Kaliperin valinta

Aloittaja HJu, toukokuu 10, 2010, 21:03

« edellinen - seuraava »

HJu

Erinäisissä säikeissä on taas väänneetty kalipereista puolesta ja vastaan ja kuka uskaltaa ladata eniten yli jne.



Kaliperinvalintaan vaikuttaa paljon se, onko käytössä jo joku ase johon haluaa uuden kaliperin vai eikä vielä ole hankittu mitään ja ostolupakin on hakematta.



Jos hallussa on lyhytlukkoinen ase niin siihen ei sitten pitkät mahdu ja se helpottaa päätöksentekoa sikäli mikäli aseen vaihto tai toisen ostaminen ei tule kyseeseen. Jos hallussa on pitkälukkoinen ase niin siihen sopii periaatteessa mikä vaan. Lukonpäänhalkaisija vähän myös vaikuttaa. Isoa on hankalampi pienentää kuin pientä avartaa.



Kaliperivalintaa vaikuttaa myös sekin onko haluja ampua tehdaspatruunaa ja saako niitä oikeasti Suomesta. Esimerkiksi .260 Rem on tehdaspatruuna mutta satavuus on silti Suomessa aika nolla. 6.5X47 Lapua on tehdaspatruuna mutta "Möttösen Onki ja Katiska" -liikkeen hyllystä sitä ei kuitenkaan saa kuin tilaamalla, jos sittenkään.



Hylsyjen saatavuudessa ja hinnoissa on eroja. Samoin luodeissa. Holkkien suhteen hinta käytännössä vähintään tuplaantuu kun hankkii jonkun 6mm Dasherin Reddingin Comp -sarjana verrattuna nyt vaikka 308 Win -kaliperin vastaavaan sarjaan (en ole tarkastanut hintoja mutta tällainen näppituntuma on). Kalvaimien saatavuus Suomessa on vielä oma tarinansa. Jos saa vuokrattua niitä omalla asesepälle niin säästää satasen tai kaksi.



Alla olen oman maailmankuvani mukaan jaotellut yleisimpiä kalipereja vähän sen mukaan miten helppoja/vaikeita ovat ostaa ja käyttää.Latausholkkeja saa periaatteessa kaikkiin mutta kalvamia joutuu eksoottisempiin tilaamaan omalla rahalla USAssa ja se aina nostaa kustannuksia.



Helppoja:

.223 Rem, patruunaa ja komponenttia ja kalvaimia on joka puolella

.243 Win, helppo

6.5X47, helppo, kalliit hylsyt, tehdaspatruunan saatavuus lähiökaupassa vaihtelee

6.5X55, yhtä helppo kuin 308 Win

308 Win, varmaan helpoin kaikista

30-06, muutoin hyvä mutta pitkän matkan lataukset joutuu Suomessa nykyään lataamaan itse

338LM, kaupasta saa aseita, holkkeja, hylsuyjä, luoteja jne., tehdaspatruunat ja aseet maksavat mansikoita



Vaatii paneutumista

6mm BR, tehdaspatruunaa saa, periaatteessa, aseet tilauskamaa enimmäkseen, myös tehdasaseet

6 XC, patruunaa ja hylsyjä saa Normalta, aseet saa rakennuttaa itse, kalvaintilanne Suomessa vähän epäselvä

6.5mm Grendel, hylsyjä saa PPUlta ja Lapualta, aseet pitää enimmäkseen rakennuttaa tai tilata ulkomailta, kalvaimia on Suomessa useita

.260 Rem, tehdasaseita saa, hylsyjä saa Lapuan .243 Wineistä kätevästi, kisaluoteja kuin meren mutaa, tehdasaseita saa

6.5X284 Norma, Savage tekee tehdasasetta, patruunoita Suomesta ei saa, hylsyjä ja luoteja saa hyvin, myös holkkeja

7-08, tehdasaseita saa, vaatii itselataamista

284 Win, komponentteja saa, aseet pitää rakennuttaa

7X64 tehdaspatruunaa saa Sakolta, aseet harvinaisia Suomessa

7mm Rem Mag, tehdaspatruunaa saa ja aseita, tarkkuuslataukset saa ladata itse

7mm/300 WSM, hylsyjä saa hyvin, villikissa joten aseet ja holkit pitää rakennuttaa

300 WSM, tehdasaseita ja holkkeja saa hyvin, patruunat Suomessa kai aika heikosti saatavilla

300 Win Mag, tehdasaseita, patruunoita, holkkeja jne. saa hyvin

300 Lapua, vaatii pitkän magnumlukon paksulla hylsynkannalla mutta komponentteja ja holkkeja saa. Amerikkalaisten holkkien nimike usein 300/338 Lapua



Unohda suosiolla: (Tällä listalla saan paljon kavereita :-)



Kaikki laippakantapatruunat mukaanlukien 7.62X54R, 7.62X53R, 303 British ja vastaavat. Voihan näillä ampua mutta ei näiden ympärille mitään TA-kivääreitä kannata rakentaa. TAK-85 oli PV:n työllistämisprojekti jo silloin kun se tehtiin. Sattumalta siitä tuli kohtuullisen toimiva laitos mutta aika ajoi sen ohi jo 1960-luvulla

.222 Rem Mag, kuoleva kaliperi

264 Win Mag, kuollut kaliperi, hylsyjä saa/sai Sakolta, tehdasaseita ei mistään.Ei tee mitään paremmin kuin 6.5X284

270 Win, hyvä metsästyspatruuna, soveltuvat luodit ja aseet TA-käyttöön aika hakusessa, aseseppä toki rakentaa mitä vaan

280 Win, hylsyjä saa paisuttamalla 30-06:sta mutta pelkkä supistus ei riitä

280 AI; toimisi jos tehdaspatruunaa saisi Suomesta mutta kun ei saa. Holkit maksaa taas hunajaa ja valmiit Noslerin hylsyt samoin.

7 WSM, hylsyjä saa vain Winsulta ja se on mielestäni suurin puute, tehdasaseita ja holkkeja saa helposti

7mm STW; hylsyjen saatavuus huonoa, samoin aseiden ja lisäksi pahasti overbore

300 H&H Magnum, vanha metsästyspatruuna, ei maksa vaivaa

8X57 JS, aika ajoi kaliperin ohi ja hyvät tarkkuusluodit ovat harvassa, eikä tee mitään TA-hommissa sen paremmin kuin 30-06 tai 308.

Kaikki Remington Short Action Magnumit (RSAUM): Hylsyjen, aseiden, patruunoiden, kalvaimien ja holkkien saatavuus huonoa Suomessa

Kaikki Remington Ultra Magnumit (RUM): Hylsyjen, aseiden, patruunoiden, kalvaimien ja holkkien saatavuus huonoa Suomessa

Kaikki Weatherby Magnumit: Aseiden, patruunoiden, kalvaimien ja holkkien saatavuus huonoa Suomessa, lisäksi kovat hinnat



Hauskat miljonääripatruunat jotka edellyttävät kalliiden aseiden ja patruunoiden lisäksi myös omat ampuma-alueet koska eivät meinaa mahtua Suomessa millekään pitkän matkan radalle.



.375 Cheytac

.408 Cheytac

.416 Barrett

.50 BMG ja kaikki sen variaatiot



Kommentteja ja vastaväitteitä ja omia vastaavia argumenttisettejä olisi kiva kuulla.
Terveisin,


HJu

er

#1
Hyvin pitkälti HJu:n kanssa samaa mieltä tämän listan kanssa.



"Helppoja:

.223 Rem, patruunaa ja komponenttia ja kalvaimia on joka puolella

.243 Win, helppo

6.5X47, helppo, kalliit hylsyt, tehdaspatruunan saatavuus lähiökaupassa vaihtelee

6.5X55, yhtä helppo kuin 308 Win

308 Win, varmaan helpoin kaikista

30-06, muutoin hyvä mutta pitkän matkan lataukset joutuu Suomessa nykyään lataamaan itse

338LM, kaupasta saa aseita, holkkeja, hylsuyjä, luoteja jne., tehdaspatruunat ja aseet maksavat mansikoita"



Lisäisin kuitenkin tuohon "vaatii perehtymistä" listaan koko joukon eurooppalaisia kaliipereita. Niissä ei monessakaan ole mitään vikaa. Meillä vaan on vallalla enemmän anglo-saxinen kaliiperivalikoima kuin keskieurooppalainen. Sinällään noilla eurooppalaisilla ei tee mitään paremmin kuin meillä yleisimmin käytössä olevilla patruunoilla. Viittaan tällä lähinnä metsätykaliipereihin kuten 6,5x57 jne. Euroopassa näihin paukkuja ja komponetteja saa mutta niiden rahtaamiseen monikaan ala kun hyöty on marginaalinen tai sitä ei ole lainkaan.



Itse unohtaisin ta käytössä suosiolla patruunat joihin ei saa valmista hylsyä----> AI:t, 260 jne. Edut näistä tulee ehkä esille kasa-ammunnassa, mutta ta käytössä katsoisin niiden olevan lähinnä kivaa puuhastelua.--->Pitää keksiä pyörä uudestaan, kun vanhalla ajo alkaa olemaan tylsää. Toki jos harrastus on enemmän orietoitunut kaluston kehittämiseen, niin siittä vaan. Eihän mikään kehity jos ei kukaan kehitä.
Train hard--->Fight easy

mamannon

#2
Mä en oikeen tykkää siitä, että haluat vanhan sotaratsun 7.62X54R unohdettavan. Siihen on muutenkin vaikea saada sopivaa patruunaa, ja sinä vielä rupeat pahentamaan tilannetta.



Mutta asiaan: 7.62X54R on PV:n käytössä, sillä voi myös ampua 7.62X53R patruunoita, se on suomessa ehkä toiseksi yleisin kaliiperi 308 Winin jälkeen, sen ballistiset ominaisuudet riittävät TA-käyttöön, eikä se tule häviämään tästä maailmankolkasta tai koko maailmastakaan tämän sivilisaation elinaikana. Ja patruunansaanti on Suomessa tyydyttävää.



Kyllä 7.62X54R kuuluu vaatii paneutumista luokkaan.



T: mamannon

mysteryman

#3
Jos haluaa 22 kaliiperissa 223 remin tilalle jotain hiukan parempaa niin suosittelen 22 PPC:tä. Kinnusen joukolla on nyt sekä patruunapesäkalvain tiukalla kaulalla että ylimenokalvain pitkälle luodille. Hylsy on muodoltaan efektiivinen ja ominaistarkkuus on huippuluokkaa kun on kyse entisestä kasa-ammuntakaliiperista. Lähtöjä tulee hiukan enemmän kuin 223 remillä ja kaulassa on enemmän pituutta kun 223ssa se meinaa olla vähän tynkä. Sakolaisia hylsyjä saa halvalla ja jos haluaa parempia niin normaa löytyy vielä jonkun verran, lapuan russianeista saa myös muovattua ampumalla. Hankinnassa kustannuksia tulee lähinnä sepän työt koska valmiita aseita ei enää juuri taida saada, mutta sitten ampuminen on halpaa koska luodit ovat halpoja ja ruutia kuluu vähän.

JL

#4
Lainaus käyttäjältä: "mysteryman"Jos haluaa 22 kaliiperissa 223 remin tilalle jotain hiukan parempaa niin suosittelen 22 PPC:tä.


Ja jos haluaa 223:n kokoiseen pakettiin edelleen jotain parempaa harrasteluasenteella, suosittelen 6.5MPC:tä.

Eli 223 Rem avarrettu 6.5mm luodille. Käytännön suorituskyky erittäin lähellä 6.5mm Grendeliä- ja nimenomaan suomalaisten harrastajien tekemien kokeilujen perusteella. Hylsykokoja verratessa asia tuntuu suorastaan hullunkuriselta, mutta onhan paineissakin eroa jotain 600bar.



Allaoleva onnistuu 24" piipulla, ehkä jopa 22". Laskettu Litzin G7:lla.



http://img94.imageshack.us/img94/8655/107smklitz.png">

er

#5
Potentiaaliahan tuossa 6,5 MPC:ssä periaatteessa on. Mihin sitä harrastaja tarvitsee/käyttää on sitten toinen juttu. SRA hoituu 223:lla, pitkät matkat ja metsästys hoituu paremmin AR-10 pohjaisella aseella.



Etua tuosta voisi olla lähinnä henkilölle joka haluaa venyttää saman perus ar-15:sta mahdollisimman moneen asiaan. Esim SRA ja linnun, kauriin, tuhoeläinten, majavan, keskipitkän matkan ta toiminnan harjoittelu. Eli kaksi upperia(esim 16-18"  SRA upper cal 223 ja 20-24" cal 6,5mpc metsästys/ta upper) , yhdet lippaat. Hinta on pienempi kuin ar-15 + ar-10



Ero 1/7 nousulla varustettuun 223 kaliperiseen 18" mittaisella piipulla varustettuun aseseen raskailla 4,5-5g luodeilla ladaten on suhteellisen pieni. MPC:llä saadaan lähettettyä pari grammaa painavampia luoteja samoin nopeuksin kuin 223:lla. --->Hivenen parempi ulko ja terminaaliballistiikka.
Train hard--->Fight easy

mysteryman

#6
Lainaus käyttäjältä: "er"Potentiaaliahan tuossa 6,5 MPC:ssä periaatteessa on. Mihin sitä harrastaja tarvitsee/käyttää on sitten toinen juttu. SRA hoituu 223:lla, pitkät matkat ja metsästys hoituu paremmin AR-10 pohjaisella aseella.



Etua tuosta voisi olla lähinnä henkilölle joka haluaa venyttää saman perus ar-15:sta mahdollisimman moneen asiaan. Esim SRA ja linnun, kauriin, tuhoeläinten, majavan, keskipitkän matkan ta toiminnan harjoittelu. Eli kaksi upperia(esim 16-18"  SRA upper cal 223 ja 20-24" cal 6,5mpc metsästys/ta upper) , yhdet lippaat. Hinta on pienempi kuin ar-15 + ar-10



Ero 1/7 nousulla varustettuun 223 kaliperiseen 18" mittaisella piipulla varustettuun aseseen raskailla 4,5-5g luodeilla ladaten on suhteellisen pieni. MPC:llä saadaan lähettettyä pari grammaa painavampia luoteja samoin nopeuksin kuin 223:lla. --->Hivenen parempi ulko ja terminaaliballistiikka.


+1



Taitaa jopa käydä niin että ulkoballistiikka kallistuu lyhyemmillä matkoilla 223 remin puoleen. 6,5 MPC:ssä on mahdollista ampua hiukka parempaa bctä mutta 223 rem potkii selvästi enemmän lähtöjä samanmittaisella piipulla. Kustannukset ja rekyyli ovat 223:n puolella. Piipun kestoikä ja terminaaliballistiikka 6,5 MPC:n. Tämä on tietenkin jälleen makuasia.



Kaliiperinvaihto hoituu lähinnä silloin näppärästi kun on ampunut yhden piipun loppuun ja piipunvaihto olisi muutenkin edessä. Yksi mielenkiintoinen vaihtoehto on ostaa tehdasase esim 243 win kaliiperissa. Raskaamman pään luodeilla soveltuu hienosti pitkällekin matkalle. Piippu kuluu kohtuullisen nopeasti ja jossain 1500 - 2000 kudin kohdalla tarkkuus on jo ehkä selkeästi heikentynyt. Riippuen toki monista asioista. SItten samoihin rautoihin voi ostaa paremman piipun ja samalla ottaa mieleisen kaliiperin ilman enempiä lisäkustannuksia. Esim 6.5-284, 284 win, 6.5-47... menevät vieläpä samalla lukonpäällä. Jos pituus muuttu paljon niin ehkä lippaanvaihdolle ja lukonpystäyttimen vaihdolle on myös tarvetta. Lähinnä pointtina se että valitsee aseeksi kaliiperin jossa on kohtuulliset ominaisuudet ja sellaisen josta on sitten piipunvaihdon yhteydessä mahdollisimman helppo siirtyä johonkin muuhun mitä ei saa suoraan kaupasta.

jthyttin

#7
Kaliiperilistauksista olen pääosin samaa mieltä. Semmoisen lisäyksen/näköalamuutoksen haluaisin tehdä, että tietyn kaliiperin kalvain-kirjo on valtava. Siten voi ensinnäkin olla edullista, että kalvaimia löytyy vähän, kunhan ne ovat oikeaan käyttöön tehtyjä. Korostuu varsinkin kun perinteisiä kaliipereja aletaan "jälleenlöytää", esim. HJu:n 284-projekti.



Toisekseen kalvaimen hinta on jälleen kerran tippa meressä. Kotomainen lupajärjestelmäkin suosii henkilöä, joka pysyttäytyy samassa kaliiperissa. Niinpä 150-200 euron kalvainkustannus jakautuu aktiiviharrastajalla ehkä 2-3 piipun osalle (harva ampuu *oikeasti* niin paljon että piippuja menisi enemmän; HSS-kalvaimella tekee puolenkymmentä hyvää pesää vaikkei käyttäisi lainkaan rouhintakalvainta tms. (lähde: Kiff)). Ja kaupanpäälle saa mielenrauhan kun tietää että kalvain on omassa hyllyssä eikä missään kivihiomolla "korjailtavana"; uuteen piippuun siirtyessä säästyy helposti kymmeniä kokeilulaukauksia.



Mitä hylsyihin tulee, kannattaa katella niitä paineita; 10x käytetty 2 euron hylsy on halvempi kuin 2x käytetty 0.5 euron hylsy...



Kun HJu jo sivusi tätä rata-asiaa, voisin heittää muutaman kaliiperin listalle jatkoksi. Kantavana ideana ampumaetäisyyksien lyhentäminen, melun vähentäminen ja loppua kohti myös jonkunnäköinen kosketus "oikeaan" TA-toimintaan. Listan alku oli siis helppo ja loppupää vaatii paneutumista ;)



22LR

7.62x39 (30cal 1-8")

300 Whisper

338 Whisper

375 Whisper (tai 375-08)

510 Whisper

mysteryman

#8
Eikös tuohon supupuolen listaan mene vielä 308 10" nousulla ja 500 mm piipulla tai lyhyemmällä. Ei ole, hylsyn hiukan turhan isosta koosta johtuen, ihan paras mahdollinen mutta saa valmiina kaupasta ja hoitaa hommansa lapuan subsonic luodilla varmasti ihan kohtuullisesti. Lisäksi toimii samalla vielä hyvin myös täyslatauksilla.

jthyttin

#9
Oman rajallisen kokemuksen mukaan esim. kaliipereissa 223 ja 308 saa lisäarvoa latailemalla aliäänipaukkuja. Sen sijaan jos ammunta painottuu aliäänipuolelle, on noissa liikaa muuttujia. Edelleen omana mielipiteenä, 308 hylsy alkaa olla riittävän pieni vasta jossain 375 Cheytacille tehtyjen 350gr luotien kohdalla, aliäänihommista kun puhutaan.

torant

#10
Mítes onnistuu pitkänmatkan ammunta 338 federalilla? Ei ollut tuossa listassa (tai ainakaan en huomannut) Senhän saa 308:sin hylsynsuuta isontamalla, muutenhan hylsy on saman pituinen..

JL

#11
Lainaus käyttäjältä: "jthyttin"Oman rajallisen kokemuksen mukaan esim. kaliipereissa 223 ja 308 saa lisäarvoa latailemalla aliäänipaukkuja.


Satutko tietämään, saako karbiinikaasuisen 16" AR15:n syklaamaan aliäänisillä?

Ja vielä sellaisilla luodeilla jotka vakautuvat 9" rihlasta hitaanakin?

HJu

#12
Lainaus käyttäjältä: "torant"Mítes onnistuu pitkänmatkan ammunta 338 federalilla? Ei ollut tuossa listassa (tai ainakaan en huomannut) Senhän saa 308:sin hylsynsuuta isontamalla, muutenhan hylsy on saman pituinen..


Ei ole kokemusta mutta lähtönopeudet jäävät selvästi alle 338 Win Magin (joka sekään ei ollut listoilla roikun lentoradan vuoksi) joten aika roikku siitä tulee. Ehkä 180 greinisillä Ballistic Tipeillä voisi saada vähän suoremman.



Yritin kirjata listoille sellaisia usein vastaantulevia patruunoita joita TA-käytössä tai sen harjoitteluissa voisi olla mielekästä käyttää.



http://www.ch4d.com">www.ch4d.com voi tilata latausholkit yli 1200 eri kaliberiin. Jätin niistä suurimman osan pois koska eivät ole erityisesti pitkän matkan tarkkuusammunnassa yleisesti käytettyjä tai soveltuvia.



Jotta totuus ei unohtuisi: Tarkka-ampuja on asejärjestelmä jonka ehdttomasti tärkein osa on ampuja. Hyvin koulutettu ja motivoitunut TA on vastapuolelle hankala tapaus oli käytetty ase sitten TRG-42 338LM, taittuvapiippuinen .22 Hornet, pienoiskivääri tai Rk avotähtäimillä. Ei se ase/kaliperi sinänsä ratkaise, vaan miten sitä käytetään. Tietty jotkut kaliperit soveltuvat paremmin kuin toiset pitkän matkan touhuihin. Kaupungissa taas kantamalla ei ole niin suurta merkitystä vaan ympäristön ja aivojen käytöllä.



PS Varmasti unohtui monia hyviäkin kalipereja ja niitä voi lisäillä. Esim. 6.5 Creedmore on mielestäni siellä "Vaatii perehtymistä" listan loppupäässä lähinnä hylsyjen saatvuuden vuoksi. Itseltaavassa ehkä aavistuksen parempi kuin 6.5X47 mutta pulttilukossa ei taida olla mitään etua. Suomessa ei saa tehdaspatruunaa.
Terveisin,


HJu

er

#13
Itselläni on ajoin käynyt mielessä 22" tuuman piipulla oleva 338Federal. Motiivi tuohon tosin on ollut enemmän metsästyksessä ja ampumasentotreenissä kuin ta toiminnassa.



Syykin tähän on. 308 on mielestäni hieman kevytrekyylinen 338LM kumppaniksi.(Rekyyliperverssi) Kaapissa kun on sekä trg-42 että 22. Tuo naks kakkonen ei vaan rekyylituntumaltaan tule ilman vaimennita/jarruakaan lähellekkään jarrullista 338LM:ää. Aatos siis kulki että 338 Federal kuluttasi piipun hitaammin kuin 338LM, jolloin ampumasentreeniä voisi paukuttaa huolettomammin.



Mitään suoralentorataista tuosta ei saa. Itseäsasiassa jopa 16,5" piipulla oleva 308 on 10g scenulla suoralentoisempi. Laskeskelin että 250grs lock baselle voisi teoriassa saada 720m/s vauhtia, jolloin tuulipoikkeamat ovat vastaavat kuin 880m/s lähtevällä 10g scenarilla.



Luovuin kuitenkin ajatuksesta koska haluan keskittyä harjoitteluun enkä kaluston vääntämiseen. Lopputulemana vaihdan 308 kuulan vaan raskaampaan jatkossa nykyisen 10g scenarin tilalle. Jatkossa siis kaiketi ammun 12g scenaria, 12g D46:sta tai 11g Lock basea jos se ihana rekyyli hiukan kasvais :twisted:
Train hard--->Fight easy

jthyttin

#14
JL: en ole kokeillut, raskaimmat luodit joita olen 1-9" käyttänyt ovat Hornady 75gr BTHP (saa ainakin Espoon Riistamaalta) ja aliäänikäyttöön lyhensin noita vielä kärjestä lyijyyn saakka, kun pelkäsin etteivät vakaudu -> ihan nätisti -15C pakkasella sataan metriin toimivat. Luulen että lähtönopeushajonnasta tulee ongelma jos vaikka täystehopaukuille tarkoitetun arskan saisikin syklaamaan aliäänipaukuilla. Niinpä olen pyrkinyt toiseen ääripäähän eli pistooliruutia jne.



Jos asiaa pohditaan, eduksi kaasujärjestelmän kannalta olisi mahdollisimman hitaasti kiihtyvä luoti, koska silloin kaasun määrä ja vaikutusaika (luodin kulkuaika kaasuportilta piipunsuulle) olisi varmaankin maksimoitu. Eli luodin nopeus kaasuportin kohdalla pitäis olla minimissä, ts. hidas ruuti -> tämä varmaan huonontaisi lähtönopeushajontaa. Toisaalta 16" karbiinikaasuisessa on ylipitkä piippu (vrt. suunniteltu 14.5") joka helpottanee asioita. Ainut oma karbiinikaasuinen on 12.75" joten en pääse oikein kokeilemaan järkevästi. Kuten sanottua en tiedä onko luodin painolla niin kovasti väliä, esim. H&N 55gr voisi olla hyvä? Kovakromipiipusta on hyviä kokemuksia aliäänikäytössä (223, 7.62x39, 308) kuten myös H&N luodeista.



EDIT: kun tuossa nyt hiukan aivot pääsi ajatuksissa pidemmälle, luodin olisi varmaan hyvä olla mahdollisimman pitkä (bearing surface) ja tahmea liikkumaan. H&N on niin liukas että se ei liene paras luoti kun etsitään maksimaalista kaasuntuottoa syklaamista varten. Omat kokeilut itselataavissa tosiaan N310 jne., pl. Arsenal 7.62x39 jossa N120-N133, luodit PPU 190gr ja ylöspäin, jos aseen haluaa syklaavan.



338 Federal saattaa ehkä sopia keskipitkän matkan ammuntaan (jotain arskalle käypää 500-600m matkaa) jos halutaan luotiin painoa (vaikutusta maaliin). "Oikeisiin" kaliipereihin verrattuna en kyllä näe mitään etua. Ehkä er:n mainitsema rekyylituntuman koventaminen, mutta siihen päässee myös kevyemmällä 308:lla ja parinsadan greinin luodilla. Kun lähtönopeuksia pudotetaan tuonne 700-750m/s tienoille, parantunee 308:n ennestäänkin hyvä piipunkesto vielä lisää.



338WM voi yleispyssynä olla ihan OK. Eli paperilla se kyllä kelpaa TA-toimintaan, ainakin nykyaikaisilla luodeilla. Rihlannousu on monesti 1-10", mutta ongelmaksi muodostunee se että aseet on tehty "perinnemetsästykseen" ja sitten lähdetään vaihtamaan tukkia, piippua jne. Hylsyjen supistaminen kannattanee tehdä siten että sulkuväli otetaan hartiasta eikä magnum-vyöstä. Jos uutta asetta haluaa, kannattanee valita 338LM ja sitten ottaa vaikka raskaan 300gr kuulan ja maltilliset lähtönopeudet. Tarvittaessa rakentaa aseen siten että käy myös metsästykseen.