras lähtokohta 7.62mm kaliiperissa pitkälle matkalle. Hylsyissä on tilavuutta ja painavatkin 7.62 luodit mahtuvat lippaaseen. Olen ymmärtänyt että 300NM hylsyt on helpompia supistaa ja ladata mittatarkasti kuin 300WM.

SH palstalla puhutaan Barrett MRADin 300NM piipuista joissa on 1:8 nousu. Tämä on osoittautunut liian nopeaksi joillekin (lyijy)luodeille jotka hajoavat lennossa. Ilmeisesti nousu 9n tuntumassa mahdollistaisi laajan luotivalikoiman.

KJJ

tuommoset kaliperit joissa piippun ikä ei ole pitkä niin kannattaa valita luoti ja ottaa siihen paras nousunen piippu(esim osa palannut takaisin 10" nousuun kun ampuvat 215 bergeriä) ja ostaa samaa erää sitä kuulaa se oletettu piipun kesto(voihan toki ostaa useampia piippuja tai heti kaks piippuu ja eka menee testailuun ja toivoa että toinen samanmoinen)

MOj

Lainaus käyttäjältä: KJJ - syyskuu 12, 2023, 09:36
(esim osa palannut takaisin 10" nousuun kun ampuvat 215 bergeriä)

Mikähän tähän on syynä? Eikö tuon pitäisi toimia oikein hyvin 8" nousulla?

KJJ

#49
8" paremminkin raskaille kuulille 245-250 grainia ja "solidi" kupari mesinki pitkät luodit (riittänekkö ees 8" niille) niin ovat saaneet sattumaan paremmin 215 bergerillä ja 10" nousulla kuin jyrkemmillä mitä nuita foorumeita tavannu jotain mitä ymmärsin niistä niin ilmeisesti "punoo" liikaa keveämpiä luoteja nuo jyrkät nousut (215grainia "keveä" ;D)


https://bergerbullets.com/twist-rate-calculator/

ot

https://www.youtube.com/watch?v=SiZ9fIMrc3w&ab_channel=IMPACTSHOOTING

https://www.youtube.com/watch?v=tVLA7TzLBMI&ab_channel=IMPACTSHOOTING

SO

8" Nousu juurtaa historiansa jenkkien ASR-ajoilta kun 300NM nousi oikeaksi kaliiperiksi. 8" nousulla taattiin vakautuminen ja läpäisy pitkillä matkoilla 230gr vaippaluodilla sekä APllä.

https://gununiversity.com/socom-chooses-300-norma-mag-for-asr/

MOj

Lainaus käyttäjältä: KJJ - syyskuu 13, 2023, 09:18
8" paremminkin raskaille kuulille 245-250 grainia ja "solidi" kupari mesinki pitkät luodit (riittänekkö ees 8" niille) niin ovat saaneet sattumaan paremmin 215 bergerillä ja 10" nousulla kuin jyrkemmillä mitä nuita foorumeita tavannu jotain mitä ymmärsin niistä niin ilmeisesti "punoo" liikaa keveämpiä luoteja nuo jyrkät nousut (215grainia "keveä" ;D)


Tuonne Bergerin laskuriin kun syöttää 215gr luodin 8" ja 10" nousuilla, niin 8"antaa bullet is stable. 10" puolestaan antaa marginal stable?

SO

Noi laskurin arvot on laskennallisia. Taulupahviin luoti voi tehdä pyöreän reijän jos on laskennallisesti vakaa, mutta kovempaan osuessa luoti kaatuu eikä läpäise suunnitellusti.

MOj

Lainaus käyttäjältä: SO - syyskuu 13, 2023, 18:38
Noi laskurin arvot on laskennallisia. Taulupahviin luoti voi tehdä pyöreän reijän jos on laskennallisesti vakaa, mutta kovempaan osuessa luoti kaatuu eikä läpäise suunnitellusti.

Aivan, mutta itseä kiinostaa tässä nimenomaan 215gr Bergerin lentäminen ennustettavasti ja vakaasti?Suunitteilla piipun valmistus 8" nousulla 300NM ja tarkoitus käyttää juurikin tuota luotia.
Käsittääkseni erään huippu kasa-ampujan toimesta 8" nousulla ja 215 Bergerillä on ammuttu hiljan mailiin täällä Suomessa sellaisia tuloksia ettei maailmalla ole ennen nähty. Voin olla tästä kombosta myös väärässä, mutta nimim. Long Range korjannee asian, jos väärää infoa. Tästä olisi kiva kuulla muutoinkin enemmän.

SO

1600m asti olen 215gr Bergeriä (Norman tehdaslataus) ampunut 8" nousulla enkä mitään muuta nousua tuohon laittaisi.

MOj

Lainaus käyttäjältä: SO - syyskuu 13, 2023, 20:24
1600m asti olen 215gr Bergeriä (Norman tehdaslataus) ampunut 8" nousulla enkä mitään muuta nousua tuohon laittaisi.

Ok, tuo on hyvää tietoa.

KJJ

#56
oisko linkkiä nuista läpäisytesteistä vois mielenkiinnosta lukea?(nuita videoita ku kattonu nyky suojaliiveistä niin eipä sitä kovin kaukana tarvi olla niin ei oikein mikään läpäse(pitää olla iskua että tulee vakavia vaurioita) oisko jopa parempi ampua vähän alle)

semmosta ovat kirjotelleet ettei ohutvaippaset(keveähköt) luodit oikein toimi (voivat/vaurioituvat) vaurioitua "pitkässä" piipussa tuolla 8" nousulla varsinkaan "kovilla" nopeuksilla(4-6 laukauksen jälkeen hajonnutkin luoteja vaikuttaa tietysti tuohon piipun kuntokin) ja jotain vihiä että tarkkaampujat(us) valitelleet osuntaakin ja armeija vaiennut asiasta(voi tietysti olla nettihöpinöitäkin) luulis armeijan luotien olevan paksuvaippasia varsinkin panssariluotien ja luulis armeijan testanneen ihan käytännössäkin kunnolla(ihmetytti kyllä testi/vertailu sepustukset oli 230grain bergerillä vs 338lm ja armpaukku sitten on 215 grain ladattu) ja parantaahan jyrkempi nousu bctä mutta jos joutuu lyhentään piippua(käsiyeltävyys parempi) ja lussumpi lataus(piippu kestää pitempään) niin mitä oikein voitetaan jos läpäisyä/iskua haetaan mutta kai jotain vaikutusta parempaan piitkillä matkoilla kun luoti menee alle äänennopuden mitä sitten siellä enää läpäsee varmaan eri juttu mutta kompromississä varmaan otettu huomioon mille matkoille eniten ammutaan ja saadaan eniten parhaita lopputuloksia ne hutit ei läpäse/tapa ketään vielä nopeemmissa pitkissä luodeissa ollu sellaista havaintoo että näynti jopa paranee kauemmaksi mentäessä (luoti kamppailee jyrkän nousun aiheuttamia voimia vastaan alkumatkasta ja ns "nukkuu" kauempana hyrrä ilmiö vai mikä lie joku varmaan tietää paremmin) mutta pudotus saattaa taas muuttua "oikullisesti" 1000m jälkeen mutta nuohan ampumalla selviää tai tulee vastaan

mitä norman panosta ollu jossa 215 berkeri ite en oo nähny kun 230 grainista "mustaa"

nii ite käyttäny metästyksessä paremminkin juuri ylivakaita luoteja/latauksia ja vähän kirjottanukki niistä(kun ihmetelleet miksi raskaat pitkät kuparit eivät aikonaan niin mieluisasti toimineet ja jotkut saivat huonon maineenki tämän takia mutta onneksi ammunta kehittyy kokeilemalla ja testaamalla parempaan ja parempaan (tuolloin lainsäädäntökin rajoitti/suosi raskaita ei vättämättä valmistajien vika) tosin turhaa tuulimyllyjä vastaan taistelua raskaat luodit oli niin iskostuneet ja toki tositoimissa varsin toimiviakin ja hurjasti myös kehittyneetkin "osa" mutta nytten hittiä keveät vakaat nopeat kuparit sekin mennyt etteenpäin kun itse nähty/koettu)

mutta pitäähän sitä itseäänki haastaa välillä kun ihmetellyt tuota kilpaampujien pajon suosimaa markinaali vakautumista ja ampuvatkin mallikkaasti useisiin kilometreihin mutta siinä tullaan varmaanki siihen että niillä loivilla helpompi saada sattumaan/kestää "herpaantumista" ampujan virheitä vissiin paremmin ei väännätä sitä asetta niin paljon varmaan muutakin piipun kuluminen ja ja.... no tulipa sitä nyt seliteltyä

ps ite miettiny toivonu joku tekis testin/kilpailun ois muuten samat speksit mutta nousut erit (toki nousulle paras lataus) mutta luoti sama ja korot sun muut mitattas (varmaan joku puollustusvoimat moisen tehnytkin) ois vaan kiva itekki tavata tuommonen testi

nii vielä pitkät piiput antaneet hyvin tasaisia lähtönopeuksia

Vipunen

Palaan tähän puolitoista vuotta vanhaan ketjuun jossa ajatuksena oli siis TRG-42n muokkaaminen 300NM piipulle.

Nyt olisi saatavilla yksityiseltä myyjältä kuulemma ampumaton TRG-42 338LM. Perinteinen vihreä kiinteä tukki. Ainoa mutta matkassa on että tämä on ostettu uutena vuonna 2011 eli lienee 2010 tai 2011 tuotantoa.

Käsittääkseni TRGtä on matkanvarrella hiljaa paranneltu yksityiskohtien osalta.
Onko näin vanhassa vuosimallissa joitakin puutteita tai heikkouksia verrattuna 2020-luvun evoluutioversioihin?

338LM piippu lähtisi saman tien irti ja myyntiin eli tämän piipun laadulla tai nousulla ei sinänsä ole suurempaa merkitystä.

JEPN

Lainaus käyttäjältä: Vipunen - huhtikuu 17, 2025, 08:32Käsittääkseni TRGtä on matkanvarrella hiljaa paranneltu yksityiskohtien osalta.
Onko näin vanhassa vuosimallissa joitakin puutteita tai heikkouksia verrattuna 2020-luvun evoluutioversioihin?

Jos pysytään klassisessa TRG:ssä eikä puhuta A1-malleista, niin tuon mainitsemasi nousun lisäksi on pari oleellista eroa: 2013-> 42:n lukkoon tuli tuplaulosheittäjät ja laukaisukoneiston säädettävyys väheni. Tuplaplungerit on kiva lisä, mutta ainakaan itsellä ei ole lämärissä ollut ongelmia yhdelläkään. Uudempi laukaisu ei kuulemma ole ihan yhtä herkullinen, mutta jälleen itsellä ei kokemusta kuin vanhoista. Uutta koneistoa ei saa myöskään säädettyä väärin/rikki.

Lisäksi 2013-> perälevy vaihtui pehmeämmäksi, mutta noita saa kaupoista.