Puukko yleiskäyttöön

Metsästys, kalastus, vaellus, selviytymistaidot...
User avatar
mika
Chairborne rating
Chairborne rating
Posts: 1753
Joined: Sat Oct 01, 2005 8:28 am
Location: Phoenix AZ

Puukko yleiskäyttöön

Post by mika » Fri Jan 08, 2010 8:00 am

aika paljon ollaan ruodittu varusteita tällä saitilla mutta puukot on jäänyt käsittelemättä. Mulla on ollut jos jonkinlaista astaloa mutta nyt olis tarkoitus löytää kunnon! meisseli jokapaikan höyläksi, mikäli sellaista on olemassa.
Vaatimuksia olis:
- helppo hoito, terä ei ruostu heti kun ottaa pikkusen kosteutta
- pysyy terässä
- kahva tulis olla puuta tai muovia. Pari viimeistä hypotermia jahtia on osoittanut jälleen sen, minkä aika on jo kullannut. Eli jos kädet on vähänkin kosteat, niin keklu on sormissa kiinni heti. :arrow: ei hjyvä
- terämalli, mikä sopii niin vuolemiseen, nylkemiseen, elukan avaamiseen, risujen pätkimiseen sekä kynsien kaivamiseen. :? Eli siis sellanen terä, mikä sopii kaikkeen mihin metsässä terävää tarvitaan. Ei kuitenkaan tarvii korvata vesuria tai kirvestä.

Tällä hetkellä löytyy niin sissipuukkoa kun perinteisempää keklua. Osassa ruostuu terä het just ja osa ei sovellu kun vesuri käyttöön. Eli mielipiteitä, kokemuksia ja kommentteja.
CHAIRBORNE - USB Troop

heikkiv
Posts: 92
Joined: Sun Jan 06, 2008 3:20 pm

Re: Puukko yleiskäyttöön

Post by heikkiv » Fri Jan 08, 2010 8:50 am

Muutamiakin hyviä on tullut vastaan, ite suosin työkaluina ihan marttiinin peruspuukkoja, varsinkin se marttiinin taittoveitsi on oikeastaan ensimmäinen vastantullut taittoveitsi jota voi käyttää ihan Oikean Puukon korvikkeena, miinuksena vain paino.

http://www.marttiini.fi/puukot/shop/con ... &deptid=32

Myös nuo marttiinin metsästyspuukot, condor sarjalaiset ovat kyllä osoittautuneet kelvollisiksi ja kohtuuhintaisiksi.

http://www.marttiini.fi/puukot/shop/con ... &deptid=14

Varsinkin kahva tuntuu hyvältä käteen joka on mun mielestä tärkeä juttu, teki puukolla mitä tahansa. Puukahvaa hieman vierastan koska lähtökohtaisesti nylkyhommissa tai veden/veren kanssa lutratessa kädet on aika liukkaat ja jos puukko on lapasessa niinkuin saippuapala niin hankala sitä on käyttää. En osaa terässä pysymisestä extremeolosuhteissa nyt mitään sanoa, jos on vaativampaa käyttöä tiedossa niin yleensä liippakivi on mukana jolla sitä pyyhkii tarpeen vaatiessa. En itse puukkoa käytä muuta kuin asioihin joihin puukkoa nyt yleisesti käytetään, että jos sitä on tarkoitus käyttää vipuvartena tai vuolla graniittia niin sitten lie muut vaihtoehdot ovat parempia, mene ja tiedä.

Mikähän siinä muuten on että mitä kalliimpi ja taktisempi veitsi mitä maailmalla myydään niin sitä epäkäytännöllisempi se tuntuu olevan käytännön hommissa, varsinkin sitä jännesahan tms. lisäämistä terään en kyllä yhtään tajua, en ole vielä keksinyt sille mitään järjellistä käyttöä, ja varsinkin sen pistäminen teräpuolelle lähelle kahvaa sabotoi aika hyvin veitsen käyttämisen vuolemisessa. Ymmärrän tietty että veitsi on eri asia kuin puukko, joka on työkaluksi tarkoitettu, mutta en siltikään keksi että miksi se saha pitää olla :)

JTa
Chairborne rating
Chairborne rating
Posts: 549
Joined: Tue Aug 28, 2007 6:06 pm

Re: Puukko yleiskäyttöön

Post by JTa » Fri Jan 08, 2010 10:05 am

Se lyhyempi (uudempi?) sissipuukko toimii. On nyljetty hirvet ja vuoltu sormeen. Tosin halvemmaksi tulee hukata niitä parin euron moria. :doh:

JRu
Chairborne rating
Chairborne rating
Posts: 1076
Joined: Wed Nov 16, 2005 12:33 am

Re: Puukko yleiskäyttöön

Post by JRu » Fri Jan 08, 2010 10:17 am

Suurin osa porukasta varmaan myöntää että yhdellä työkalulla ei voi tehdä kaikkea hyvin vaan enintään jotain hyvin ja kaikkea muuta välttävästi. Tai kaikkea keskinkertaisesti muttei mitään hyvin.

IMHO sissipuukko on liian pieni kirveeksi, vesuriksi tai viidakkoveitseksi mutta liian iso ja kömpelö puukoksi. Kai se on taktinen veitsi sitten. Tulihan siitä tosin lyhyempiteräinen versio kun joku mietti asiaa lisää?

Sanoisin että kannattaa hommata avaus- ja nylkypuukot erikseen ja raahata TA- kisoissa sitä sissipuukkoa mukana ihan katu-uskottavuuden nimissä. Voihan sillä vuoleskella makkarakepit kun odottaa rastille pääsyä :D

Taittoveitset on muuten hyviä ( ei keiku vyölllä tökkimässä eikä jää kotiin jos vyö jää ) mutta akseloinnit pragaa ennemmin tai myöhemmin kovassa käytössä eli ei mitään isältä pojalle malleja, ainakaan omien kokemusten mukaan. Lisäksi terän ja kahvan liitos on vaikea pitää puhtaana.

Rehellistä kompromissipuukkoa miettiessä yksi on omasta mielestä ylitse muiden; Punakahvainen Mora jonka terässä lukee "Carbon steel". Helppo teroittaa, helppo pyyhkäistä keraamisella puikolla ( tai vaikka tiskipöydän rosteripintaa vasten ) ja nahkavyön selällä uudelleen teräväksi, ja AIVAN HELVETIN TERÄVÄ kun kunnolla teroitettu. Terävämpi kuin yksikään teroittamani rosteriterä. Eikä harmita jos häviää tai katkeaa, kympillä saa kopallisen uusia. En väitä että tämä on SE über puukko, itsekin katsellut koko ajan jotain "master-puukkoa" , mutta kun pitää lähteä reissun päälle, niin perus mustateräinen rakentajan mora se vaan keikkuu aina mukana ja tekee työt.

Jos unohtuu matkasta niin perus linelock- lukollinen 440A rosterinen ( = halpa ) kiinanvalmiste taittoveitsi on aina taskun pohjalla. Yhden peuran olen sillä avannut pakkasessa kun otin väärän varustuksen matkaan ja näpit oli kyllä aivan kohmeessa sen operaation jäljiltä. Eikä terässäkään tai sen pysyvyydessä ole just kehumista. Mutta helpompi kuin kaivaa sormin...

Jos haluaisin suosia kotimaista niin tilaisin jonkun pienvalmistajan räätälöimän puukon. http://www.puukkosivut.net ja http://www.eralle.net keskustelujen seuraaminen auttaa.

kingsize
Posts: 22
Joined: Fri Dec 14, 2007 11:22 am

Re: Puukko yleiskäyttöön

Post by kingsize » Fri Jan 08, 2010 5:20 pm

Puukko on puukko, öljytyllä kahvalla ja hiiliteräs terällä. Ruostuu kyllä ( omat ei ole ruostunut, kuivaan terän käytön jälkeen ), mutta toimii parhaiten silloin kun pitää käyttää puukkoa. Tulee noita itse tehtyä juuri sen takia, kun omaan lapaseen ei oikein mieleistä kaupasta saa. Ja siinä samassa sen kuivaa ja huoltaa kun sen aseenkin. Sissipuukkokin löytyy, mutta ei oikein toimi missään hommassa optimaalisesti.

User avatar
LSa
Killan puheenjohtaja
Posts: 1291
Joined: Sat Dec 31, 2005 1:13 am

Re: Puukko yleiskäyttöön

Post by LSa » Fri Jan 08, 2010 7:09 pm

Tee / teetä itsellesi sellanen puukko mitä haluat. Tekijät löydät huomenna Helsingistä. Marskissa on silloin kansainvälinen puukko- ja veitsinäyttely.

http://www.helsinkiknifeshow.com

Kiinnittäisin eniten huomiota siihen, että puukko on ergonominen kantaa mukana - koko, tupen kiinnitys vs. painopiste. Lisäksi on hyvä, jos puukko on yhdellä kädellä otettavissa esiin ja yhdellä kädellä pistettävissä pois. Edelliset niin, että puukkoon ei tarvitse edes katsoa. Hyvänä esimerkkinä on muovikahvainen Mora. Se toimii.

Perinteinen kämmenen levyinen terä on mukava käyttää. Terä mahdollisimman ohut ilman, että se vielä taipuu käytössä. Ohut terä leikkaa - testaa, leikkaa esim. omena keittiöveitsellä ja puukolla. Veistohommissa terän paksuudella on omat puolensa. Mora on edelleenkin hyvä.

Itse pesen verisen puukon ja (sisältä) likaisen tupen astianpesukoneessa puhtaaksi.

Nykyään löytyy terämetalleja jotka eivät ruostu, kestävät vääntöä ja hakkaamista, pitävät teränsä ja leikkaavat hyvin. Hyvän aihion saa kympeillä, erinomainen maksaa satasia (tilauskamaa esim. Japanista). Piirrä muodot ja seppä hioo. Jos haluat pinnotteita, niin niitä voi teettää pinnoitefirmoissa.

Full tang -kahvat (terä muodostaa myös kahvan - kahvalevyt on esim. niitattu kiinni latan kylkiin) on vielä muodissa seppien keskuudessa. En tykkää. Näpit jäätyy pakkasella. Kumikahvan voi valaa kotikonsteillakin, kun käyttää esim. silikoni- tai kipsimuottia. Materiaalin pitää olla joko jäykkää tai sitten kahvan sisällä on oltava tukirunko. Puukahva ei pidä astianpesukoneesta, mutta on käytössä mukava (lakkaamaton). Tuohikahvassa on pito moneen suuntaan. Hiomalla muotoiltavia kovia keinomateriaaleja löytyy moneen tarkoitukseen.


Itsellä on tulialan raivaamiseen Fiskarsin raivauskirves:
http://www.fiskars.com/FI/fi/Ty%C3%B6ka ... 81250.html
(Lähtee metsästysreissuille mukaan vain harvoin. Tarkka-ammuntavarustuksessa peruskamaa.)


Hirven suolistamiseen ja nahan avaamiseen Benchmaden 7 hook -turvavyöleikkuri:
http://www.benchmade.com/products/7
(Ilmankin pärjää. Mukana vain metsästyksessä vaikka onkin ruskealla molle-holsterilla varustettu. :D Nopeuttaa pakkasella tehtävää suolistus- ja nylkyhommaa. Sormien mielestä siedettävällä säällä nopeuttamisella ei ole väliä.)


Muuhun nylkemiseen & puukon töihin Moran 746-G (kumikahvainen Mora, kaikki muovit vihreät.)
http://www.bensbackwoods.com/servlet/Detail?no=12
(Sama, tosin maksoi Kärkkäisellä vain pari euroa, joten kotona on noita useammaksi vuodeksi. Yleisergonomialtaan paras puukko mitä tiedän. Ei kelpaa vääntötyökaluksi. Leikkaa hyvin, kunhan terän käsittelee timantilla aina käytön jälkeen. Tupen kiinnikkeet voi joutua muokkaamaan uusiksi kantotavasta riippuen. Milloinhan tuosta tulee molle-kiinnikkeillä oleva tuppi?)


Käyttöteränä Victorinoxin One Hand Trekker.
http://www.amazon.com/Victorinox-One-Ha ... B000687B44
(Terä avautuu ja sulkeutuu yhdellä kädellä. Perusruuvarit ovat käyttökelpoisia. Pinsetit ovat olleet kullan arvoiset. Kulkee mukana taskuun kiinnitetun varmistusnarun päässä. Huippuvehje. Puukko on metsässä aina paskainen, joten tällä hoituu ruokailut yms.)


Repusta löytyy usein myös Leathermanin Supertool.
http://www.leatherman.com/products/prod ... 32&f=9&c=1
(Painava ja kömpelö. Työkalujen lukituksen avaus on tukeva, mutta käytössä hidas. Tämä vaihtuu parin vuoden sisällä johonkin vastaavaan. Tai sitten reppuun ilmestyy vain pihdit.)


Jos yhdellä pitää pärjätä niin metsästysreissulle lähtee mukaan tuo kumikahvainen Mora ja ta-hommiin Victorinox.

RipeH
Posts: 69
Joined: Mon Oct 19, 2009 8:54 pm

Re: Puukko yleiskäyttöön

Post by RipeH » Fri Jan 08, 2010 7:16 pm

mika wrote:- terämalli, mikä sopii niin vuolemiseen, nylkemiseen, elukan avaamiseen, risujen pätkimiseen sekä kynsien kaivamiseen. :? Eli siis sellanen terä, mikä sopii kaikkeen mihin metsässä terävää tarvitaan. Ei kuitenkaan tarvii korvata vesuria tai kirvestä.
Kokeile Kainuusta lähtöisin olevaa tommipuukkoa. Löytyy varmasti tietoa netistä ja saatatpa olla kuullutkin joskus.
Sillä vehkeellä nuo luetteloimasi asiat on varmasti joskus suoritettu ja niistä selviydytty.
Mm. uusimmassa Metsästys&Kalastus lehdessä on Puukoista asiaa sekä tommin tekoa ja historiaa.

SO
Site Admin
Posts: 2478
Joined: Sun Sep 19, 2004 3:21 pm
Contact:

Re: Puukko yleiskäyttöön

Post by SO » Fri Jan 08, 2010 7:57 pm

Image
Image

Mun puukot on jäänyt aika vähäisiksi kun noilla on pärjännyt. Kisoihin ja erilaisiin maaotteluihin mukaan otetaan ylin, sissipuukko pitkällä terällä ettei paksu mantteli muodostu ongelmaksi. Ei ole mikään siroin pikkupoikien malli, mutta voi olla varma että löytyy AINA tupesta ja vahva rakenne joka ei ainakaan vielä ole porsinut. Pitkä ja tasainen terä on hyvä esim. suksenpohjien puhdistamisessa ja liisterin levittämisessä. Hoitanee hyvin sen mihin se on suunniteltu...

Jos on enempi shoot&eat tyyppinen retki, silloin H.Roselli lähtee mukaan. Se istuu käteen kuten puukon pitääkin ja tuppi on yksi parhaista, jynge istuu tarpeeksi syvällä ja painopiste on hyvä. Terä ottaa vähän ruostetta mutta samalla antaa makua. Helppo pitää terässä ja nopea sipaista.

Muihin pikkuaskareisiin on tuo alin, Victorinox linkkari. Terä ja korkinavaaja, ohut ja kevyt pitää mukana.

Morat on ihan jees jos ei haittaa että on jossain muutaman päivämatkan päässä mistään ja asennoituu siihen että terä menee poikki jossain vaiheessa. Mua on ainakin vituttanut niin paljon että mielummin lähen ilman puukkoa kuin moran kanssa. Parhaana puukkona yleisesti pidän sellaista mikä on ehjänä mukana ja saatavilla silloin kun sitä tarvii ;)

tverho
Posts: 201
Joined: Wed Mar 02, 2005 6:54 pm

Re: Puukko yleiskäyttöön

Post by tverho » Fri Jan 08, 2010 9:54 pm

Mun uusin puukkoni on Gerberin Gator kiinteällä terällä. http://www.gerberuk.com/index.php/product/id/397
Ei ole hirveän etevä vuoleskeluun, kun terä alkaa aika pitkällä kahvasta, mutta kyllä sillä sytykkeet tekee, jos tarvii. Toimi ihan ok hirven avaamisessa ja paloittelussa. Kotelo toimii, mutta ei ole nopein käyttää ja ylimääräinen nepparisulku on ärsyttävä. Kahva on loistava, kumi pitää märkänäkin ja kahva on yllättävän lämmin pakkasellakin. Hinnasta ja saatavuudesta en tiedä mitään.

Perinteisiä puukkoja mulla on monta, vuoleskeluun ne ovat ylivertaisia. Moran ja kunnon puukon lisäksi näen kyllä käyttöä yllä kuvatulle hightech-puukollekin. Se on kestävämpi "sotilaallisessa" käytössä kuin mora tai perinnepuukko ja kuitenkin puukkomaisempi kuin sissipuukko tai joku "taktinen" veitsi.

t tommi

User avatar
JEPN
Posts: 138
Joined: Tue Aug 10, 2004 5:31 pm

Re: Puukko yleiskäyttöön

Post by JEPN » Sat Jan 09, 2010 8:59 am

Puukkoja löytyy kaapista aika läjä, mutta vain kahta puukkoa tulee yleensä käytettyä.

Sissipuukko (pitkä) kulkee oikeastaan aina maastossa mukana ja sillä on hommat tähän mennessä hoitunu. Pysyy aina tallessa, ei hajoa ainakaan minun voimilla ja on mielestäni melko monikäyttöinen. Niinkuin tiedossa vuolemiseen terä ei ole kovin hyvä. Lisäksi koko ja tukevuus tottakai tekee kapistuksesta kömpelön moniin muihin puukkoihin verrattuna. Sissipuukolla on kuitenkin metsästäessä ja ryynätessä kaikki tarvittava saatu tehtyä.

Hirvestyksessä kulki aiemmin vyöllä Ahti Leuku 9:
http://jahimees.ee/catalog/images/Ahti%20leuku%209.jpg
Ihan hyvä isohko yleispuukko mielestäni. Nyt sissipuukon vallattua paikan kulkee repussa (parempi mahanavaamiseen).

Noista ainakin sissipuukko vastustaa mielestäni korroosiota ihan kohtuullisesti ja molemmat ovat pysyneet hyvin terässä tai ovat olleet helposti teroitettavissa. Mulla toi sissipuukko on ottanut yleispuukon paikan, vaikkei puritaanien silmissä mikään puukko olekaan. Se kait riippuu vähän mihin tottuu. Itse en omaa kovin hyviä vuolutaitoja (ei synny lintuja puusta), joten menetys puukon vuoluominaisuuksissa ei tunnu niin suurelta, kunhan kiehiset yms. onnistuu.

Meinasi unohtua että kyllähän se tietysti nahkamies kulkee yleensä myös vyöllä, mutta sen veitsenterää en ole käyttänyt metsässä miesmuistiin.

Post Reply