Itsenäisyyspäivän haaste 2018

Tällä keskustelualueella on tarkoitus käsitellä vain tarkka-ammuntaan liittyviä yleisiä asioita. Asiattomat viestit poistetaan.
Post Reply
User avatar
LSa
Killan puheenjohtaja
Posts: 1291
Joined: Sat Dec 31, 2005 1:13 am

Itsenäisyyspäivän haaste 2018

Post by LSa » Thu Dec 06, 2018 10:23 am

Suurin osa meistä on elänyt koko elämänsä itsenäisessä Suomessa.

Harvempi meistä aktiivireserviläisistä pitää silti rauhaa itsestään selvänä. Osa on jopa alkanut varautua pahempien päivien varalle.


Mä sain pari vuotta sitten nyrkistä päähän keskellä kirkasta päivää, keskellä kaupunkia. Katselin myöhemmin valvontakameratavaraa omasta toiminnasta ja huomasin, että vaikka olin lyönnin takia aivan tillin tallin ja taistelin pysyäkseni pystyssä, toiminta oli silti ihan kohtalaista, koska taustalla oli treeniä.

Mä arvioin muiden varautumista työkseni. Pohdin välittömästi tapauksen jälkeen, että nyt osaaminen käyttöön. Tein riskiarvion omasta elämästä, mietin mikä minua ja perhettäni uhkaa. Pistin riskit vaikutusten ja todennäköisyyksien perusteella jonoon, ja tein linjaukset siitä, mitä millekin asialle teen.

Sota, nyrkistä tai puukosta saaminen eivät sitten nousseetkaan kärkitiloille. Heitin mm. kaikki liukkaat kengät pois, pidin todennäköisenä, että tulen muuten vielä kaatumaan niiden takia. Varasin lääkäriajat kropan, silmien ja hampaiden tutkimista varten, sieltäkin löytyi asioita, joiden kanssa tehdään vieläkin töitä. Pistin palovaroittimet kattoon, kävin kämpän riskit läpi ja mm. heitin huonokuntoiset sähkövehkeet pois - tulipalo on kova juttu. Päivitin ensiapuosaamiseni. Aloin panostaa enemmän vaimoon ja lapsiin - niidenhän takia tässä väittää olevansa valmis tekemään ns. mitä tahansa. Dumppasin turhat aikaani vievät asiat pois. Aloin nukkua enemmän ja paremmin. Nyt fiksaataan vielä erityisesti liikunnan ja ruokavalion kanssa.

Toki päivitin vielä kotivaran ja hommasin patruunaa. Taktiikkaa on tullut treenattua. Kohta aloitan aseenkäytön uudelleen opettelun. Koulutin perheelle perustoimintatavat pieniin ja suurempiinkin ongelmiin. Aloin käyttämään rahaa järkevämmin. Juttelin enemmän kavereideni kanssa. Aloin käymään vaimon kanssa joka päivä päivän tapahtumat läpi, jotta keskusteluyhteys pysyy. Aloin nauttimaan arjesta enemmän, tekemään asioita, joista tykkään. Pyrin lisäämään laatua arkeen. Annoin emännälle hommaksi sisustaa kodin.

Työhommissa olen tehnyt Suomen valmiuden parantamiseksi kovat määrät töitä.

Miksi? Koska kun se rauha joku päivä järkkyy, pienellä etukäteisvalmistelulla ei tarvi olla housut nilkoissa. Ja jos se ihme tapahtuu, että mitään ei tapahdu, niin tulipa elettyä.

Se haaste. Haastan teidät fiksaamaan oman arjen valmiuden kuntoon. Jos se edellyttää viinan tai tupakan vähentämistä / pois laittoa, niin sitten edellyttää - jos joltain anteeksi pyytämistä, niin sitten edellyttää. Jollain voi olla tarve pistää autoon paremmat renkaat tai päivittää omat ajotavat. Jonkun voi olla tarve katsoa, löytyisikö lähempää töitä, että päivästä jää aikaa elämiseenkin - jollain voi olla tarve mennä lääkärintarkastukseen, jollain jotain muuta. Joku joutuu nielemään arkuutensa ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Joku joutuu aloittamaan harrastuksen, toinen vähentämään niitä. Joku voi aloittaa muiden auttamiseen keskittyneet vapaaehtoishommat, joku taas vähentää niitä siedettävälle tasolle.

Jos haaste kuulostaa liian pahalta, niin jätä väliin. Multa on useampi kaveri tappanut itsensä. Nyt alkaa pikkuhiljaa tajuamaan, että ihan hoidettavissa oleviin arjen ongelmiin se näilläkin tökkäisi. Meillä on Kilta täynnä päätöksentekokykyistä ja osa jopa liipasimen painamiseen kykenevää kaveria. Monella meistä on todellinen halu tehdä töitä itsenäisyyden eteen. Tosiasia on, että itsestä se on aloitettava.

Hyvä Suomen valmius edellyttää sitä, että meillä on jotain, jonka puolesta kannattaa taistella. Jos arki vie liikaa, se kaikki puolustettavan arvoinen saattaa siinä sivussa tuntua hävinneen.


Aseveliterveisin,
LSa
Tarkka-ampujakillan puheenjohtaja

Harski537
Posts: 7
Joined: Sat Feb 17, 2018 3:37 pm

Re: Itsenäisyyspäivän haaste 2018

Post by Harski537 » Thu Dec 06, 2018 3:11 pm

Haasteessa mukana!

Itse ehdin jo auditoida omaa tilannetta ja pientä suunnan ottoa on alkanut tapahtumaan mutta isoja muutoksia silti edessä ja 1v poika kasvaa ja on isoin resursseja syövä taho. Lisäksi omaa aikaa pitäisi saada lisää juuri fyysisen kunnon saralle ohjattua.

Mikä on haasteen uudelleen tarkastelu aika?
-

User avatar
LSa
Killan puheenjohtaja
Posts: 1291
Joined: Sat Dec 31, 2005 1:13 am

Itsenäisyyspäivän haaste 2018

Post by LSa » Thu Dec 06, 2018 3:47 pm

Itsestäsi kiinni. Mä olen heittänyt näitä itsenäisyyspäivän haasteita kehään jo parina vuonna. Osa oman elämän fiksauksista on vaatinut useamman vuoden valmistelun / siirtymän, osa on ollut hetkessä korjattavissa. Jos tähtää hyvään, niin kärsivällisyyttä kannattaa kehittää. Se on niitä tarkka-ampujan ominaisuuksia. ;D

Aiemmista ja tästäkin on tullut suoria yhteydenottoja ja positiivista palautetta. Kiitos niistä!

jli
Posts: 295
Joined: Sat Aug 29, 2015 4:07 pm

Re: Itsenäisyyspäivän haaste 2018

Post by jli » Fri Dec 07, 2018 9:52 am

Kärsivällisyyden, keskittymiskyvyn ja pitkäjännitteisyyden häviäminen on paha ongelma nykyään. Jos joku edes minuutin keskittyy johonkin järkevään toimintaan ilman taukoja, se on jo aika hyvin. Jossain psykologien testissä 10 minuuttia oli maksimiaika, jonka testiryhmän henkilöt pystyivät olemaan vilkaisematta älypuhelintaan.

Tuo johtuu lähinnä yleisestä elämänrytmistä, järjettömästä informaatiotulvasta ja erilaisten elämää helpottavien laitteiden ristitulituksesta. Silloin kun ihmiset oikeasti pärjäsivät omillaan eivätkä olleet erilaisten kriisien armoilla, oli tietoa käytössä hyvin rajallinen määrä. Se kuitenkin riitti.

Nyt käytössämme on lähes kaikki maailman tieto, mutta se on puhallettu taivaalle kuin auringon peittävä pölypilvi - jokainen voi sen nähdä, mutta juuri kukaan ei saa siitä mitään järkeviä kokonaisuuksia puristettua.

Uskallan väittää, että 1900-luvun alun kyläyhteisö olisi esimerkiksi osannut rakentaa öljylampun tyhjästä, mutta 2000-luvun ei (ilman googlea). 2000-luvun ihminen osaa kyllä tilata sen klikkaamalla Kiinasta. Lampun rakentaminen kun vaatisi, että osaisi louhia malmia, valmistaa ja työstää metalleja, porata maaöljyä ja tislata siitä lamppupetrolia tai valmistaa synteettistä polttoainetta, osata valmistaa lankaa ja osata punoa siitä oikeanlainen sydän, valmistaa lasia ja puhaltaa siitä kupu jne...

Ihmisistä on siis yhä enemmän tulossa kädettömiä kuluttajia, jotka osaavat korkeintaan käyttöohjeen lukea, mutta
eivät osaa tuotetta tai sen raaka-aineita valmistaa eivätkä edes tuotetta korjata. He osaavat paistaa pihvin, mutta eivät osaa kasvattaa tai teurastaa lehmää. He osaavat laittaa paidan pesukoneeseen, mutta eivät osaa valmistaa lankaa tai pesukonetta jne...

Jos jotain osaamista onkin, se tuntuu vauhdilla siirtyvä joko Kiinaan tai hautaan. Se on hyvin lyhytnäköisen, pikavoittoja tavoittelevan kauppapolitiikan tulosta.

Tietenkään jokaisen ei tarvitse eikä kannata osata kaikkea, mutta osaamista pitäisi löytyä jokaisesta maasta ja maakunnasta sen verran, että välttämättömät elämän edellytykset saadaan täytettyä silloinkin, kun tietokoneen hiiri tai luottokortti eivät toimi.

Jos ja kun perinpohjaista osaamista ei tiukan paikan tullen löydy, käy kriisitilanteissa tarvittavien omavaraisten yhteisöjen muodostaminen vaikeaksi. Silloin pitää turvautua hamstraamiseen, joka on aina hyvin rajallinen resurssi.

Kertakäyttökulutukseen pohjautuva yhteiskunta on mielestäni aivan liian haavoittuvainen. Siinä missä 1800-luvun kylä saattoi vuoden pari sinnitellä käytännössä omillaan säästöliekillä, on nykyinen kerskakuluttaja hätää kärsimässä muutamassa tunnissa ja parin päivän jälkeen paniikissa.

Siis haaste hyväksytty, ainakin osittain. Oma itsenäisyyspäivän lupaukseni on, että parannan tilannettä tältä osin. Se ei onneksi vielä ole kovin vaikeaa.

HJu
Chairborne rating
Chairborne rating
Posts: 5747
Joined: Thu May 13, 2004 6:37 pm
Location: Pk-seutu

Re: Itsenäisyyspäivän haaste 2018

Post by HJu » Fri Dec 07, 2018 10:30 am

Perusosaamista on hyvä olla mutta aina kannattaa muistaa että ihmiskunnan isoin vahvuus on aina ollut liittoutuminen. Yksinäiset sudet eivät poikkeusoloissa kauaa heilu. -> Sosiaalisia suhteita myös perheen ulkopuolella on hyvä kehittää ja ylläpitää. Se on sitäpaitsi yleensä muutenkin kivaa ja parantaa elämänlaatua. Tähän päälle kannattaa hankkia hyviä yleistaitoja.

Onko kussakin kotitaloudessa saatavissa jollain konstilla 16L/hlö per viikko juomakelpoista vettä edes viikon ajaksi jos vesijohdosta ei tule vettä tai sitä ei saa juoda? Jos on, niin hyvä. Jos ei ole niin kannattaa miettiä mitä asialle voisi tehdä. Muovikanisterit eivät ole kalliita eikä edes vedenpuhdistimet maksa hirvittävästi.

Omakotitaloasukkien kannattaa tarkistaa joditablettitilanne koska ne eivät maksa oikein mitään mutta jos niille tulee tarve niin loppuvat heti joka paikasta.
Terveisin,

HJu

simppas
Posts: 15
Joined: Sun Jan 25, 2015 6:21 pm
Location: Vaasa/Joensuu

Re: Itsenäisyyspäivän haaste 2018

Post by simppas » Fri Dec 07, 2018 2:18 pm

Itse näkisin asian niin että pääsee jo pitkälle kun jaksaa pitää perus asiat kunnossa. Toimivat palovarottimet, autossa kunnon renkaat jne. siihen jatkoksi ensiapu tarvikkeet ja auttava kyky käyttää niitä. Valitettavasti näissäkin asioissa liian monella on toivomisen varaa vaikka pitäisi olla jokamiehen osaamia asioita.

Kaappi täynnä patruunoita ja aseita ei paljoa auta jos henkilähtee kun kiinan hilavitkutin sulaa pistokkeeseen.

Itse näen (ja toivon) että suurinosa yllämainitun ylittävästä harjoittelusta on hupihommaa ja harrastus. Tätä ei nyt pidä ottaa olenkaan pahalla koska typerämmistäkin harrastuksista on tehty elämäntapoja.

Joten eiköhän jokainen voisi vaikka joululahjaksi itselleen/perheelleen/omaisille/kavereille tarkistaa palovarottimen toiminnan tai asentaa sen jos puuttuu.

Jousimies
Hallituksen jäsen
Posts: 147
Joined: Mon Mar 02, 2015 7:56 pm
Location: Pääkaupunkiseutu

Re: Itsenäisyyspäivän haaste 2018

Post by Jousimies » Fri Dec 07, 2018 3:26 pm

Oman arjen valmius kuntoon ... ja miksei jonkun toisenkin.

Kotivaran kasaaminen ja oman valmiuden ylläpito on hyvässä mallissa kun ottaa ohjenuoraa viranomaisten antamista ohjeistuksista. Yllättäen tulee huomanneeksi että kylläpäs aika moni asia on käsillä ja kunnossa kun on vuosia jo haalinut kaikenlaista retkeilytavaraa. Moni retkeilytavara sopii avuksi heikkona hetkenä vaikka "retkeilee" vaan 10 metrin päässä jääkaapista ja telkkarista.
Niille joilla on vielä pieniä lapsia perheessä sanon: lähtekää luontoon retkelle pienestä pitäen, opettakaa siellä liikkumista, olemista, nukkumista. retkeilkää hieman myös kotona jotta välineistö tulee tutuksi ja hyöty huomataan.
Kun lapset ovat kasvaneet, heille on jäänyt jonkin asteinen vaisto siitä mitä tarvitaan selviytymiseen, pienellä säädöllä arkiasumisen suuntaan ja elämä on aikuisenakin paremman valmiuden päällä.

Siirrä omaa osaamista lapselle. Sijoita sen toisenkin tulevaisuuden turvallisuuteen.
Aseet ja patruunat on sitten oma valmiuden juttunsa, niistä ne kiinnostuu tai ei, aika näyttää.

SO
Site Admin
Posts: 2478
Joined: Sun Sep 19, 2004 3:21 pm
Contact:

Re: Itsenäisyyspäivän haaste 2018

Post by SO » Sat Dec 15, 2018 6:18 pm

Hyvä postaus, mennyt kokonaan ohi itseltä. Arjen valmiutta ja varautumista on niin kovin monen tasoista. Joku pitää naftaa tankissa 1000l, toiset keräävät kotivaraa kaappeihin että pärjää viikon tai kaksi. Jokaisen varautuminen on varmasti osa henkilökohtaista elämänkatsomusta. Yhteisöllisyyttä, varastoja, omia henkilökohtaisia taitoja ja kalustoa. Mikä kenellekin on tärkeää, sitä tuskin kukaan pystyy määrittelemään. Jollekin ruoka perustuu säilykkeeseen, toiselle vaihtokauppaan ja kolmannelle 9x19een. Ohessa on jostain vanhalta sivulta poimittu pdf-jonka voi lukea vaikka viihdyttäkseen itseään. Meistä tuskin kukaan tietää miltä nälkä oikeasti tuntuu tai minkälaista on jano?
Attachments
SelcoForum.pdf
(171.15 KiB) Downloaded 41 times

Post Reply