Piipun puhdistuksesta

Aloittaja Elu, toukokuu 29, 2024, 19:45

« edellinen - seuraava »

Elu

MPK kurssin piipun puhdistus tehtiin aika huolella. Tästä heräsi kysymys, että miten konkarit tapaa tehdä piipun puhdistuksen? Miten usein olisi syytä tehdä kuparin poisto?

Mitä aineita olette todenneet olevan hyviä piipun puhdistuksessa?

Ellen nyt aivan väärin muista, niin kurssilla ensin tulpilla puhdistettiin ensin enimmät, sen jälkeen nylonharjalla öljyt piipuun ja kun oli hetken vaikuttanut, niin sitten messinkiharjalla noin 10 kertaa ja lopuksi niin paljon tulppia että tulppa suht puhdas ja lopuksi nylonharjalla öljy piippuun.

Ärmätti

Putsaan pulttilukot (keskisytytteiset) joka ammunan jälkeen Boretech eliminatorilla. En poista kuparia erikseen tällöin koskaan. Yksinkertainen ja toimiva tapa ainkin minulla ja käynti pysyy hyvänä koko ajan

HJu

Magnum-kalipereilla teen kuparinpoiston 100-150lks välein. Miedommilla luokkaa kerran vuodessa eli noin 500 -1000lks välein. 223:lla ammun enemmän mutta putsaan senkin kuparista max kerran vuoteen koska piippu ei juuri kuparoi.
Terveisin,


HJu

metsienmies

Itse käytän boretechin c4 ja eliminator aineita, aivan helkutin hyviä. Purkeissa on ohjeet miten käytetään, mutta lyhkäisyydessään 3-4 tulpallista c4 piippuun ja nylönharja kostutettuna c4 10-15 vetoa, antaa istua vaikka 15min ja tulpalla kaikki hiilinoki pois. Sit jos haluaa kuparinpoistoa tehdä niin eliminatorilla sama homma.

Itse puhdistan aikalailla joka käyttökerran jälkeen, mutta nyt testasin pysyykö käynti ja vauhdit 200lks piipussa (lähinnä kisoja varten ettei tarvii puhdistella kisapäivien välissä) ja toimii. Mutta ihan sopiva puhdistusväli voi olla esim 100-200lks. Hiili on se tappaja, joten sen otan pois. Riippuen piipusta kuinka paljon kuparia kerää että kuinka usein sitä tarvii poistaa. Mielenkiintonen aine mitä testais olis thorro clean.

Elu

OK, eli teettekö siis tuon puhdistus operaation muuten vastaavasti kuten MPK:n kurssilla, vai poikkeaako se jotenkin? Ennen ammuntaa tulpilla öljy pois.

Elu

Käyttääkö esim. Metsienmies messinkiharjaa? Vai riittääkö tuo Boretech?

Jullimus

Täytyy kompata metsienmiestä. Perusputsaukseen käytän boretech c4 carbon removeria samaan tapaan. Toimii messinki tai nylonharjalla. Tikan takopiippuun ei juurikaan kuparoi niin sitä kuparinpoistoa tulee tehtyä harvemmin, pari vuotta taitaa olla edellisestä kerrasta.

Perus aseöljy on oikeestaan aika surkea piipun puhdistuksessa, koska hiilikarstaa alkaa kertyä rihloihin ja muodostaa hiilirenkaan ylimenoon, joka ei lähde aseöljyllä harjaamalla.


metsienmies

Lainaus käyttäjältä: Elu - toukokuu 29, 2024, 20:28
Käyttääkö esim. Metsienmies messinkiharjaa? Vai riittääkö tuo Boretech?

Käytän pelkästään nylon harjoja. F-class miehiltä lukenut että messinkiharjaan jos tarttuu kovia hiilinokareita voi pahimmillaan naarmuttaa piipun sisäpintaa. Joka työvaiheen jälkeen aina puikon kuivaus/puhdistus liinalla ja harja kannattaa putsata alkoholilla tms käytön jälkeen. Lukon sulkuolat rasvaan lupus teflon rasvalla

MOj

#9
Lainaus käyttäjältä: KJJ - toukokuu 29, 2024, 21:32
https://www.youtube.com/watch?v=6amjyUHjN8s&ab_channel=PassionForRifles

Hyvää esimerkkikuvaa siitä, mihin kuntoon piippua ei saa päästää.

Edit: oma näkemys piipun huollosta on, varsinkin jos on laatupiippu:

- puhdista oikein ja vakioidulla tavalla joka kerta ampumisen jälkeen.
- piipun voi pilata "sarjatulella". Jatkuvasti nopeaan tahtiin ammutut kovapaineiset 5lks sarjat jo voivat tuhota
  piipun. Itse en ns. pikatulella yli 3lks sarjoja ammu. Kilpailut erikseen.


Markus

Voitko täsmentää miten ja miksi piippu pilaantuu jos ampuu nopeaan tahtiin?

MOj

Ylimeno palaa. Johtuu lämpötilan ja paineen sekä ruutilaadun yhteisvaikutuksesta. Piippu ja ylimeno kestää huomattavasti pidempään kun pysytään lämpötiloissa maltillisissa rajoissa. Kun piipun sisäpinta muuhun materiaaliin nähden lämpenee riittävästi, alkaa pinta ns. rapautua ylimenon ja sen jälkeisen rihlojen osalta, mikä taas ymmärrettävästi vaikuttaa tarkkuuteen. Vaikutuskeinot ovat ettei ammu piippua liian kuumaksi, sekä käytettävä ruudin laatu ja määrä.

super varmint

Tuolla videolla akkukoneella tapahtuva harjaus ei käy mun järkeen yhtään.... eikö se nyt ole paljon järkevämpää työnnellä sitä harjaa laakeroidulla puikolla niin että se seuraa mahdollisimman hyvin rihlaa puhdistaen nurkatkin....? Ja tuohan pyöristää palkin nurkkiakin hiilimössön kanssa pyöritellessä.....
Leveän näköinen rihlapalkki tuollaisessa kriegerissä....
Tuli kanssa hommattua tuollainen Teslong ja on kyllä mainio vehje, mikä sitten johtaakin kysymykseen.... mistä noita Boretechin litkuja saa, pikku googlettelu näytti joka Suomalaisen liikkeen saldoksi pyöreän nollan  ::)

Markus

Urosella näyttäs olevan ainakin eliminator ja copper remover hyllyssä

MOj

#14
Boretechin aineet ovat erittäin hyviä, mutta... jos omilla puhdistusrituaaleilla (joka ammunnan jälkeen) käytän joka kerta esim. carbon removeria menee piippu ns. "pellille" niin se näkyy ensimmäisissä laukauksissa taululla ennen kuin käynti vakiintuu vs. siihen, että käyttää puhdistukseen aseöljyä ja pronssiharjaa. Käytän kyseisiä tuotteita n. 200 lks. välein omissa kaliipereissa tai jos piipun sisäpuoleinen tarkastelu vaatii toimenpiteitä.