Häyhä 2017 palaute

Häyhä-kisat, Masters of Camouflage, yms.
Kaikki kilpailuihin liittyvä keskustelu käydään täällä.
User avatar
LSa
Killan puheenjohtaja
Posts: 1287
Joined: Sat Dec 31, 2005 1:13 am

Re: Häyhä 2017 palaute

Post by LSa » Wed Aug 30, 2017 2:14 pm

Häyhä 2017 kilpailun johtajan näkökulmasta.

Rastien vetäjät: Tajusin, että teitte osaan rasteista käsin korjattuja muutoksia, joten laittakaa tehtävänanto ja pisteytys tänne näkyviin. Jos paperit on kadonneet, niin pistäkää viestiä.


Oltiin Killan hallituksella koolla ja selvisi, että kisan vastuuhenkilöt pitäisi nimetä aika lailla just. Ehdotin Salon Paulia, jolle saman tien sitten soitettiin porukalla. Paulin kalenteri oli jo täynnä, joten hän kieltäytyi kohteliaasti kunniasta. Edetä piti, joten suostuin vetämään kisat. Kun ne on vetänyt aiemminkin, niin tiesi mihin on ryhtymässä.

Kisan vetäminen on raskas homma. Käytännössä on huomannut, että ihan sama mitä linjaat, aina joku haluaa tehdä saman eri tavalla - aina. Tai tehdä jotain ihan muuta. Työtä ja henkistä kuormaa on sen verran paljon, että näkemykseni mukaan vetorasitusta kannattaa lieventää ottamalla mukaan vain juttuja, joiden takana pystyy seisomaa – päätin, että suunnittelen tehtävät itse. Itse tehden pystyy päättämään myös etenemisvauhdin, perheen ajasta nipistäen aikataulu vaan kusee loputtomalla konsultointirumballa. Ideoiden tuotto on minulle luontevaa, mutta ilman viisaita neuvonantajia asioissa mennään helposti metsään. Ryhdyinkin poistamaan omia typeryyksiä avaamalla aiheesta keskusteluita.

Visioni sotilastarkka-ammunnasta keskittyy tuettavan joukon päämäärän toteuttamiseen. Ammunta kiinnostaa vähemmän, olen jo vuosia tehnyt töitä koulutuksissa sen eteen, että väen ajattelu kehittyisi hieman ammuntaa laajemmalle alueelle – ammunnasta tarkka-ammuntaan. Suurin osa ampujista taas tykkää lähinnä ampumisesta, joten päädyin mm. jättämään rastien taustatarinat yms. pois. Paineen alla on ohjeissa muutenkin jo ihan riittävästi.

Tiedusteluteema oli luonteva, itselläni on tiedustelukoulutus. Toisaalta halusin tukea myös Tarkka-ampujan käsikirjan ja voimassa olevien komppanian ja joukkueen koulutusohjeiden mukaista tarkka-ampujan käyttöä tiedusteluhommiin. Vaan iso osa tehtävävisioista jäi toteuttamatta, kun toimitsijamäärä jäi rekrytoinnista huolimatta alakanttiin, väki tuli toimitsijahommien sijaan kisaamaan. No, skaalasin tehtävärastit karusti pois ja keskityin ammuntoihin. Tiedustelua jäivät edustamaan tulenjohto, paikantamiset ja havainnointi.

Alkuperäinen ajatus oli upottaa ammuntoihin runsaasti tiedustelupainotteista tekemistä. Samoin oli tarkoitus testata kolmen partion toimivuutta. Oletuksenani on, että kolmen partiolla kykenee teettämään aggressiivisempaa toimintaa, mitä intin perinteisellä rynkky & pulttilukko –parilla. Rastilla 360 tähystämisen karsin pois, kun hiffasin, että haluan antaa partioille mahdollisuuden toteuttaa hommat miten haluavat. Ongelmana oli, että osalla tähystäminen perustuu aseen optiikan hyödyntämiseen. Rastilla 360 heiluminen, ja samanaikainen samalla aseella ampuminen on riski, joten rastitoteutus oli karsittu, kaukana realismista. Tositilanteessahan 360 hoidetaan miten parhaaksi nähdään, kisatilanteessa ladattu ase on parempi pitää sektorissa.

Halusin tosiaan pitää meiningin sellaisena, että partio kykenee itse päättämään toimintamallinsa. Tästä syystä pisteiden jakoperusteet kerrottiin kilpailijoille etukäteen ennen rasteja. Kun teet näin, saat nämä pisteet. Naamioinnin arvostelu poikkesi tästä hieman. On hankala kertoa etukäteen, miten keskinäinen järjestys muodostetaan, ensin pitää nähdä porukan ratkaisut.

Etukäteistyötä oli paljon. Muutaman nakin jaoin eteenpäin, iso osan hoidin itse. Kuten sanottu, itse tehden konsultointirumba jää väliin. Iso käsi Finnilälle, Jokelalle, Haapalalle ja Jopolle antamastaan tuesta!

Tukipyyntöasia menivät kohtuullisesti. Prikaatin tuki oli hyvää – pieniä harmeja tuli eteen, mutta mä olen kaaoksen miehiä, ideoiden lennosta muuttaminen on luontevaa. Toisaalta tilanteeseen adaptoituminen ja aloitteen haltuun otto kuuluu muutenkin sotilastoimintaan.

Kommunikaatiota kannattaa parantaa. Varopiirrokset tulivat varsin myöhään, tein kilpailijoiden ja toimitsijoiden reittikartat torstaina illalla. Pohjatyö oli toki tehty jo aiemmin, joten tiesin että homma onnistuu, mutta silti.

Kilpailun aikana oli muutama tilanne, jossa oma ammattiosaaminen oli tarpeen. On mautonta, jos toimitsija tai Pv:n kaveri antaa vastauksena tehtävänosoitukseen, että en tee. Näitä suoria kieltäytymisiä tai tahallisia ohjeiden huomioimatta jättämisiä oli viikonlopun aikana noin kourallinen, eri henkilöiltä. Jokainen asia aiheutti hankaluuksia ja lisäsi joko välittömästi tai välillisesti muiden työkuormaa. Helpointa rastia (rakennettavissa myös pimeässä) tuskin kannattaa valmistella ensimmäisenä, ja kilpailun johtajan tehtävä tuskin on huollon uudelleen pohtiminen siksi, että ohjeet ovat lukematta. Vaan oli itsellänikin yksi täydellinen aivopieru: autotiedustelun aikataulutus edellytti kahta autoa, mutta olin laittanut siihen yhden. No, siksi oli vara-auto.

Pienestä toimitsijajoukosta kuusi ilmoitti lopulta tulevansa paikalle reilusti aikataulutettua myöhemmin. Tämä on mielestäni ok – vapaaehtoishommia tehdään omalla ajalla, osa tuli suoraan töistä.

Kolmen partio oli siis se, mitä halusin kokeilla. Kisateknisesti muutos salli ottamaan mukaan puolet lisää kisaajia. Huonoa se, että toimitsijoista tuli pulaa. Hyvää se, että musta harrastajilla pitää olla mahikset osallistua kisaan, joka auttaa heitä kehittymään.

Puolustusvoimissa kolmen tarkka-ampujapartiota on pidetty vitsinä. Sitähän se onkin, jos toimintatapa ja varustus pidetään samana. Havaintojen mukaan kolmen partiossa on potentiaalia toimia aggressiivisemmin – tiedustella, johtaa tulta ja suojata oma toimintansa. Vältin tekemästä tehtäviä ”suojamiehelle”, koska kisassa suojamies oli itselleni tuntematon käsite – tehtävät tehtiin tarkka-ampujille. Ja havaintojen perusteella väitän, että kolmen partio kykenee vaikuttamaan kohteeseen monipuolisesti. Esim. yksi .338LM ja kaksi itselataavaa .308:a on jo jäätävän kova yhdistelmä hyvin laajalla etäisyyskirjolla. VilleV esitti joskus, että moiseen superpartioon on vaikea löytää osaavia kavereita. Tulenjohto voi olla hankalaa, mutta uudemmalla tekniikalla sekin alkaa kohta onnistua jo vähemmän matemaattisesti lahjakkaalta. Jos taas puhutaan ampujista, niin sama määrä kavereita koulutetaan jo nykyäänkin tarkka-ampujiksi.

Kisasuorituksia katsoessa tuli mieleen, että pelkän ammuntataidon sijaan oleellista näytti olevan keskittyä asioihin, joista saa eniten pisteitä. Voittajajoukkue on vuosien kokemuksen perusteella yksi kilpailuviettisin, se näkyi heidän työssään. Hatunnosto voittajille, kaverit ovat taitavia!


Siirtyminen operaatioalueelle
Siirrytte autokuljetuksilla Anttilankankaalle, josta etenette viiden rastin kautta yölepoon operaatioalueelle,
Pahkajärvelle.
- Tehtävä lisää lauantain fyysisyyttä ja varmistaa partiotyöskentelyn perustaitojen hallinnan.
- Matka on 10 – 15 km. Aikavaatimusta ei ole, aikapaine kohdistuu yölepoonne.
- Tämä ei ole väistämiskilpailu, teitä ei jahdata. Tavoite on karsia vain typeryydet. Liikkukaa huomaamatta, sivullisilta tai liikkuvalta partiolta tullut havainto vähentää partiolta 40 pistettä per havainto.
- Partio liikkuu koko tehtävän ajan koottuna. Jokaisen jäsenen on käytävä rastilla, tätä voidaan valvoa riistakameran / toimitsijan avulla.
- Huomioliivillä varustettua toimitsijaa ei tarvitse väistää.
- Rasteja ei saa siirtää, eikä niiden näkyvyyttä heikentää.
- Ilmoittaudutte tullessanne Pahkajärven puomilla, josta siirrytte majoitusalueelle lepoon.
Kokoonnutaan aamulla kello 06:15 Ensihoitoaseman edessä, valmiina päivän rientoihin.
· 20 pistettä / rasti (5 rastia): 100 pistettä
· Partion havaitseminen ennen majoitusaluetta vähentää 40 pistettä / havainto.
Maksimipistemäärä: 100

Toimitsijoita oli vähän ja rakennettavaa kohtuullisesti. Ajatuksena oli pamauttaa väki pois käsistä, jotta voidaan hoitaa valmistelut kunnolla. Siirtyminen oli ratkaisuna hyvä, työvoima todellakin tarvittiin muualle.

Rastit laittoi paikalleen prikaatin liikuntaupseeri, himosuunnistaja. Käveli reitin, autolla ajamisen ja sinne tänne tiputtelemisen sijaan. Sama kaveri muuten katsoi näytöltä koko yön miten kaverit maastossa etenivät, ja huolissaan oli. Koiratutkien avulla nähtävien reittivalintojen analysoinnin mukaan oli selvää, että monen suunnistus kaipaa reilua treeniä. Pimeässä on tehokasta katsoa linjoja joihin tähtää ja joihin törmää. Uria kannattaa käyttää. GPS on hyödyksi paikan määrittelyssä, mutta suunnan pitämisessä kompassi toimii paremmin. Palautteen perusteella suunnistus oli kaukana pimeätoiminnasta, valot olivat ahkerasti käytössä. Käyttikö kukaan valonvahvistinta?

Tehtävä oli kova. Yksi partio soitti neljän viiden välillä, että heillä on 9 kilometriä matkaa, eivät ehdi mitenkään perille. Sovimme autokyydistä ja kaverit ottivat unta palloon. Zero points. Toinenkin partio poimittiin autoon. Zero points. Kaikille muille tuli täydet.

Maastoon oli hankala laittaa montaa täsmälleen samanarvoista rataa, joten päädyin laittamaan kisaajat liikenteeseen kahdessa erässä. Muuten olisi mennyt peesaamiseksi. Tätä tuki myös kuljetuskalustomme rajallisuus. Lisäksi aiempi ryhmä aloitti seuraavan päivän tehtävät aamulla aiemmin ja myöhempi ryhmä myöhemmin. Tämä näkyi myös aamun taukopaikoilla makuupussien käytössä.

Itsellä on samalta alueelta ihan reilusti yösiirtymäkokemusta täydellä varustuksella ilman GPS:n apua, ja yksi yhdeksästä prikaatin koko saapumiserälle jaetusta suunnistusmerkistä, lisäksi pimeässä huonosti hakatussa maastossa risujen seassa eteneminen on sekin tuttua – oli pokeria laittaa lauma etenemään. Kuten sanottu, sain etukäteen kärkkäitä yhteydenottoja sen suhteen, että kisoissa tulee olla varustuksena liivit ja kypärä. Jätin ne tarkoituksella pois, jotta fyysinen kuorma pysyy asiallisena.

Toinen tarkoitus siirtymiselle oli lauantain rasitustason nostaminen. Mielestäni sotilastarkka-ammunnan SM -kisat tulee suunnitella siten, että voittajaksi valikoituu henkilöitä, joilla on sotilastoimintaan riittävä fysiikka. Hankaluutena on, että homma on kuitenkin testattava lyhyen viikonlopun aikana. Havaintojen mukaan jokaisen fysiikka riitti. Muutama ruhjoi itsensä, mutta saman teki muutama myös valoisalla.


Ammunta 1: 600 metriä
Tämä tuli korvaajarastina edellisviikolla laiterikon takia pois pudonneen 400 m liikkuvan maalin tilalle. Kosanderi olisi halunnut toteuttaa tämän ilman järjestyksessä ampumista. Pidin pääni. Ideani oli pakottaa partio tekemään yhteistyötä ammunnan ja havainnoinnin myötä. Kosanderin idea oli nostaa ampumakorkeus ja kieltää rakenteisiin nojaaminen. Mielestäni tämä oli toteutettava idea ja näin myös tehtiin. Jo pelkkä keppi tai yksi kivääri pystytukena olisi poistanut pahimmat vapinat, samoin VilleV:n taannoin mainitsema hihnatuki. Vaan tässä tuli nähtyä myös jotain sellaista mikä meni omalta mielikuvitukselta ohi: 600 metriä pystystä täysin vapaalta, ja osumiakin tuli!

Kävi mielessä, että radan olisi saanut käyttöön sitenkin, että olisi aloittanut ammunnat maaleilta ja sieltä olisi sitten irtauduttu tulta käyttäen eri ampumatasoille, aina 600 metriin asti. Tuntui turhan raskaalta, jätin pois.

Tuota 600 metrin rataa on kuulemma myös mahdollisuus käyttää jatkossa treenaamiseen. Selvitetään.


Tiedustelu 1 (auto)
Nykyjoukot liikkuvat pitkälti ajoneuvoilla, joten tarkka-ampujienkin on oleellisen tärkeää osata toimia ajoneuvosta käsin. Tilasin ihan mielekkyyttä tavoitellakseni RG32M –ajoneuvoja, peruskalustoa tuli, hyvin toimi. Tehtävästä tuli vain vähän palautetta, eli ilmeisesti pelasi ok. Alussa satuttiin onneksi paikalle, kun kuski oli jättämässä partiota väärään paikkaan, ilman kartan katsomista. No, ajoneuvoon nouse ja matka jatkui.

Autosta tuli tähystää matkalla näkyviä kohteita. Reitti oli useita kilometrejä ja rastin idea oli, että partio johtaa auton liikettä. Mun puolesta partio olisi voinut ajaa reitin vaikka useampaa kertaan, kunhan pysyvät ajassa. Kohteet oli tarkoitus laittaa eri etäisyyksille urasta, mutta ne oli sitten asennettu melko lähelle sitä. Kohteina oli noin 200 mm x 150 mm pressukankaalle painetut kahden numeron koodit. Pidin kohteet yksinkertaisena, jotta niistä on mahdollista saada selvää jokaisen kalustolla. Perinteisesti tähystettävänä on esineitä ja asioita, mutta se toimii käytännössä huonosti, jos alue on täynnä kaikenlaista romua. Kun tähystyskohteet erottuvat kaikesta muusta, tehtävä saadaan kisateknisesti hoidettua hyvin.

Matkalla oli siis 5 kohdetta, jotka tuli havaita ja paikantaa. Paikannus siksi, että tiedustelutieto on käyttökelpoisempaa, kun se sisältää paikkatiedon.


Ammunta 2: Uran suunnassa.
Halusin kisaan laajoja tuliasema-alueita, joiden sisällä partioiden on mahdollista suorittaa hyvin tai mokata. Perinteisissä kisoissa tuliasemapaikka on pieni, ja edellyttää varsin vähän maastolukutaitoja – menet vaan makaamaan siihen, mihin näytetään. Suurin osa tuliasema-alueista jäi turhan pieneksi, mutta Uralla oli pitkä tuliasema. Ideana oli, että osa maaleista näkyy vain osasta tuliasema-aluetta ja mikäli maalit jäävät löytämättä, partion on tehtävä päätös siirtymisestä. Maalien määrä oli kuitenkin ilmoitettu tehtävänannossa.

Partiolla oli hyvin aikaa valmistautua toimintaan. Yllättävän moni jätti ajan hyödyntämättä mm. karttatiedusteluun ja etäisyyksien mittaamiseen eri maastonkohtiin, kaikilla oli kuitenkin kartat ja monilla GPS-laitteet. Yksi partio sai kaukana olevista maaleista täysin eri mittauslukemat (maali oli yli tonnissa, toisella oli ysisatanen arvo, toisella kuussatanen), mutta huomio kiinnittyi lähinnä tulittamiseen. Rastin jälkeen makasivat hylsypatjalla. Nopeasti opittua: Jos arvioinnit heittävät rajusti, niin pikatilanteessa voi toki koittaa saman tien molemmilla arvoilla ja korjata sitten sen jälkeen. Vaan jos maali kaatuu, niin kumpi ase on kohdallaan ja kumpi kaipaa parempi arvoja? Samoin jatkotilanne, ohi ampuminen voi johtua huonosta laukauksesta, etäisyys voi olla oikein. Ja tilannetta tuskin kannattaa paikata ampumalla jatkossakin vain yhteislaukauksia, jolloin virhe jää selvittämättä. Yhteislaukausten etu puuttui pisteidenkin puolesta, joten toisen odottaminen oli ehkä hieman huono idea.

Lähimaaleista väki veti välillä rajusti ohi. Säädöt edelleen tonnissa / pystyn ampuma-asennon ja laukaisun virhettä?


Tiedustelu 2
Jätettiin pois. Hyvä päätös, siirtymiseen varattu aika oli joillekin tiukka jo ilman tehtävääkin. Maasto oli hankala.


Ammunta 3: Häirintä
Halusin epäsuoraa tulta mukaan, koska tulenjohdon perusteet ovat nykyään tiedusteluporukalla vakiojuttu. Rastille tuli valvojaksi epäsuoran tulen kaveri, joten rutiinit saatiin hetkessä kuntoon. Ensimmäisen parin jälkeen tarkistettiin pisteidenlaskuperusteet ja homma oli siinä. Rastin ongelma oli turhan pitkä siirtyminen odotuspaikalta rastille. Tämä toi pientä ongelmaa aikatauluihin. Alkuperäisellä ajatuksella maalipisteitä oli kaksi ja maaleja paljon, mutta kärrypolku jäi kauas maalialueesta, joten maalien määrää laskettiin rajusti. Toinen maalipiste jäi pois muuten vaan. Oli myös juttua tulen siirtämisestä, sekin jäi pois.


Ammunta 4: Hyökkäys
Tässä oli ajatus teettää perinteinen rymytehtävä, nopealla havainnoinnilla ja tunnistuksella. Monta maalia, tuliaseman vaihto jne. Lisäksi maastossa oli vaunun raato, joten sekin oli luontevaa ottaa mukaan. Pyysin sinkohommiin harakkeja tai sisäpiippuasetta, kumpikin jäi pois. Harmi, harakki olisi ollut messevä juttu.

Pientä säätöä ohjeistuksessa, mutta itse ammunta oli palautteen mukaan monen mieleen. Onhan se aina kiva liikkua ja ampua. Maalin tunnistamista ja tarkkaa tulenavausta pakotin sillä, että ensimmäisestä tiputuksesta sai enemmän pisteitä. Merkitty ensimmäinen maali siksi, että tällöin tuomari osaa katsoa oikeaan kohteeseen ja tulos on helppo varmistaa.


Ammunta 5: Komentaja
Tämän tehtävän ajatus oli sallia runsas valmistautumisaika, joka takaa massiivisen tehokkaan tulenavauksen. Haasteena pitkät matkat ja maalien suuri määrä. Maalit olivat todella helposti havaittavissa, joten ajattelin, että aika voidaan käyttää arvojen päättämiseen ja tulitoiminnan jakamiseen.

Rasti oli muuten ensimmäinen, minkä prikaatin komentaja tuli katsomaan. Naurahti ihan aidon oloisesti, kun kerroin rastin nimen ja tarkoituksen. Ensimmäisenä lihava maali alas.

Tässä rastissa korostui tähystysvälineiden käytön osaaminen – pienellä näkökentällä on hankala skannata aluetta ja maalien etsiminen saattoi tuntua hankalalta. Kiikarit toimivat loistavasti.


Ammunta 6: Veden yli
Osa jutuista vedettiin lonkalta. Esim. tämä jäi pois maastontiedustelusta, kun piti saada uusi ammuntapaikka. Paikan päällä vähensin saman tien maalit puoleen, kun työmäärä ei vaan ollut puolusteltavissa.

Esimerkkilasku: Jasterin kantomatka oli + 100 metriä autolta. Suunnitelma oli kuudelle laitteelle. Vitukossa ja pettävällä pohjalla pystyy kantamaan kerralla yhden laitteen, tai sen levyt. Yksi menopaluu on reilu 200 metriä, ja reissuja olisi tarvittu 2 per laite. Eli yhteensä 2,4 kilometriä. No, maalit on levällään, joten heitetään vaikka kilsa lisää: 3,4 km. Vaan peijakkaat tarvitsevat vielä maastonpohjan takia hiekkasäkit eteen. Niitä vie harvempi enemmän kuin yhden kerrallaan ja säkkejä tarvitaan yhden levyn eteen useampia. Kuudella maalilla oltaisiin oltu hetkessä pitkälti yli 10 kilometrissä pelkkää kävelyä, vaikka tie oli ihan vieressä. Tämän päälle karsimiset. Hahmotatte varmaan.

Rastin alkuperäinen idea oli osoittaa maalit toisesta sijainnista ja siirtyä sieltä tuliasemaan. Kulman vaihtuminen ja maalien katoaminen tuottavat hankaluuksia. Tuplamaalin samanaikainen pudottaminen oli taas näitä tulenavauksen tehostamisia. Jos ajattelee oikeaa useamman maalin tilannetta, niin kohteiden maastoutuminen laukauksen kajahtaessa on luonnollinen juttu – tehokas tulenavaus on tärkeä taito.


Ammunta 7: Tykistöasemamäkijumppa
Alueella oli tykkejä, halusin käyttää niitä elävöittämään tehtävää. Mäkijumppa oli mun idea, tykinlaukauksilla peittäminen Finnilän. Pohdinnassa oli myös maastokulman hyödyntäminen pieniä maaleja ampuen. Jasterit ovat kuitenkin kisateknisesti helppoja maaleja, joten ammuttiin niitä, maastokulma jäi hyödyntämättä. Esim. toimitsijoiden juoksuttaminen jokaisen ammunnan jälkeen tuota mäkeä alas ja ylös olisi ollut raju aikatauluongelma.

Rastitoimintaa käytiin säätämässä, mutta se jäi silti hieman laveaksi. Yhteen tilanteeseen jouduttiin puuttumaan uusimalla ammunta.

Alun perin sijoitin pari kohdetta kauemmalle mäelle. Rastia pystyttäessä tuli mieleen, että mitä hyötyä, kisassa oli muutenkin jo aika pitkät ammuntamatkat. Maalit iskettiin tykin viereen. Hyvä päätös.

Ammunnan ajoitus ”tykinlaukauksiin” on hankalaa, ja hankalammaksi sen teki raju mäkijumppa juuri ennen ammuntaa. Kohteiden etsintä tuotti yllättävän paljon töitä.

Raskaudesta huolimatta ammuntatoiminta oli hienoa!Tiedustelu 3
Viisi kohdetta, puolitoista kilometriä kävelymatkaa ja tunti aikaa. Omana intressinä oli testata partioiden 360 havainnointikykyä. Kohteet olivat turhan lähellä tietä, mutta tehtävänä ok. Ideana oli lisätä suoritettavien tehtävien määrää sitomatta siihen rastihenkilökuntaa.


Perjantain sauna, sode ja grillaus
Väki tuli paikalle aika kaukaakin ja osalla työt jatkuivat jo maanantaina. Kunnon repiminen on paikallaan, mutta tässä vaiheessa kaikille oli ihan ok, että kevennetään kuormitusta.

Laskin lauantain aikataulun siten, että kun ammunnat loppuvat suunnitelman mukaan 17:30, saadaan kaikkien vatulointien jälkeen lopetettua joskus kasin kieppeillä. Aika-arvioni heitti yllättävän vähän.


Naamiointi
Alkuperäinen ajatus oli teettää häivetekninen harjoitus valvontatekniikkaa vastaan. Ihmissilmin samassa maastossa tehty etenemisen valvonta on harvemmin tasapuolinen. 16 partiota kuluttaa maastoa ja tähystäjä harjaantuu. Tästä syystä myös rasteilla liikkumisen arviointi jätettiin suosiolla pois. Takavuosina on havainnut, että matalana liikkumista on älyttömän hankala tuomaroida tasapuolisesti, toki matalana liikkumisen onnistuu pakottamaan kulkureitin päälle pingotetun naruhässäkän avulla, mutta porukka pitää siitä aika vähän. Miksi teettäisi sellaista, mitä on vaikea valvoa.

No, kun tekninen valvonta jäi sitten toteutumatta, tein toimitsijamäärän ja käytettävissä olevan ajan puitteissa nopean kompromissin.

Kerroin mitä tulen arvioimaan ja näytin maaston, johon naamioinnin on sovittava – ja annoin 15 minuuttia aikaa. Maaston katsoin etukäteen soveltuvan edustamaan alueella sijaitsevaa normaalitilassa olevaa kasvustoa. Vartin kuluttua otin porukan puolikaareen ja käytiin juttuja läpi. Välineiden ja varusteiden muoto rikottu, heijastukset estetty, hartialinja häivytetty, maastoon soveltuvat värit, iho peitetty. Puolikaaressa näki aika hyvin suhteuttaa jutut keskenään ja merkkasin aina, kun joku juttu pomppasi silmiin. Aurinko oli täysin pilvessä, joten sen suunnan merkitys poistui. Esim. heijastuksia pomppasi silmiin joka puolelta kaarta, pistin ylös tasapuolisesti– oli lähteenä sitten mikä tahansa. Kello, aseen lukko, ranteessa oleva suoja.

Värit siirryttiin katsomaan antamaani maastoon.

Jos haluaa jotain parantaa, niin hartialinjan ja esim. makuualustojen muotojen rikkominen ovat varmasti helpoimmat jutut. Pari varpua / havua sinne tänne ja homma on nopeasti hoidettu.

Helpon vertailun lisäksi tehtävä tehtiin kootusti myös siksi, että sen avulla saimme hyvän ryhmäkuvan, sekä partiokoossa otetut röllikuvat kaikista.Tehtävälomake
Kisaajille ilmoitettiin etukäteen mihin opukseen sotilasosaamisen arviointi perustuu. Valitsin Taistelijan oppaan siksi, että se on kaikkien saatavilla ilman ongelmia ja sisältää vain ja ainoastaan asiaa – ja on kaukana nippelitiedosta.

Varmuuskulma, RK:n tähtäimen siirto, viuhkapanoksen turvallinen käyttö, punaisen valopistoolin patruunan tunnistaminen pimeässä, toiminta miinoitteessa, vaarallisen kohteen tunnus, miinoista varoittava merkkivalo, ilmahälytyksen merkki tai kylkipanoksen ja kessin käytön rajoitteet ovat jalkaväkitaistelijalle kuuluvaa materiaalia, siis tarkka-ampujallekin tärkeitä asioita tietää.

Toki kysymyspatteristoa käytettiin häikäilemättömästi myös siihen, että sen avulla sain teille eroja, jotta lauma lähtee hillitysti rymyämään kohti Takaloiria.


Tiedustelu 4
Tämä oli taas näitä 360 havainnointijuttuja. Toissijainen tehtävä oli rauhoittaa Takaloiriin siirtymistä. Pelkkä juoksukilpailu olisi ollut mielestäni tylsä.


Ammunta 8: Oman toiminnan suojaus
Riviryhmäammunta on perinteinen tapa mahdollistaa pitkät kytikset tasapuolisilla sääolosuhteilla koko porukalle. Pientä elävöittämistä kaivataan.
Mietin, että sotilastoiminnassa oman toiminnan suojaus on rutiinijuttu, sovelletaan sitä. Tilasin 2 kilon savurasioita. No, väliin jäi. Sammuttimien ampumista oli testattu jo aiemmin, joten laitettiin niitä.

Pohdin rastin palkitsemaan kovan suorituksen sillä, että nopeimmin paikalle päässyt saa valita parhaan maalin ja paikan sääolosuhteet ja sammuttimien sijoittelu huomioiden. Tämä toimi hyvin. Hieman ihmetyttää, että partiot rentoutuivat odotteluun – tuulien ja etäisyyksien tarkasteluun ja taktiikan pohtimiseen näytettiin kuluttavan aika vähän energiaa. Pientä karsimista lukuun ottamatta myös ampumapaikkojen fiksaus oli olematonta.

Sain etukäteistä kritiikkiä siitä, että ampuma-aikaikkunan päättyminen on kilpailijoiden vastuulla. Toimi loistavasti. Sotilashommissa moni asia on aikasidonnainen. Kellon seuraaminen kuuluu perustaitoihin.

Jauhesammuttimien toimivuutta epäiltiin korviini vielä hetki ennen ensimmäistä vihellystä. Ai sairas, että tuli hyvä mieli, kun homma toimi – possahdus peitti puolet maaleista pimentoon! Olin laskeskellut, että tilanteessa tömäykset voivat jäädä tulematta, koska kaikki yrittävät vain hyviä osumia omin maaleihinsa – siitähän ne pisteet tulee. Onneksi ahneita löytyi!


Pistelasku
Meni hyvin. Päätuomarin valinta osui kohdalleen ja JoPokin oli virkeänä koko viikonlopun ajan. Suosittelen ottamaan rutiiniksi tarkastaa pisteiden palautusvaiheessa rastien toteutuneet käytännöt. Pienikin muutos alkuperäisistä suunnitelmista voi aiheuttaa päänvaivaa laskennalle.


Ajan painottaminen ammunnoissa
Jos rasti kestää 15 minuuttia, se kestää vähintään sen 15 minuuttia. Jos se on aikasidonnainen ja maksimiaika on 15 minuuttia, joku voi tehdä sen viidessä ja joku 10 minuutissa. Tämä auttaa aikataulussa pysymisessä. Meillä oli kova työ pysyä aikataulussa nykyjärjestelyilläkin.


Huolto
Toimi hyvin. Pientä änkyrää oli alussa ja ongelmia oletettiin olevan sellaisissa asioissa, joissa tahtotila oli alun perinkin ollut täsmälleen samansuuntainen. Loppua kohden kaverit alkoivat luottamaan johdon toimivuuteen ja pyrkimykseen tehdä homma asiallisessa aikataulussa läpi. Tämä lisäsi rajusti hymyilyä. Hatunnosto näille kavereille.


Kilpailijoiden ohjeistus
Etsin pariin kertaan kaikki partiot käsiin kertoakseni heille seuraavasta liikkeestä. Mun mallin mukaan on parempi, että yksi liikkuu, kuin että kerätään pikkujuttujen takia koko porukka yhteen. Samalla näkee myös porukan taistelukunnon ja pystyy tekemään kuntoon liittyviä kysymyksiä, jotka voi porukan edessä tehtynä olla osasta kiusallisia.


Toimitsijoiden ohjeistus
Osa tehtävistä jaettiin lennosta, kun Pv:n väki tahtoi vaan, että nimeämiset tehdään. No, niitä sitten järkiperäistettiin tilanteiden edetessä.
Osa vastuista meni uusiksi, kun lumipalloefekti alkoi etenemään perjantain saapumisaikataulujen muuttuessa. Harvempi oli koko ajan ilman hommaa ja harvempi teki töitä tauotta.

Toimitsijat olivat hyvää porukkaa. Kaikille oli mahdotonta laittaa tarkkoja hommia etukäteen, kun oli epävarmaa, tuleeko sieltä paikalle minkälainen kahden vasemman jalan kaveri – vaan kaverit olivat positiivisia yllätyksiä.


Prikaati
Mä tykkäsin. Innostunutta kaveria riitti, kenraalia myöten. Meikäläisen tapa johtaa on kaukana Pv:n manuaalista, tämä aiheutti Pv:n kavereille alkuvaiheessa selvästi pientä harmitusta. Alkukiireiden jälkeen yhteistyö alkoi kuitenkin toimia. Tykkään kellonaikojen lukkoon lyömisen ja mikromanageroinnin sijaan painottaa resursseja sinne, missä niitä tarvitaan. Jää turhat ”odotellaan tässä kokoontumista, että saadaan sovittua vastuut” -jutut pois. Epätietoisuutta lisäsi varmasti se, että pidin kisasisällön Pv:n kavereilta pimennossa kisaviikonloppuun asti. Sanoin, että teillä on täällä kavereita kisaamassa, poistetaan epäilyt siitä, että tieto vuotaa. Saman pimennon pidin toki muullekin porukalle, samanarvoisiahan me siviilitkin ollaan.


VEH-treenausta tarjolla
Tarkka-ammunnan kouluttajapankkiin kuuluvat (muut: liity) saavat laittaa hatun alle muhimaan pari ensi vuonna järjestettävää VEH-harjoitusta. Kenraalin aloitteesta saatiin jo MPK:n kautta kutsu mennä vetämään tarkka-ammuntaa prikaatin varusmiestarkka-ampujien kanssa samoissa partioissa toimien. Jounela hanskaa tämän.

Mä tykkäsin. Kisa meni hyvin. Nyt vaan laitatte tietonne jakoon, esittelette "taistelutekniikkanne", ammuntanne ja välineratkaisunne, sekä huomiot siitä, miten hassasitte mahdollisuudet ja miten onnistuitte kääntämään epäonnistumiset voitoksi. Takaan, että jakamalla omia ongelmia ja havaintojanne, kehitytte itse jakamaanne tietoa enemmän.

User avatar
JoPo
Site Admin
Posts: 689
Joined: Wed May 06, 2009 2:22 pm
Contact:

Re: Häyhä 2017 palaute

Post by JoPo » Wed Aug 30, 2017 2:44 pm

Täältä löytyy myös juttua kisasta: MPK Kaakkois-Suomi

User avatar
LSa
Killan puheenjohtaja
Posts: 1287
Joined: Sat Dec 31, 2005 1:13 am

Re: Häyhä 2017 palaute

Post by LSa » Wed Aug 30, 2017 3:27 pm

Lisätään vielä maaston karkea nimeäminen. Nopea nimeäminen helpottaa yllättävissä tilanteissa.

PYSSY
Posts: 399
Joined: Fri Dec 29, 2006 5:34 am

Re: Häyhä 2017 palaute

Post by PYSSY » Wed Aug 30, 2017 3:28 pm

Fyysisesti raskas kisa,mutta sen jälkeen taas arvostaa sohvaakin..
Ammunnat meni pääsääntöisesti erinomaisesti,suuri osa maaleista 1 nurin,mutta kisa sitten kosahti siihen,että auto tiedusteluun lähdettiin ekan,ja ohjeena oli tunnus ylös ja mitataan matka maaliin..?Tätä siinä mitatessa 20m päässä olevaa maalia vähän ihmetteli :) No pisteissä sitten näkyi,kun ne koordinaatitikin olisi pitänyt kuitenkin sitten laittaa...
rasti komentaja meni suht nopeaa nurin 9/10,mutta odotuksista huolimatta pojot jäi vaatimattomiksi..
veden yli sujui yhteislaukauksella nurin,mutta mutta...ei mitenkään 3 maalia löytynyt ei aseen 25x suurennuksella eikä katselukkikareilla,joten käteen meni,no points.. Ja tietovisa oli odotetusta nollilla,kun ei sitä taistelijan opasta ole tullut hankittua...
Itse ollaan tyytyväisiä siihen että ammunnat meni hyvällä pronsentilla käytettyjen laukausten määrään nähden,enemmistö 1 ja loput 2,osa 3laukauksella..
Tässä kisassa olisi pitänyt olla ulkomaan pareja mukana suunnistamassa :)

Leo
Posts: 36
Joined: Tue Mar 25, 2008 11:01 am

Re: Häyhä 2017 palaute

Post by Leo » Thu Aug 31, 2017 1:20 pm

Minkä takia 1 tiimi sai 1 rastilla mokamisen jälkeen mahdollisuuden suorittaa sama rasti uudelleen ja pisteiksi laskettiin kaikki pisteet, mitä ne toisella yrityksellä keräsi? Miksei toisella yrityksellä saanut vaikka 50% pisteistä, kun rasti oli kuitenkin jo nähty ja puoliksi tehty ekalla yrityksellä, eli iso osa uutuuden viehätyksen tuomista paineista oli poistettu? Miten se oli reilua peliä muille tiimeille? Olisi muuten sijoitukset muuttuneet, jos muutkin samassa mokanneet olisi tajunneet uusia, koska oli vastavalo, kaatosade, aurinkoinen keli, paha mieli, pilveä tai niin kova tuuli että rastin vetäjällä lensi tupee ja tekarit ojaan? Laittakaa nyt niin pitävät selitykset, että asia tulee kerralla selväksi, koska hetkellä on täysin epäselvää ja se aiheuttaa huhuja suosimisesta sekä uusijoiden paineensietokyvystä, mikä taas kyseenalaistaa niiden suorituksen ja sijoituksen.

User avatar
LSa
Killan puheenjohtaja
Posts: 1287
Joined: Sat Dec 31, 2005 1:13 am

Re: Häyhä 2017 palaute

Post by LSa » Thu Aug 31, 2017 1:43 pm

Niihin ongelmiin puututtiin, jotka havaittiin.

User avatar
LSa
Killan puheenjohtaja
Posts: 1287
Joined: Sat Dec 31, 2005 1:13 am

Häyhä 2017 palaute

Post by LSa » Thu Aug 31, 2017 1:49 pm

Kaikki kolme havaitsemaani tai selvästi tietoon tuotua ongelmaa korjattiin. Kahden ammunnan osalta tehtiin kompensaatio ensimmäisen osalta ja tehtävänantoa muutettiin muille, ja yhden havainnon osalta korjaus edellytti uusintaa.

User avatar
Kosanderi
Posts: 412
Joined: Mon Aug 06, 2007 9:25 am
Contact:

Re: Häyhä 2017 palaute

Post by Kosanderi » Thu Aug 31, 2017 2:41 pm

Ammunta 1 - 600m:

LSa ja muut näyttävät tuossa pohjustaneensakin jo rastin kulun, mutta kerronpa oman näkökulmani asiaan.

Rastin kulkuhan oli suurin piirtein seuraava:
Siirtyminen ampumapaikkaan, jossa reilun metrin korkuisen esteen yli piti ampua 8 jasteria ottamatta tukea radan rakenteista. Suorituksesta kellotettiin aika, jolla pisteet jaettiin. Osamääriä vertailemalla(suurempi = parempi) saatiin tulokset rastin suorittaneille partioille. 5 p. sai jokaisesta kaatuneesta maalista, 30p tulenavauksella kaadetusta oikeasta taulusta ja 30p oikeasta järjestyksestä(idästä länteen / oikealta vasemmalle).

En olisi itsekään uskonut, kuinka monta erilaista tapaa on suorittaa tällainen rasti. Kunnollisen tripodin käyttöä ei niin moni tehnyt, että sen käyttökelpoisuudesta vetäisin johtopäätöksiä sen enempää, kuin että varmasti toimii, mutta treenata sitäkin pitää. Parhaat tulokset tulivat ilmiselvästi siten, että kaverista otettiin tukea. Nopeimmassa suorituksessa tukimieskin nojasi vielä kivääriin, ja siten muodosti varsin stabiilin näköisen ampuma-alustan.

Paljon oli hajontaa ajankäytössäkin tällä rastilla. Nopeimman suorituksen ollessa vajaat 2 ja puoli minuuttia ei osa partioista ollut vielä siinä vaiheessa ampunut laukaustakaan. Osan tästä selittää varmasti se, että briiffiin oli osittain kätketty vinkki siitä, että kokonaisaika mitataan ja sitä saatetaan käyttää pistelaskennassa. Suoraanhan sitä ei sanottu missään vaiheessa.

Hieno suoritus oli se ykkösellä pudotettu oikea maalikin vapaalta kädeltä, mutta selvästi oli havaittavissa tämän vaihtoehdon valinneille väsymisestä johtuva hidas kokonaissuoritusaika.

Taustaa:

Lähtökohtaisesti meillä piti olla liikkuvaan maaliin ampumista, mutta ratalaitevian takia viime metreillä rasti ja rata vaihtuivat. Oma alkuperäinen ideani oli ammuttaa ainakin kahdesta eri paikasta eri asennoista himpun verran enemmän. Olisi riippunut täysin radan sallimista olosuhteista, ja nyt kun olen paikan nähnyt - 4 Jasteria makuulta h < 40cm , 4 Jasteria polvelta 40cm < h < 80cm, 4 Jasteria väliltä 80cm < h < 120cm ja lopuksi 4 Jasteria pystystä 120 cm < h.

Ilman hyvää syytä en olisi lähtenyt korostamaan maalihierarkiaa useamman samalla etäisyydellä olevan idettisen maalin kesken, vaan painottanut enemmän nopeutta tällaisessa kohtaamisessa. Järjestyksessä ampuminen toki vaatii ehkä jonkin verran enemmän kommunikointitaitoja, mutta kuten ennalta arveltiin, parhaat tulokset tulivat siten, että muut tukivat, kun yksi ampuu. Itse olisin mielummin nähnyt koko ryhmän kesken tehokasta aseenkäsittelyä. Samasta syystä juuri tietyn maalin kaatamista tulen avauksella en olisi painottanut. Kunhan joku olisi mennyt nurin olisi ollut OK minun puolestani.

Lopputulema:

Mutta koska jengi on ilmiselvästi pitänyt rastista, ei tämä voinut ihan päin mäntyä voinut mennä. Olen tässä vaiheessa myös tietoinen siitä, että rastia edeltävä yö ei olisi antanut parhaita mahdollisia eväitä liian monimutkaisten rastien suorittamiseen, joten joskus yksinkertainen on kaunista ja useimmiten toimivaa. Eipä mulla muuta...

Bolt-action
Posts: 43
Joined: Wed May 12, 2004 1:16 pm

Re: Häyhä 2017 palaute

Post by Bolt-action » Fri Sep 01, 2017 12:10 pm

Häyhä 17 oli ensimmäinen ta-kilpailu, johon osallistuimme kolmistaan; tosin partion runko-osat ovat kokeneet kovia jo vuodesta 2003 asti. Tänä aikana Häyhä-kilpailun formaatti on kehittynyt melkoisesti, samoin yleinen taitotaso. Ensikokemukset kolmihenkisyydestä ovat positiiviset, vaikka kilpailullisesti jäikin hampaankoloon.

Ennakko-info hoidettiin tänä vuonna pelkästään foorumin välityksellä, ja jälkikäteen tarkastellen tietoa oli riittävästi tarjolla. LSa:lle kiitokset rohkeasta pelinavauksesta kisojen kehittämiseen. Pahkiksen alkujärjestelyissä ja -puhuttelussa oli havaittavissa jonkin verran huojuntaa ja epävarmuustekijöitä, mutta tämä kuuluu asiaan eikä ollut mitenkään häiritsevää.

Maasto-osuus alkoi osaltamme odottelulla, jälkimmäinen erä tarkoitti käytännössä tunnin venailua ruokalan kupeella. Tuntui jonkin verran epäreilulta, että ensimmäinen osasto pääsi hyödyntämään illan valoisuutta alkumatkallaan. Jälkeenpäin tämä ei sitten ollutkaan niin merkittävää kuin etukäteen ajateltiin.

Karttatiedustelun perusteella suunnistusmatka näytti reippaalta, yli 15 km:n raapaisulta. Otimme kamelitaktiikan käyttöön eli paremmin jaksaville enemmän rojua reppuun. Lämmöntuoton takia ylävartalon vaatekerroksia kevennettiin reilusti. Ensimmäinen rastiväli oli hyvin murrostettu, ja sillä maastopohjalla ei kukaan olisi ehtinyt maaliin ajoissa. Hävitimme ko. maastoon myös Steinerin tuotteita, jotka onneksi löytyivät nyt viikkoa myöhemmin. Alku ei ollut lupaava. Rypemisen jälkeen tukeuduimme entistä enemmän teihin ja polkuihin, ja loppumatka eteni selkeän suoraviivaisesti. Suunnistustaivalta kertyi lopulta 20 km ja aikaa kului 6 h 50 min. Ehdittiin huoltaa reilun pari tuntia ennen lauantain varopuhuttelua. Kaikkia väsytti, mutta taistelukyky oli tallella.

Lauantain rastikierto sujui sinikäyrää mukaillen, välillä hyvin, välillä huonosti. Yleisenä havaintona kolmannen taistelijan tuoma havainnointilisä, ja toisaalta kommunikointihaasteet nopeissa tilanteissa. Harjoittelu saattaisi auttaa vaikeissa ampuma-asennoissa ja olosuhteiden arvioinneissa. Kalustomme koostui kahdesta pitkän matkan pulttilukosta ja pikku-arskasta. Niiden osalta emme jääneet jälkeen muista, Steinerin binokuläärejä olisi kieltämättä kaivattu lauantain tuliasemissa.

Ammuntatehtävät oli mielenkiintoisia, monipuolisia ja riittävän selkeitä tehtävänannoiltaan. Toimitsijoille plussat asenteesta! Hyvä että päästiin ampumaan myös uusissa maastonkohdissa ainaisen Rosoharjun lisäksi. Samoin oli positiivista, että myös tukiaseelle tuli oikeasti käyttöä. Olosuhteet vaihtelivat, välillä oli tyyntä, välillä tuulisempaa ja sateista. Vesistörastilla oli vaikea löytää kolmatta peltiä, kuten edellä todettiin. Samaisella rastilla sattui myös hetkellinen aserikko mikä esti yhteislaukauksen. Näitä sattuu.

Rastien väliset koodienmetsästykset olivat ihan mukiinmenevää oheistoimintaa, ajoneuvosovellus paremmasta päästä. Sunnuntain naamiointi ja tietovisa, no jaa. Meiltä ne sujuivat, ei isompaa mutinaa niistä. Viimeisen ammunnan piti olla helppo koska päästiin kolmeen otteeseen tuuttaamaan pahvia ihan huolella. Mutta taas huomattiin miten puolihuolimattomuus ja "kyllä-se-ennenkin-on-osunut" -asenne voi kostautua. Ilmeisesti kohdistukset olivat jonkin verran pielessä tai tuulikorjaus meni pitkäksi. Tehtävänä A8 oli siis hyvin opettavainen.

Kilpailussa oli erittäin hyvää sen sotilaallisuus: fyysisyyttä oli riittävästi ja sotilaan perustaitoja mitattiin monessa paikassa niitä sen erityisemmin alleviivaamatta. Enää ei hierottu patruunoiden kanssa vaan partio huolehti suhteellisen itsenäisesti toiminnastaan ja aseturvallisuudestaan tuliasemassa. Fyysisesti mentiin varmaankin uudelle tasolle pitkän pimeäsuunnistuksen ansiosta. Toisaalta jälkimmäisen yön pitkä lepo tasasi rasitusta, joten sunnuntaina olo oli virkeämpi kuin monessa muussa Häyhässä. Ensimmäisen osuman painotus on hyvä asia, ja se oli mukana melkein joka rastilla. Sen sijaan sra-pistelaskusysteemi (aikafaktori) jäi meille osin kirkastumatta, joten lopputuloksissa yllätyimme sen merkityksestä. Ei sillä etteikö aikapainetta pitäisi olla, mutta ehkä sen arvosteluperusteen voisi tuoda selkeämmin esille alkubriifissä.

Kokonaisuutena erittäin hyvä kilpailu, ja siitä suuret kiitokset LSa:lle, muille toimitsijoille sekä KarPr:lle! Samoin onnittelut parhaille partioille ja kiitokset kanssakilpailijoille mukavista hetkistä tauoilla.

Toivottavasti Rovalla nähdään.
- Partio 6 -PS. Viimeisen ammunnan pahvitaulu jäi näkemättä. Jos siitä on jollain toimitsijalla kuvia, niin Oscar kiinnostaisi kovasti.

User avatar
LSa
Killan puheenjohtaja
Posts: 1287
Joined: Sat Dec 31, 2005 1:13 am

Re: Häyhä 2017 palaute

Post by LSa » Sun Sep 03, 2017 7:53 am

Sääntöjen edellyttämä Reserviläisurheiluliiton raportti:

Häyhä 2017, tarkka-ammunnan SM | Pahkajärvi 25.-27.8.2017

"Kisa oli ehdottomasti vaativa. Koin kisan aikana hetkittäin samankaltaisia fiiliksiä, kuin pidempien matkojen triathlon-kilpailuissa joskus aiemmin." -kommentoi kisan fyysistä puolta kestävyyslajeissa SM-mitaleja omaava, kansainvälistäkin kisataustaa omaava rautainen ammattisotilas, pitkän linjan jalkaväen kouluttaja.

Tänä vuonna Häyhän teemana oli tiedustelu, yksi tarkka-ampujan käyttötavoista. Partioiden osaamista testattiin viikonlopun aikana useilla ammuntapainotteisilla, kohteen havaitsemista, tunnistusta ja paikannusta vaativilla tehtävillä. Kilpailijoiden lisäksi testissä oli koko kisakonsepti - Häyhä on perinteisesti järjestetty tarkka-ampujaparin suorituksia mittaavana, tänä vuonna kisasäännöt mahdollistivat osallistumisen myös kolmen hengen tarkka-ampujapartioina. Kokeilu on osa kisatoiminnan kehitystä, kolmen partiot mahdollistamalla kisaan voidaan ottaa kilpailijoita mukaan puolet enemmän mitä ennen. Osallistujamäärän kasvattaminen on tarpeen - kisan järjestäjänä toimiva Tarkka-ampujakilta kasvaa tasaisesti, ollen yli 500 jäsenellään jo yksi Suomen suurimmista reserviläisyhdistyksistä.

Kolmen partioiden testaaminen toimi samalla osana Killan tarkka-ammunnan kehitysmahdollisuuksien tarkastelua. Puolustusvoimat varustaa tarkka-ampujaparinsa pulttilukkoisella kalustolla, ja mahdollinen kolmas partion jäsen on lähinnä rynnäkkökiväärillä varustettu kouluttamaton / pikakoulutettu suojamies. Harrastajapuolella teknologisen kehityksen hyödyntäminen on suoraviivaisempaa, esim. jokaisen kärkipään partion kalustossa oli itselataava, jonka pitkän matkan suorituskyky ylittää RK:n ominaisuudet. Partion kaluston soveltuvuus kontaktietäisyydeltä aina reilusti yli 1000 metrin etäisyyksille, partion jäsenten ristiinkoulutus ja kevyt tulenjohtokyky havaittiin alustavasti antavan partiolle potentiaalia toimia reilusti perinteistä mallia tehokkaammalta tavalla - alustavasti voidaan sanoa, että tekniikan kehitys vaikuttaa mahdollistavan tarkka-ammunnan taktiikan kehityksen. Havaintomateriaali on toki kapea ja aihe edellyttää lisäselvityksiä.

Kilpailuun osallistui 45 henkeä, jotka olivat jakautuneet 13 partioon ja kolmeen pariin. Kilpailun fyysisyydestä huolimatta vain yksi pari keskeytti fyysisiin ongelmiin. Heilläkin keskeytyspäätös osoitti hyvää harkintakykyä ja tarkka-ampujille ominaista päätöksentekomallia: parempi on jättää laukaisu tekemättä, jos tilanne on sitä vastaan.

Kilpailuun osallistuvien kisaajien osaamistaso on kasvanut vuosien varrella tuntuvasti. Vaikka kisa on reserviläiskisa, mukana oli tänäkin vuonna mm. useita poliiseja ja ammattisotilaita. Jälkipuinnissa oli havaittavissa, että kisa oli omiaan palauttamaan ammattisotilaiden uskoa reserviimme, jo pelkkä kisan läpäisy oli suora osoitus erinomaisesta suorituskyvystä. Kisassa oltiin silti tukevasti perusteissa kiinni, fyysisyydestä ja sotilastaitoja mittavasta luonteesta huolimatta kisa on edelleen osaavien ampujien kenttää.

Vapaaehtoisten tuomareiden ja toimitsijoiden lisäksi kilpailua tukivat Karjalan prikaati, Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen Kouvolan koulutuspaikka, NorDis, Reserviläisurheiluliitto, Ruokolahden Reserviupseerikerho, Tracker, Vandernet, Varusteleka ja Viranomainen - iso kiitos heille!

Häyhä 2017 kilpailun johtaja
--

Post Reply