Main Menu

Petaus kuvina

Aloittaja JRu, maaliskuu 19, 2012, 19:12

« edellinen - seuraava »

Jambo

#45
No saahan sitä näköjään halvemmallakin, mutta on se Devconi vieläkin halvempaa (reilu satasen kilo, Acraglas lähemmäks kolmesataa).

Nyt sen huomaa kun olisi omatekoset tukit pedattavana piekkariin ja tuohon LSA:han, Acraglasilla petaa just sen yhden pyssyn, jää just kivasti yli ettei toista tee... :doh:

Jambo

#46
Noin, raudat nappastu puista irti.



Lopputulos muuten miellyttää, mutta orkkis-tukki on sen verta joustava että todennäköisesti saadaan vielä piippuun kontaktoimaan. Ja olis enempi saanu rouhia matskua pois massan tieltä.

Sellanen reilu pari milliä puoleltaan ku ois saanu massaa olla. Tämä täyttyy jahka tuon omakätöisesti valmistuneen tukin petaan, siihen tempasen Devconia aivan varmasti.



Tuo Acraglasi muuten niin haukkuja sais, mutta kun on hinta/määrä -suhde melko korkia, tuleehan siinä oikeen puinen jätskitikku, mittalusikka ja sekoituskippo.  :D



Se mukana tuleva "release agent" on kylläkin melko hanurista! Vaikka oon kokeillu paksuja, ohuitakin kerroksia sitä levittää, niin kuivahtaessaan menee "ryppyyn" ja luo noita pieniä lukkoja, jotka kyllä aukeaa helposti. Mutta sitä kalvoa jää sitten sekä rautoihin, että tukkiin!

(Tietty voihan sitä Würth:n PTFE-spraytä tai jotain mokkasiinivahaa käyttää Acraglasinkin kanssa...)

Jokke Espoosta

#47
Lainaus käyttäjältä: "Jambo"Tuli tässä mieleen että ainakaan tuo taaempi pilari ei voi olla mahottoman paksu, loppuu tukista materiaali ja aletaan lähennellä laukaisukoneistoa...

Tosin jos jossei l-koneistoon ota kiinni niin jäähän siihen C-muotoisesti puuta ympärille. Ja tuleehan se massalla kiinni kuitenniin... Tosin jätin tästä syystä oman LSA-55:n petauksesta pilarit pois (kuivuu muuten paraikaa...).



Edessähän ei ongelmaa ole.


Joo, toi on totta. Edessä lebensraumia riittää, mutta toin takaruuvin kanssa meinaa tulla tilanahtauden puutetta...



Nappasin rautakaupasta näppituntumalta kahta alumiiniputkea logiikalla "eiköhän noi nyt kestäis". Toisen ulkohalkaisija on 11,5 mm ja seinämävahvuus 1,5 mm. Toinen on 10 mm ulkohalkaisijalla ja 1 mm seinämävahvuudella.



Pikaisen excel-laskentasession tuloksena on, että noissa taitaa loppua lujuus kesken. En jaksanut/ehtinyt alkaa laskemaan itse alusta lähtien, mutta jonkun nettilaskurin mukaan esimerkiksi 7 Nm kiristystä M6 pultissa, eli etupultissa, antaa voimaa melkein 6000 N ja se aiheuttaa tuohon paksumpiseinämäiseen noin 127 MPa puristusjännityksen. Yleisin alumiiniprofiililaatu on 6063, jonka murtolujuus on luokkaa 130 Nm, joten mennään to-del-la lähelle ja todennäköisesti menee haitarille tai lommahtaa jo aiemmin. Jos taakse tekee tilanpuutteen vuoksi pilarin tuosta ohuemmasta, niin se menee jo 5 Nm kiristyksellä heittämällä yli pilarin myötörajasta. Tietysti massa siinä ympärillä kantaa myös osan kuormasta, mutta silti vähän epäilyttää noiden kesto. Muuten toki vois vetää reilusti isommatkin pilarit, mutta kun meinaa tossa takaruuvin ympärillä loppua tila. Yksi ratkaisu toki olis rosteriputki, mutta sellaista ei nyt oo käsillä ja alskaa olis niin paljon mukavampi työstää olemattomilla työkaluilla.



Täytyy pähkiä vielä asiaa, onneksi ei huomenna ehdi kuitenkaan mitään asialle tekemään...
Trying is the first step towards failure
-Homer Simpson

H5N1

#48
Pilareiksi olen käyttänyt näitä putkinippeleitä mitä lampunkannoissa käytetään. Ovat rautaa,   tarpeeksi vahvaseinämäisiä ja oikein hyvä tartunta massaan kierteen ansiosta.

http://www.valaisintarvike.com/magento/index.php/asennustarvikkeet/putkinippelit.html">http://www.valaisintarvike.com/magento/ ... pelit.html">http://www.valaisintarvike.com/magento/index.php/asennustarvikkeet/putkinippelit.html
<t></t>

Poikma

#49
Myös d10 ja d12 hydrauliputket ovat käyttökelpoisia pilareihin.

Jokke Espoosta

#50
Lainaus käyttäjältä: "H5N1"Pilareiksi olen käyttänyt näitä putkinippeleitä mitä lampunkannoissa käytetään. Ovat rautaa,   tarpeeksi vahvaseinämäisiä ja oikein hyvä tartunta massaan kierteen ansiosta.

http://www.valaisintarvike.com/magento/index.php/asennustarvikkeet/putkinippelit.html">http://www.valaisintarvike.com/magento/ ... pelit.html">http://www.valaisintarvike.com/magento/index.php/asennustarvikkeet/putkinippelit.html


Kappas, kiitoksia vinkistä, olipa hyvä neuvo. Biltemakin myy vastaavaa, kävin nappaamassa paketin: http://www.biltema.fi/fi/Rakentaminen/Valaisimet-ja-lamput/Lisavarusteet/Nippelisarja-44885/">http://www.biltema.fi/fi/Rakentaminen/V ... rja-44885/">http://www.biltema.fi/fi/Rakentaminen/Valaisimet-ja-lamput/Lisavarusteet/Nippelisarja-44885/



Eiköhän noista nyt saa riittävän tukevat syntymään. Kierteen pohjalta mitattuna ulkohalkaisija on noin 9,2 mm ja sisähalkaisija näyttäisi olevan 7 mm, joten ei tuossakaan ole seinämävahvuus kuin 1,1 mm, mutta vaikea uskoa etteikö tuo kestäisi. On sentään rautaa, eli ruostuu paremmin kuin alumiini  :?  Ja tuo kierre antaa varmaan kyllä tosiaan erinomaisen tartunnan.
Trying is the first step towards failure
-Homer Simpson

Poikma

#51
Kannattaa hoitaa pilarien keskitys/paikotus tarkasti ettei aktion ruuvit sitten vastaa pilareihin.

Esim. teippiä ruuvien ympärille niin että pilari menee siihen päälle nahkeasti....

Koheltaja

#52
Hyviä pilareita löytyi myös Bauhausista holkkiankkuri nimellä. Pakkauksessa on 4kpl sinkittyjä ja ulkopinnaltaan ristikarhennettuja 11x85mm holkkeja joissa on 8.10mm keskireikä, toisessa päässä on pieni pätkä M8 kierrettä mutta sen voi porata/sahata pois. Paketilla hintaa reilu 4€.
Kylätason ampuja

Jokke Espoosta

#53
Noniin, tämäkin proggis on vielä elossa ja nytkähti taas hitusen eteenpäin. Koheltajalle kiitos tuosta Bauhaus-vinkistä, tosin sellainen korjaus että ainakin Vantaalla ne olivat nimellä kierreholkki. On kyllä kuin pilariksi suunniteltu  :D Virittelin nyt sellaisesta etupilarin. Vaikuttaisi ajavan asiansa.



Aloitin porailemalla tukin reiät ylikokoon. Heti tuli onnistumisen elämys, kun taaemman pultinreiän ja laukaisukoneiston välinen kannas sanoi raks.



https://dl.dropboxusercontent.com/u/20340509/WP_20150116_001.jpg">



Noh, eipä tuo mitään. Jää piiloon eikä tuo nyt mitään rasituksia olisi kuitenkaan kantanut. Etureiän kanssa sujui paremmin ja reiät ovat nyt pilarienmentävät. Porailin ensin sen verran isoksi että pilari solahti läpi, ja sen jälkeen vielä Dremelin jyrsinterällä vähän viimeistelin eli laajensin vielä hitusen isommaksi.



Piippukourussa on epoksiklöntit, kuten avausviestissä ohjeistettiin. Tämän jälkeen vetäisin rautoihin savea. Hieno tuli.



https://dl.dropboxusercontent.com/u/20340509/WP_20150116_004.jpg">



Tämän jälkeen ryhdyin poistamaan puuta petausmassan tieltä. Käytössä Dremelin jyrsinterä ja taltta. Hitaasti mutta varmasti puuta häipyy, ja vastoin kaikkia odotuksia en vielä onnistunut turaamaan tukin ulkopintaan suurempia lovia. Kuvassa toista puolta on avarrettu, valmis ei tosin sekään vielä ole.



https://dl.dropboxusercontent.com/u/20340509/WP_20150116_007.jpg">



Varmistimen mekanismille on tukissa erillinen kolo laukaisukoneiston sivulla. Tungin sen ja ko. kolon ympäryksen täyteen savea ja kokeilen saako saviköntin siitä huomenna ehjänä ja muotonsa säilyttävänä irti. Jos saa, voisin jyrsiä kyseisen kolon ympäriltä puun hittoon, liimata köntin paikalleen ja kun massat lätkii ympärille, jää massoihin suoraan oikean muotoinen kolo. Kaunis ajatus, mutta melkein arvaankin jo onnistuuko käytännössä...  :roll:



Puuta pitää vielä poistaa aikamoinen määrä, ja kai se on sitten ryhdyttävä epoksia sekoittamaan. Ei tämä näillä taidoilla ja työkaluilla ja kokemuksella ihan yhden illan keikka ole, mutta keskivertoa kiinnostavampaa iltapuuhaa.



Mietinpä sitäkin, että onko pilareita oikeastaan varsinaisesti tarpeen liimata/pedata kiinni tukkiin koko matkalta... ymmärtääkseni homma toimisi hyvin niinkin, että pilari on yläpäästään kiinni paksussa massapedissä ja loppuosa on hiukan väljässä tukin reiässä. Näin tukki saisi elää omaa elämäänsä ympärillä, mutta vääntö ei kohdistuisi pilarien kautta petaukseen. Tämä tietenkin edellyttää, että pilarin yläpään ympärillä on riittävästi massaa. Enköhän tämän kuitenkin tee ihan perinteisellä menetelmällä eli avausviestin ohjeen mukaan koetan saada massaa koko matkalle pilarin ympärille.
Trying is the first step towards failure
-Homer Simpson

jaktmatch

#54
Lainaus käyttäjältä: "Jokke Espoosta"
Mietinpä sitäkin, että onko pilareita oikeastaan varsinaisesti tarpeen liimata/pedata kiinni tukkiin koko matkalta... ymmärtääkseni homma toimisi hyvin niinkin, että pilari on yläpäästään kiinni paksussa massapedissä ja loppuosa on hiukan väljässä tukin reiässä. Näin tukki saisi elää omaa elämäänsä ympärillä, mutta vääntö ei kohdistuisi pilarien kautta petaukseen. Tämä tietenkin edellyttää, että pilarin yläpään ympärillä on riittävästi massaa. Enköhän tämän kuitenkin tee ihan perinteisellä menetelmällä eli avausviestin ohjeen mukaan koetan saada massaa koko matkalle pilarin ympärille.


Pilarien pitää olla ihan tolkusti kiinni. Eli massa koko pilarin pituudelle.

Jokke Espoosta

#55
No nyt on kurat tukissa ja raudat paikallaan kuivumassa. Suorastaan pelottaa miten tässä käy.



Tein 90 gramman satsin massaa, ja tuntui ettei sitä kyllä ollut yhtään liikaa. Mitään suurempaa tursuamista ei tapahtunut, mutta kyllä sitä nyt PITÄISI olla sen verran paljon ettei suurempia koloja jäänyt. Sittenhän se selviää, jos raudat saa vielä irti... irrotusaineena käytin Kiwi Shoe Polishia, jota vedin kolmisen kerrosta. Melkein koko lukonkehys oli myös teipattu, arvelin että liimajämiä on mukavampi irrotella kuin petausmassaa.



Yksi kämmi oli levitellä irrotusainetta kun pilarit olivat jo paikallaan raudoissa. Piti pestä bräkleenilla pilarit puhtaaksi ennen massan levitystä, mutta eiköhän se nyt tarttuisi, etenkin kun pilarit ovat sen verran vahvasti kuvioidut (toisessa M10 ruuvikierre ja toinen on karhennettu kierreholkki).



Tosi kovasti toivon että raudat saa vielä irti. Melkein yhtä paljon, mutta en ihan yhtä paljon, toivon että petaus on suurin piirtein onnistunut.


Lainaus käyttäjältä: "jaktmatch"
Pilarien pitää olla ihan tolkusti kiinni. Eli massa koko pilarin pituudelle.


Mitä kauheaa tapahtuu, jos pilari on yläpäästään kiinni paksussa massakerroksessa ja massa kiinni tukissa, mutta pilari hengailee siinä hitusen itseään isommassa reiässä loppuosaltaan vapaana?
Trying is the first step towards failure
-Homer Simpson

jaktmatch

#56
Lainaus käyttäjältä: "Jokke Espoosta"
Mitä kauheaa tapahtuu, jos pilari on yläpäästään kiinni paksussa massakerroksessa ja massa kiinni tukissa, mutta pilari hengailee siinä hitusen itseään isommassa reiässä loppuosaltaan vapaana?


Epäilisin pilarien paikallaanpysyvyyttä. Ei kai siinä muuta. Tosin epäilen kyllä myös saatavaa hyötyä tuollaisesta vaillinaisesti massatuista pilareista.

Jambo

#57
90 grammaa? Kuulostaapa "vähältä", itse sotkin ~170 grammaa Devconia.Tosin multa tursus yli ihan reippaasti kaikkialta - Lopputulos erittäin hyvä.

Sai melko lujaa puristaa (siis käsin kuitenkin), että sai raudat "pohjaan", ja teippiä varmistukseksi.... Petasin piippukourua tuosta omatekeleestä sellaset 4cm, lähinnä siksi kun lähipiiristä on sellasia kokemuksia, että tasoittaa osumapisteen muutosta ilman vrt. vaimentimen kanssa.



Voihan tuo olla jostain muustakin seikasta, mutta kun sama kivääri oli aiemmin pedattu pelkältä kehykseltään ja uuden petauksen jälkeen osumapisteen muutos väheni miltei puolella...



Ja LSA-Tikassa ainakin ollu rautojen irti saaminen melko voimaa vaativaa, vissiin noi pystysuorat seinämät saa sen aikaan? (Vrt. piekkari jonka kehys miltei täysin pyöreä, siitä irtoaa ainakin kevyesti...) Irrotusaineiden kanssa ei koskaan mulla ongelmia, ei vaan taho saada sitä voimaa kohdistettua niin suoraan nostoon?



Vielä pitäis alarauta pedata ja vähän lisää maalia niin pääsis testaamaan kokoonpanoa, ei vaan ole ollut oikein ylimäärästä aikaa viikkoon. Sellanen max. tunti kun kerkiäis päivässä hommailla niin ei innosta...

Jokke Espoosta

#58
Lainaus käyttäjältä: "Jambo"90 grammaa? Kuulostaapa "vähältä", itse sotkin ~170 grammaa Devconia.Tosin multa tursus yli ihan reippaasti kaikkialta - Lopputulos erittäin hyvä.


Joo, olis pitänyt tehdä isompi satsi. Liian kanssa pärjää aina, mutta ikävää jos jää kuplia. Jännä nähdä jäikö vajaaksi. Jos jäi, niin pitää tehdä uusi satsi päälle ja sitä ennen vähän tehdä tartuntoja vanhoihin. Luulisi tarttuvan kun samaa kamaa vetää saman kaman päälle ja pinta on puhdas.



Acraglasin petausmassasetissä on vähän yli sata grammaa tavaraa ja monesta paikasta olen lukenut että silläkin petaa pari kolme torrakkoa. Sen vuoksi ei tullut mieleenkään vetäistä puolta purkkia tuota Devconia, kun se olisi ollut jo parin Acraglas-kitin verran tavaraa.
Trying is the first step towards failure
-Homer Simpson

Jambo

#59
Mä oon tottunu Acraglasin sekottamaan kaiken kerralla, siis sen reilu sata grammaa mitä siitä saa, Devconista kuullu että se riittäis juurikin parii kolmee petaukseen...



Onkos muuten M-sarjan tikkakoskelaisissa koko kourun matkalta tuo harjanne? Näkyy ainakin patruunapesän alla olevan. Jos on niin varmaan on myös tuo "painepiste" aivan nokassa? Omasta mehtuu tukista (jonka petasin jo aiemmin Acraglasilla) jyrsin kyseiset pois haittaamasta.